Provincie Noord-Holland

Datum 29-12-2003 9:53:00

Onderwerp Overeenstemming doorstroming Zuid-Kennemerland

Laurian Zwart
Een regionale stuurgroep bestaande uit de wethouders Verkeer van Heemstede, Haarlem, Bloemendaal en Zandvoort en de gedeputeerde Verkeer en Vervoer van de provincie Noord-Holland, heeft op 22 december 2003 overeenstemming bereikt over een reeks maatregelen die de doorstroming in de regio moeten bevorderen. De stuurgroep is in 2001 opgericht om gezamenlijk de al jaren slepende complexe verkeersproblematiek in Zuid-Kennemerland - en de Lanckhorstlaan in het bijzonder - aan te pakken.
Op basis van een studie Doorgaand Verkeer Zuid-Kennemerland, waarin diverse varianten zijn uitgewerkt, is gekozen voor variant A. Deze variant houdt een reeks maatregelen in die een positieve invloed hebben op de doorstroming van het verkeer. Voorbeelden hiervan zijn:
* betere onderlinge afstemming van de verkeerslichten;
* het herindelen van rijstroken bij verkeerslichten;
* verbetering van de afwikkeling van het fietsverkeer op het kruispunt Herenweg Lanckhorstlaan.

Er worden bij de uitvoering van deze variant overigens geen wijzigingen aangebracht in de verkeerscirculatie. De stuurgroep stelt naast genoemde maatregelen de volgende aanvullingen voor:
* het verbeteren van de bewegwijzering in de hele regio om zo de doorgaande verkeersstromen beter te geleiden;
* het instellen van een vrachtautoverbod op de Lankhorstlaan en dit verkeer omleiden over de Spanjaardslaan;

* het plaatsen van dynamische route-informatie-panelen op de Heemsteedse Dreef en de Westelijke Randweg.

Door deze maatregelen verbetert de doorstroming, worden wachtrijen korter en vermindert de uitstoot van schadelijke stoffen. De gemeente Heemstede, tot slot, gaat de Lanckhorstlaan herinrichten en onder andere vrije fietspaden aanleggen.

De wethouders van Heemstede en Haarlem zullen de voorgestelde variant in het begin van het nieuwe jaar voorleggen aan de colleges van hun gemeenten.

Het rapport Onderzoek Doorgaand Verkeer Zuid-Kennemerland is te lezen op de website van de gemeente Heemstede: www.heemstede.nl, onder het kopje Tips: Onderzoek doorgaand verkeer.