Verbond van Verzekeraars

Verplichtstellingsaanvraag Bpf onduidelijk

Het Verbond heeft in een brief aan de staatssecretaris van SZW zijn visie gegeven op de aanvraag voor verplichtstelling van het bedrijfstakpensioenfonds (Bpf) voor de Informatie-, Communicatie- en Kantoortechnologiebranche (ICK). Volgens het Verbond is het onduidelijk welke ondernemingen precies onder de werkingssfeer van het fonds vallen. Bovendien heeft het Verbond bezwaar tegen de datum waarop het verzoek als ingediend wordt beschouwd.

Werkgeversvereniging ICT en de vakorganisaties sloten eerder dit jaar een principeakkoord over een pensioenregeling voor de ICK. In mei van dit jaar werd de pensioenregeling voorgelegd aan de minister van SZW met het verzoek om de regeling verplicht te stellen voor alle ondernemingen in de ICK. Het ministerie gaf aan de aanvraag op 4 juni te hebben ontvangen, maar omdat de aanvraag niet aan alle wettelijke vereisten voldeed, werd de aanvraag pas op 30 oktober in de Staatscourant gepubliceerd. Als ontvangstdatum werd nog wel steeds 4 juni aangehouden. De ontvangstdatum is volgens het vrijstellingsbesluit van de Wet verplichte deelneming in een bedrijfstakpensioenfonds 2000 de peildatum om voor vrijstelling van de verplichte deelneming in aanmerking te kunnen komen. Omdat de aanvraag op 4 juni echter nog niet aan alle vereisten voldeed, kan die datum volgens het Verbond niet de peildatum zijn. De gepubliceerde aanvraag was immers een andere dan die van 4 juni, door de gewijzigde verplichtstellingsomschrijving.

Naast dit wettelijke bezwaar vindt het Verbond dat de werkingssfeer van het Bpf onduidelijk is beschreven. Zo wordt in de aanvraag onder meer vermeld dat de verplichtstelling zich richt op hardwarewerkzaamheden. De omschrijving van hardware is echter onvoldoende concreet, waardoor niet duidelijk is welke ondernemingen precies onder de verplichtstelling vallen. Helderheid in de werkingssfeer vindt het Verbond van groot belang. Het heeft de staatssecretaris van SZW gevraagd om deze visie bij de beoordeling van de verplichtstelling mee te nemen.

Verzekerd!, december 2003