Gemeente Leiden

Eerste expositie in Archeologisch Centrum wegens succes verlengd

Publicatiedatum: 5 januari 2004

Op 12 september 2003 opende wethouder Alexander Geertsema het Archeologisch Centrum van de gemeente Leiden. Daarmee ging ook de eerste expositie genaamd (Op)sporen van een kruitramp: de opgraving Kamerlingh Onnes Laboratorium in beeld van start. Inmiddels hebben ruim 2000 mensen deze tentoonstelling bezocht. Door dit grote aantal bezoekers en de vele positieve reacties is de expositie verlengd tot eind februari.

BOUWEN EN WONEN - Al tijdens de opgravingen in de voortuin van het Kamerlingh Onnes Laboratorium was de belangstelling van Leidse burgers en voorbijgangers groot. Ook bij de expositie is sprake van grote belangstelling. Sommige mensen komen zelfs twee keer. De reacties van bezoekers zijn daarnaast zo enthousiast dat is besloten de expositie twee maanden langer dan gepland open te stellen.

Openbaring

De grote belangstelling is niet vreemd. Het gaat ten slotte om een van de grootste rampen die de geschiedenis van Leiden kent: de ramp met het kruitschip aan de Steenschuur. De sporen van deze ramp zijn opmerkelijk goed bewaard gebleven omdat de situatie van dat moment door de ontploffing vastgelegd is in de bodem. De expositie toont historische ontwikkelingen van Leiden, de ontploffing van het kruitschip en de bouwhistorie van de huizen, beerputten, botanisch onderzoek en de lakenindustrie. Maar ook de opgravingen zelf en de reconstructie van de huizen aan de Steenschuur worden belicht. Een bezoeker noemde de expositie een openbaring: "Geweldig, zo weten we weer meer van ons verleden in Leiden!" Anderen noemden het de historie van dichtbij. Overal in de expositie staan duidelijke omschrijvingen van datgene wat te zien is. Daarnaast is een team van vrijwilligers aanwezig om uitleg en toelichting te geven. Ook voor jeugdige bezoekers is de tentoonstelling goed toegankelijk. Voor scholen kan extra uitleg tijdens het bezoek worden geregeld, net als opdrachten en informatie vooraf.

De expositie "(Op)sporen van een kruitramp: de opgraving van Kamerlingh Onnes Laboratorium in beeld" is tot eind februari te bezichtigen in het Archeologisch Centrum aan de Hooglandse Kerkgracht 17. Openingstijden: maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 13.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Deze pagina is gewijzigd op 5 januari 2004