Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Hulpverlening in Iran geraakt op kruissnelheid

Na een ramp zoals de aardbeving in Iran is coördinatie van de hulpverlening erg belangrijk, maar niet altijd evident. Bam is volledig verwoest, de communicatiemiddelen zijn uitgevallen, de toeganswegen zitten overvol... Teams uit alle landen komen ter plaatse aan en willen aan de slag. Maar ervaring wijst uit dat er pas na een aantal dagen een volledig beeld is van de omvang van de ramp. Pas dan komt de coördinatie op kruissnelheid.

Ondanks de moeilijkheden die eigen zijn aan hulpverlening na rampen, zijn er reeds 90.000 tenten, 153.000 dekens, 56.000 kledingstukken, 100.000 dozen wasmiddel, 6.900 hygiënekits, voedsel en waterflessen van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan onderweg naar Iran of reeds ter plaatse. Meer dan 20 Rodekruis- en Rodehalvemaanverenigingen hebben zich wereldwijd ingezet door geld, personeel en hulpgoederen te verzamelen om de slachtoffers van de aardbeving te helpen.

Maandag 29 december vertrok vanuit Oostende al een vlucht met hulpmateriaal van het Rode Kruis. Rode Kruis-Vlaanderen zal in de komende dagen nog hulpgoederen leveren. Samen met het Britse en het Deense Rode Kruis vormen we een logistiek ERU-team (Emergency Response Unit), dat helpt bij de coördinatie van de inkomende vluchten met hulpmateriaal. Verder staan we mee in voor de algemene coördinatie van de hulpoperaties.

Het aantal doden van de aardbeving in Iran is inmiddels opgelopen tot 28.000. Meer dan 30.000 mensen zijn gewond; 13.000 van hen werden al geëvacueerd naar ziekenhuizen. 80.000 mensen zijn dakloos. De 2000 jaar oude stad Bam werd voor 70 tot 80 % verwoest.

De meest dringende noden zijn op dit moment voedsel, onderdak en medische verzorging. Met nachtelijke temperaturen die onder nul gaan, is de nood aan warme dekens en goed geïsoleerde tenten groot. Er moet ook voedsel voorzien worden voor 80.000 mensen. Speciale aandacht gaat uit naar de meest kwetsbaren: ouderen, alleenstaande kinderen en gehandicapten.

Brussel, 30 december 2003