Politie Friesland

Politieberichten 27/12 13.00 uur t/m 28/12 13.00 uur

Fryslân 28-12-2003 - Voor informatie kunt u terecht bij Bureau Communciatie, telefoonnummer 0900-8844.

Leeuwarden: woninginbraken, aanhouding verdachte De 20-jarige verdachte uit Houtigehage die zowel afgelopen donderdagavond als vrijdagavond is aangehouden op verdenking van inbraak in respectievelijk een school en een kerkgebouw heeft tijdens verhoor bekend ook nog verantwoordelijk te zijn voor verschillende woninginbraken in Leeuwarden. De inbraken werden gepleegd in woningen aan de Emmakade, de Wijbrand de Geeststraat en de Oldegalilëen. Daarbij werden goederen zoals bankpassen, cds, geluidsapparatuur, shampoo en tandpasta weggenomen door de verdachte. De goederen zijn allemaal weer teruggevonden en zullen aan de rechtmatige eigenaar teruggeven worden. De verdachte is in verzekering gesteld.

Leeuwarden: overval winkel, getuigenoproep
Op zaterdag om 17.30 uur kreeg de politie een melding van een overval op een tabakswinkel aan de Troelstrastraat. Drie licht getinte mannen hadden de eigenaar en een bezoekster van de winkel onder bedreiging van een pistool en traangas gedwongen op de grond te gaan liggen. De mannen zijn er vervolgens lopend met een onbekend geldbedrag en sloffen sigaretten vandoor gegaan. Getuigen geven aan dat ze drie mannen richting de Roodborststraat zagen vertrekken. Opvallend was dat de drie mannen alle drie een sporttas met een band over de schouder droegen. Verder droegen ze alle drie een pet dan wel hoed. De politie heeft de omgeving uitgekamd, maar de verdachten niet meer aangetroffen. De politie stelt verder onderzoek in naar de zaak, zo heeft er reeds een buurtonderzoek plaatsgevonden en zullen er getuigen gehoord worden. De politie komt graag in contact met getuigen die iets gezien hebben van de overval via telefoonnummer 0900-8844.

Leeuwarden: brand lokaal
Op zaterdag om 12.15 uur is er brand uitgebroken in een sportlokaal aan de Robert Kochstraat. De brandweer heeft de brand geblust, echter de binnenkant van het pand is geheel in de as gelegd. In het lokaal was niemand aanwezig tijdens de brand, het werd gebruikt als opslagplaats. Vermoedelijk is de brand aangestoken, de technische recherche stelt hier verder onderzoek naar in.

Franeker: opblazen brievenbus, aanhouding verdachten Op zaterdag om 22.45 uur kreeg de politie een melding dat een brievenbus aan de Breedeplaats opgeblazen was door een groepje jongeren. Getuigen hadden de post die nog heel was veilig gesteld. Een deel raakte echter geheel vernietigd. Getuigen wezen de politie de verdachten aan die vervolgens zijn aangehouden, het betreft een 15-jarige en een 17-jarige inwoner uit Franeker. Uit verhoor met deze verdachten, bleek dat er sprake was van een derde verdachte die de bom geplaatst zou hebben. In de woning van deze derde verdachte trof de politie tientallen nitraatbommen aan, deze zijn in beslag genomen. De derde verdachte, een 13-jarige inwoner uit Franeker, zal nog door de politie gehoord worden over deze zaak.

Scharsterbrug: woninginbraak
Op zaterdag tussen 17.00 en 22.15 uur is er ingebroken in een woning aan de Trijegea. Men is binnengekomen door een raam te forceren. Er werd voor enkele honderden euros aan geld en sieraden meegenomen. Aangifte is gedaan door de 32-jarige bewoner.

Leeuwarden: mishandeling
Op zondag om 01.40 uur zag de politie dat op het Ruiterskwartier een 17-jarige inwoonster uit Leeuwarden door een 21-jarige verdachte uit Leeuwarden in haar gezicht werd geslagen. Het meisje was per ongeluk tegen de verdachte aangereden die haar daarop begon uit te schelden en vervolgens in het gezicht sloeg. De politie heeft de verdachte aangehouden en meegenomen naar het politiebureau.

Sneek: vernieling, aanhouding verdachten
Op zondag om 02.40 uur zag de politie dat drie jongens voor bij het station aan de Kanaalstraat aan een grote plant in een plantenbak zaten te trekken waarbij de plat uiteindelijk uit de bak werd getrokken. Daarop gingen de drie jongens ervan door. De politie heeft de jongens op de Zuidwesthoekweg aangehouden voor vernieling en baldadigheid en meegenomen naar het politiebureau. De politie kreeg hier de melding dat er een bievenbus aan de Westersingel was opgeblazen. Twee van de drie verdachten bekenden ook dit feit te hebben gepleegd. Deze verdachten, een 16-jarige jongen uit Sneek en een 16-jarige uit IJlst zijn na verhoor ingesloten op het politiebureau. De derde verdachte, een 16-jarige inwoner uit IJlst, had zich alleen schuldig gemaakt aan de vernieling van de plant. Hij is na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Lemmer: mishandeling, aanhouding verdachte
Op zondag om 02.30 uur kreeg de politie een melding van een steekpartij in een horecagelegenheid aan de Nieuwburen. Een 20-jarige inwoner uit Lemmer was gestoken door een 18-jarige verdachte uit Lemmer met een stukgeslagen bierglas. Het slachtoffer raakte gewond aan zijn schouder en kreeg eerste hulp in de uitgaansgelegenheid, echter hij is vervolgens toch voor onderzoek met de ambulance naar de Tjongerschans in Heerenveen overgebracht. De aanleiding voor de mishandeling moet gezocht worden in de relationele sfeer. De politie is op zoek gegaan naar de verdachte die er reeds vandoor was gegaan. Hij is in zijn woning aangehouden en ingesloten in het politiebureau.

Berlikum: baldadigheid, aanhouding verdachte
Op zondag om 04.15 uur werd de politie door portiers van een uitgaansgelegenheid aan het Hemmemaplein aangesproken. Ze hadden een groepje vervelende jeugd uit de uitgaansgelegenheid gezet. Dit groepje gedroeg zich baldadig en had ook al tegen een pinautomaat getrapt. Daarop hield de politie de groep in de gaten die zich vervelend bleef gedragen. De politie verzocht hen zich te gedragen. Daarop begon een 17-jarige verdachte uit Tytsjerk de politie te beledigen. De politie haalde de jongen uit de groep vandaan en hield hem aan voor baldadigheid en belediging. De verdachte verzette zich verbaal tegen zijn aanhouding. Hij meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

Wolvega: gevaarlijk rijgedrag, aanhouding verdachte Op zondag om 04.10 uur zag de politie tijdens surveillance een auto met flinke snelheid door het centrum heen rijden. De politie zette de achtervolging in. Op de Lycklamaweg reed de automobilist ongeveer 100 kilometer per uur waarbij hij rakelings langs een fietser reed. Daarna reed de automobilist ongeveer 140 kilometer waar 80 is toegestaan. Richting Oldeberkoop reed de man met een snelheid van 160 kilometer per uur. Na de bebouwde kom van Makkinga op de Buterheideveld is de automobilist door de politie staande gehouden. De automobilist, een 25-jarige inwoner uit Oosterwolde, moest zijn rijbewijs inleveren voor zijn agressieve rijgedrag.

Heerenveen: heling, aanhouding verdachte
Op zondag om 04.55 uur kreeg de politie een melding dat er een lastige man op de Wilg zou zijn die een woning niet uitwilde. De politie ging naar de woning en hoorde het verhaal aan. De 27-jarige bewoonster wilde dat de man, een 38-jarige inwoner uit Heerenveen, haar woning verliet en dat hij de sleutels van de woning aan haar teruggaf. Verder gaf de bewoonster aan dat de man tevens de door hem gestolen goederen uit haar woning moest meenemen. De politie bekeek de spullen en ontdekte onder andere verzekeringspapieren, kentekenbewijzen, flessen alcohol, bankpassen, een rijbewijs, een radio/cassetterecorder en een boormachine, goederen afkomstig van diverse woning- en autoinbraken. De politie heeft daarop de verdachte aangehouden en in verzekering gesteld. De politie heeft de goederen in beslaggenomen en zal het aan de rechtmatige eigenaren teruggeven.

Drachten: niet voldoen vordering, aanhouding verdachte Op zondag om 05.30 uur zag de politie op de Noordkade een wildplasser. De politie sprak de man op zijn gedrag aan en wilde hem bekeuren. Daarop begonnen drie andere mannen zich al schreeuwend met de zaak te bemoeien. De politie vorderde de mannen te vertrekken. Eén man voldeed niet aan de vordering, ook niet na meerdere waarschuwingen. Daarop hield de politie de verdachte aan, deze verzette zich echter tegen zijn aanhouding. Uiteindelijk is de verdachte, een 21-jarige inwoner uit Drachten, geboeid naar het politiebureau overgebracht.

Fryslân: rijden onder invloed
De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens plaats en tijd, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

* Leeuwarden, Camminghaburg, zaterdag 23.55 uur, 36-jarige automobilist uit Oldeberkoop, 410 ug/l, rijverbod van vier uren.
* Sneek, Zuidwesthoekweg, zondag 01.30 uur, 38-jarige automobiliste uit Heeg, 455 ug/l, rijverbod van vier uren.
* Munein, Jelte Binnesweg, zondag om 01.45 uur, 30-jarige automobilist uit Leeuwarden, 765 ug/l, rijbewijs is ingevorderd.
* Heeg, De Skatting, zondag om 03.00 uur, 42-jarige automobilist uit Leeuwarden, 785 ug/l, rijbewijs is ingevorderd.
* Sint Annaparochie, Reed, zondag om 03.40 uur, 31-jarige automobilist uit Beetgumermolen. De politie kreeg een melding van verlaten plaats ongeval. Getuigen meldden dat ze gezien hadden dat de automobilist alchol genuttigd had. Verder kreeg de politie het kenteken door van de automobilist en ging vervolgens naar zijn woning in Beetgumermolen. De automobilist was thuis. Hij ontkende dat hij alcohol gedronken had en doorgereden was na een ongeval. Ook weigerde hij mee te werken aan een blaastest. Er zal proces-verbaal worden opgemaakt.