Politie Midden- en West Brabant

Succesvol eerste jaar voor Bureau Brabant

Breda, 29 december 2003

Het eerste uitzendjaar is voor het regionale opsporingsprogramma Bureau Brabant zeer succesvol geweest. Ongeveer eenderde van alle getoonde zaken werd met behulp van de kijkers opgelost. Daarmee voldoet het programma ruimschoots aan de verwachtingen.

Het programma - een samenwerkingsverband van politie, justitie en Omroep Brabant is gestart op dinsdag 7 januari van dit jaar. Met het huidige oplossingspercentage van 34% (streefpercentage was 25%) levert het programma een belangrijke bijdrage aan het vangen van boeven. Bijna zeshonderd kijkers hebben gereageerd naar aanleiding van een uitzending. Ook kwamen e-mails en brieven met tips binnen. Met een half miljoen kijkers per
24-uurs uitzending kan er bovendien gesproken worden van een bestseller onder de programmas van Omroep Brabant.

Enkele belangrijke successen zijn onder andere de aanhouding van een serieverkrachter: een inwoner van St.Michielsgestel die inmiddels vier verkrachtingen heeft bekend. Met de aanhouding van een inwoner van Rosmalen denkt de politie ruim dertig brandstichtingen in die plaats te hebben opgelost. In Eindhoven zijn diverse overvallen opgelost door de daders aan te houden en heel recentelijk nog- in Gilze Rijen en Tilburg werden drie jeugdige verdachten aangehouden omdat zij verdacht werden van het plegen van brandstichting in een trein. Schade 250.000.

Momenteel zijn een internetsite en Bureau Brabant Extra in ontwikkeling. Dit laatste is een variant van het landelijk extra politie bericht.

Bureau Brabant is als eenjarig project gestart en zal per 1 januari 2004 definitief worden ingebed als opsporingsmiddel van de drie Brabantse politiekorpsen.

Bron: Enny de Wit