Politie Noord-Holland-Noord

Den Helder & omgeving

Den Helder 28-12-2003 - 15.25 uur

Doorrijders vallen door de mand
De Cocksdorp, zaterdag 27 december 2003.
Twee vrienden uit IJsselstein van respectievelijk 33 en 35 jaar werden zaterdagmiddag door agenten ontmaskerd, nadat zij valse aangifte hadden gedaan van doorrijden na een aanrijding. De mannen reden op vrijdagavond 26 december in de auto van de opa van de 33-jarige man. Deze 33-jarige zat ook achter het stuur. Op de Krimweg verloor hij de macht over het voertuig en ramde een verkeerspaal. Daarbij liep de auto schade op. Hierna deden zij bij de politie aangifte van het feit dat een onbekend gebleven voertuig tegen hun zogenaamd 'geparkeerde auto' was aangereden op de Krimweg, ter hoogte van paal 28. Gezien de schade kregen de agenten bij de aangifte al argwaan. Ondanks dat de bestuurder werd gewezen op het feit dat het doen van valse aangifte strafbaar is, tekende de bestuurder toch het proces-verbaal, omdat hij, zo verklaarde hij achteraf, bang was voor problemen met het thuisfront. De agenten gingen hierna op onderzoek uit en troffen de aangereden verkeerspaal op de Krimweg aan waarbij ook sporen werden aangetroffen van de auto van de aangever. In de middaguren zijn de bestuurder en zijn passagier ontboden op het politiebureau. Geconfronteerd met de feiten bekenden zij valse aangifte te hebben gedaan. De bestuurder krijgt een proces-verbaal wegens het doen van valse aangifte en beiden krijgen een proces-verbaal wegens het verlaten van de plaats van het ongeval zonder het bekend maken van de identiteit aan gedupeerden. Ook voor getuigen is dit strafbaar.

Beenbreuk na aanrijding
Anna Paulowna, zaterdag 27 december 2003.
Omstreeks 18.10 uur vond er een aanrijding met letsel plaats tussen een auto en een bromfiets. Een 21-jarige automobilist uit Callantsoog reed met zijn personenauto over de Molenvaart, uit zuid-oostelijke richting. Bij de kruising met de J.C. Geerligslaan wilde hij linksaf slaan. Daarbij verleende hij geen vrije doorgang aan een 16-jarige jongen uit Anna Paulowna op een bromfiets die hem op dezelfde weg tegemoet kwam. De jongen kwam ten val en brak zijn rechterbovenbeen. Hij moest worden opgenomen in het Geminiziekenhuis. De bij de aanrijding betrokken voertuigen raakten flink beschadigd.

Nekletsel na eenzijdig ongeval
Schagen, zaterdag 27 december 2003.
Omstreeks 19.25 uur vond er een eenzijdig ongeval met letsel plaats op de Provincialeweg, tussen de Zuiderweg en de Haringhuizerweg. Een 27-jarige bestuurster van een bestelauto uit Schagen reed daarbij tegen een boom aan de voor haar linkerzijde van de weg. De vrouw kwam uit de richting van de Zuiderweg en kreeg plotseling last van een epileptische aanval waardoor ze de macht over haar stuur verloor. Ze werd met nekletsel opgenomen in het ziekenhuis in Alkmaar.

Eigenzinnige drankrijders
Schagen, zondag 28 december 2003.
De Schager politie hield vannacht, onafhankelijk van elkaar, twee drankrijders aan die na de afhandeling van de procedure, toch weer hun auto's in stapten en vervolgens opnieuw werden gepakt respectievelijk in Den Helder en Heerhugowaard. De eerste drankrijder betrof een 20-jarige automobilist uit Den Helder die om 01.00 uur werd aangehouden op de Markt. Hij blies 315 ug/l (tot 220 toegestaan) en kreeg naast een proces-verbaal een rijverbod tot 03.00 uur. Tussentijds dronk hij kennelijk weer wat want om 04.35 uur liep hij in Den Helder op de Ruyghweg tegen de lamp en blies nog 290 ug/l. Toen kwam ook uit dat zijn auto niet verzekerd was waarna deze werd gestald aan het bureau. In het tweede geval ging het om een 42-jarige man uit Heerhugowaard. Hij werd aangehouden op de Zuiderweg om ongeveer 02.00 uur. Hij blies in Schagen 335 ug/l en kreeg een rijverbod tot 06.00 uur. Dit werd doorgegeven aan de collega's van de politie in Heerhugowaard. De verdachte trok zich niets van het rijverbod aan. Hij pakte na de procedure zijn achtergelaten auto en reed naar zijn woonplaats. Daar werd hij door de oplettende politie aangehouden op de Middenweg en blies vervolgens nog 260 ug/l.

Controle op wapens
Den Helder, zondag 28 december 2003.
In het kader van het toezicht op de openbare orde heeft de politie in de nacht van zaterdag op zondag gebruik gemaakt van de bevoegdheid om preventief te fouilleren. In de wijk Nieuw Den Helder werd van 23.15 tot 00.45 uur gecontroleerd op wapens. Zo'n 35 auto's en 10 passanten werden onderzocht. Hierbij werden geen wapens aangetroffen. Na 00.45 uur verplaatste de controle zich naar het centrum van Den Helder en dan vooral de Koningstraat. Daarbij werden zo'n 100 personen preventief gefouilleerd. Er werden in totaal 2 kleine messen aangetroffen en in beslag genomen. Het publiek was meewerkend en zelfs enthousiast. Het was voor een zaterdagnacht tamelijk rustig en de sfeer was goed. Er werden geen aanhoudingen verricht. Van de korpsleiding in Alkmaar was commissaris Bryan Rookhuijzen op werkbezoek. Hij draaide de nacht op straat mee.