Politie Groningen

Persberichten zondag 28 december 2003

Provincie Groningen 28-12-2003 -

Oude Pekela: vuurwerk afstekende jongens bekeurd
Twee jongens van 14 en 15 jaar zijn zaterdagmiddag in het park aan de Parklaan in Oude Pekela bekeurd voor het afsteken van vuurwerk. Ze hadden nog enkele astronauten bij zich die ze moesten inleveren. De beide knapen worden aangemeld bij HALT.

Veendam: twee personenautos beschadigd door afvallenden lading Twee personenautos liepen zaterdagmiddag op de Rijksweg N33 bij Veendam ernstige schade op door op de weg vallende lading van een aanhangwagentje. De lading bestond uit boomstammen. Vermoedelijk begon door een sterke windvlaag de aanhanger te slingeren, waardoor enkele stammen op de weg terechtkwamen onder de betreffende personenautos. De beide personenautos konden daarna niet meer op eigen kracht doorrijden en moesten door een bergingsbedrijf worden afgevoerd. De beide gedupeerde automobilisten, een 29-jarige inwoner van Kollum en een 44-jarige inwoner van Deventer hebben inmiddels een schadeclaim ingediend bij de bestuurster van de personenauto met aanhanger. Deze, een 41-jarige inwoonster van Meeden was zo sportief om meteen terug te rijden naar de plaats des onheils nadat ze door andere weggebruikers op de afvallende lading was gewezen. De politie maakt proces-verbaal op van het ongeval.

Stedum: brandstichter aangehouden
Een 23-jarige inwoner van Stedum werd zaterdagnacht betrapt bij het in brand steken van een container achter het Hervormd Centrum in zijn woonplaats. Een politiesurveillance zag de jongeman haastig achter het centrum vandaan komen. De agenten vertrouwden zijn gedrag niet en ontdekten vrij snel de brand. De jongeman werd aangehouden en moest meehelpen de brand te blussen. De inhoud van de container, voornamelijk bestaande uit papier, brandde toen al als een fakkel. De Stedumer heeft toegegeven de brand te hebben gesticht. Hij is na verhoor weer op vrije voeten gesteld. De politie maakt proces-verbaal op.

Appingedam: twee broers aangehouden voor mishandeling stiefvader Twee broers (18 en 19) uit Groningen zijn zaterdagavond aangehouden voor zware mishandeling van hun 38-jarige stiefvader. Ze werden na een korte achtervolging in Appingedam in hun auto aangehouden, nadat ze kort daarvoor in de woning van hun stiefvader aan de Wethouder Huismanlaan de mishandeling hadden gepleegd. Ze pleegden tijdens de aanhouding hevig verzet. De politie heeft pepperspray gebruikt om de beide knapen onder controle te krijgen. In hun auto lag onder meer een knuppel, een zwaard en een imitatievuurwapen. Ze hebben deze wapens vermoedelijk gebruikt bij de mishandeling. Het hoe en waarom van de zaak moet nog uit het onderzoek blijken. De politie werd door familie van het slachtoffer gewaarschuwd. Toen agenten in de woning kwamen lag de 38-jarige bewoner bewusteloos in de keuken. Hij kwam later wel weer bij maar had diverse zware kneuzingen Hij is voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis. De beide broers zitten nog vast. Ze worden nader gehoord.

Onstwedde: grote winkelruit vernield
De politie is op zoek naar getuigen die iets weten over de vernieling van een grote ruit van een winkel aan de Luringstraat in Onstwedde. Deze vernieling vond plaats op zaterdagavond tussen 22.30 en 23.00 uur. De politie was op weg naar het betreffende pand in verband met een melding dat er een vechtpartij zou plaatsvinden tussen ongeveer 10 jongeren. Ter plaatse bleek niemand meer aanwezig te zijn. Wel was de ruit vernield. Eventuele getuigen kunnen contact opnemen met de politie in Stadskanaal, telefoon 0900-8844.

Delfzijl: gewapende overval
Een bloemenhuis aan de Jachtlaan in Delfzijl is zaterdagmiddag tegen sluitingstijd overvallen door een onbekende man. De man die zich als klant in de winkel gedroeg pakte plotseling een mes en bedreigde daarmee de verkoopster. Nadat hij een greep uit de kassa had gedaan verdween hij per fiets in de richting van de Piet Heinstraat. Onderzoek in de directe omgeving leverde nog niet het gewenste resultaat op. De politie heeft een buurtonderzoek ingesteld. Het gaat om een kaalgeschoren blanke man van ongeveer 1.65 meter. Hij droeg vermoedelijk spijkerkleding. Eventuele getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie in Delfzijl telefoon 0900-8844.

Vierhuizen: auto in de sloot
Een 46-jarige inwoner van Schiermonnikoog heeft zaterdagmorgen zijn auto bijna total loss gereden toen hij op de Provincialeweg bij Vierhuizen plotseling moest uitwijken voor een overstekende hond. Hij raakte daarbij in een sip en belandde in een droge sloot. Hij moest via de bijrijderskant de auto verlaten, aangezien het andere portier niet meer open wilde. De automobilist is met rugklachten voor nader onderzoek overgebracht naar een ziekenhuis in Groningen. De zwaar beschadigde auto is weggesleept.

Alcohol in het verkeer
Er zijn in de provincie weer de nodige alcoholcontroles geweest. Daarbij zijn steekproefsgewijs tientallen ademtesten afgenomen. Op de Vismarkt in Groningen werd een 18-jarige snorfietser aangehouden die
1.5 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn bromfietscertificaat werd ingevorderd. Een 18-jarige inwoner van Groningen werd in Appingedam aangehouden. Hij bleek geen rijbewijs te bezitten en reed met 1 promille alcohol ij zijn bloed. Een 26-jarige inwoner van Aduard werd bij zijn woonplaats betrapt met 1.6 promille. Zijn rijbewijs werd ook ingevorderd. Een 27-jarige automobilist uit Winschoten werd met 1.7 promille aangetroffen op het Zuiderveen in zijn woonplaats Hij bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs.

Groningen: Stadjer bekeurd voor afsteken zwaar vuurwerk Een 19-jarige Stadjer is zaterdagnacht bekeurd voor het afsteken van enkele nitraatbommen. De jongeman was in gezelschap van drie anderen en wilde na een avondje stappen de boel nog even op zijn kop zetten. Dat ging gepaard met het afsteken van vuurwerk en het vernielen van een heg bij een woning aan de Friesestraatweg in Groningen. Een buurtbewoner heeft de politie gewaarschuwd, die op zijn aanwijzing de vier knapen kon aanhouden. De 19-jarige Stadjer bleek alleen verantwoordelijk voor het vuurwerk. Twee andere 18 jarige Stadjers, die bij hem waren, erkenden de heg te hebben vernield. De vierde kompaan had niets gedaan zo werd duidelijk. De 19-jarige knaap had nog enkele bommetjes bij zich. Deze zijn in beslag genomen.

Groningen: overval eetcounter
Zaterdagavond is een eetcounter aan de Van Lenneplaan in Groningen overvallen door een gemaskerde man. De man kwam de zaak binnen en eiste onder dreiging van een vuistvuurwapen geld van de verkoopster. Deze bedacht zich niet en verliet via de achterdeur de zaak terwijl ze de politie belde. Deze was binnen enkele minuten ter plaatse, maar toen was de dader al per fiets weer vertrokken. Hij had onderwijl een som geld uit de kassa gegrist De polkitie stelt een nader onderzoek in,.