Gemeente Nijmegen

Leo van Stijn (63) Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Sinds de jaren zeventig zet Leo van Stijn zich geheel belangeloos in voor cultureel Nijmegen. Zo is en was hij actief als dirigent, tekst- en liedjesschrijver, regisseur en artistiek leider, met name van het Nimweegs Soap Theater. Van Stijn wordt tijdens de première van de eindejaarsshow op zaterdag 27 december Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Van Stijn is in 1963 naast zijn baan als onderwijzer begonnen als dirigent van de Anthony Singers in de Antoniuskerk in Nijmegen. In 1965 werd hij gevraagd dirigent te worden bij het gemengd koor van de Josephkerk. Rond 1970 vond hij een nieuwe uitdaging in het zelf teksten schrijven. In deze periode heeft hij meer dan 200 koorliedjes geschreven. Ook heeft hij de passiemusical Het is volbracht geschreven. Deze musical is verschillende jaren door de "Leonard Stijnsingers" op verschillende plaatsen in en buiten Nijmegen opgevoerd. Later is dit nog jaren voortgezet door de groep Exempel. Van Stijn bleef hier toen als regisseur en mentor bij betrokken.

Na enige jaren heeft de groep in 1977 zijn werkterrein verlegd naar buiten de schoolmuren en zo is cabaret Blokken ontstaan. Blokken stond voor hard werken, blokken voor het eindexamen en later trad de groep op met 7 blokken als decor. Van Stijn was tekstschrijver en regisseur. Daarnaast schreef hij ook de muziek van alle liedjes. In die periode is Van Stijn als vertegenwoordiger van cabaret Blokken onderscheiden met de Blauwe Steen, een onderscheiding van de Vereniging Binnenstad Ondernemers Nijmegen. In 1994 kwam de eindejaarsshow van het Nimweegs Soap Theater (NST) in de Stadsschouwburg en speelde het voor een volle zaal. De laatste jaren speelde het NST vier avonden op rij voor uitverkochte zalen. (4 x 850 toeschouwers). De show wordt acht tot tien keer opgevoerd. Van Stijn is bij het NST de tekst- en muziekschrijver, de regisseur, de decorbouwer, de producent, financieel directeur en PR-man. De teksten en liedjes zijn voor het grootste gedeelte in het Nijmeegs dialect. Hij heeft onder andere liedjes geschreven over het Valkhof, het Keizer Karelplein, Nijmegen-Oost, de Ooij en de Waalkade. Ook de Nijmeegse politiek heeft het soms zwaar te verduren. Vorig jaar bestond het NST 10 jaar. Talloze onderwerpen passeerden de revue, meer dan 150 liedjes klonken door de volle zalen. Waar een groot artiest enkele jaren met één en dezelfde show doet, gaat de show van Van Stijn slechts enkele weken mee. Leo van Stijn verstaat de kunst ieder in zijn waarde te laten, treedt zelf niet op de voorgrond, maar laat liever de andere spelers stralen met zijn liedjes en teksten.

Zaterdag 27 december om 21.00 uur krijgt Van Stijn de versierselen door burgemeester Ter Horst uitgereikt. De uitreiking vindt plaats in de Stadsschouwburg van Nijmegen tijdens de première van de eindejaarsvoorstelling Dus toch van het Nimweegs Soap Theater.