Gemeente Leiden

'Een ideale combinatie van sport en cultuur'

Uitslag gedichtenwedstrijd Zwembad de Zijl

Publicatiedatum: 5 januari 2004

Sinds kort sieren twee prachtige gedichten de muren van het vernieuwde Zwembad de Zijl. De twee zijn verkozen via een gedichtenwedstrijd, georganiseerd door het Sportbedrijf Leiden en Stichting Tegenbeeld. Wethouder Ruud Hessing maakte op vrijdag 19 december de winnaars bekend.

CULTUUR EN EDUCATIE - "Dit is een ideale combinatie van sport en cultuur", zei de wethouder over het project. Hij was dan ook verheugd dat hij de prijsuitreiking mocht verzorgen, in het met slingers versierde restaurant boven het zwembad.

De gedichtenwedstrijd, die in augustus en september gehouden werd, leverde flink wat inzendingen op. Volwassenen konden hun lievelingsgedicht over zwemmen van een bestaande dichter insturen. Kinderen mochten zélf een gedicht schrijven.

Na de prijsuitreiking konden de winnaars en alle andere belangstellenden de muurgedichten gaan bewonderen. Vooral het gedicht van winnaars van de kinderwedstrijd Erin en Remon trok de aandacht: een uitvergroting van hun eigen inzending, in hun eigen handschrift, compleet met verbeterde spelfoutjes.

Broer en zus waren wat verlegen onder alle aandacht, maar dat ze gewonnen hebben vonden ze 'hartstikke leuk'. Ook hun moeder straalde van trots. "Het was heel leuk om het gedicht te maken", vertelde Erin. Op school schrijft ze ook wel eens gedichten. Erin en Remon willen een zwemfeestje gaan geven om met hun vriendjes en vriendinnetjes het gedicht op de muur te vieren. En dat de foutjes erbij staan? "Helemaal niet erg!" aldus de jonge dichters.

Tweede prijs-winnaar Sebastiaan vond het niet erg dat zijn inzending niet op de muur terecht gekomen is, want het gedicht van Erin en Remon vond hij ook mooi. Op die tweede plaats was hij ook erg trots.

Ook de volwassenen die voor Paul Snoek hebben gekozen waren blij verrast.

Voor winnares Caroline Zantonique heeft het gedicht een speciale betekenis. "Ik heb het ooit eens gekregen van een voormalig studiegenootje, die het zo toepasselijk vond omdat ik zelf zoveel zwem. Ik heb het nog steeds op een kaartje op mijn boekenkast staan."

Caroline was al enige tijd niet meer in het zwembad te vinden geweest, omdat ze pas is bevallen. Maar binnenkort zal ze er weer zijn, en ook de baby zal waarschijnlijk in De Zijl voor het eerst zwemmen. "Ik denk dat ik altijd wel even naar die muur zal kijken als ik in het zwembad ben", zei Caroline.

De wethouder was erg enthousiast over de kwaliteit van de inzendingen. "Ik vind de gedichten heel leuk. Je stimuleert de kinderen om mentaal iets te doen, dat is sowieso goed denk ik."

Maar de dichters zijn niet de enige kunstenaars in het geheel, vond Ruud Hessing. De heer Bruins, die namens Stichting Tegenbeeld de gedichten op de muren geschilderd heeft, werd ook in het zonnetje gezet. Zo heeft iedereen op zijn eigen manier een bijdrage geleverd aan het opfleuren van zwembad de Zijl.

En dan de winnaars:

Kinderen

Eerste prijs: Erin en Remon de Graaf met het gedicht 'Het zwembad is open'

Tweede prijs: Sebastiaan Wubben met het gedicht 'Plons'

Derde prijs: Mitchell Bijleveld met het gedicht 'Water'

Volwassenen

Eerste prijs: Ineke van der Mast, Caroline Zantonique met het gedicht 'De zwemmer is een ruiter' van Paul Snoek

Tweede prijs: Joyce Emons met het gedicht 'Schoolslag' van Gerard Berends

Derde prijs: Korian Luyks met het gedicht 'De Spiegel' van Toon Tellegen

Wie zelf graag een kijkje wil nemen: het zwembad is gevestigd aan de Paramaribostraat 66.

Deze pagina is gewijzigd op 5 januari 2004