De Hoop Scheffer: "NAVO klaar voor nieuwe uitdagingen."

BRUSSEL, 20040105 -- Jaap de Hoop Scheffer heeft vandaag op zijn eerste dag als NAVO-topman gezegd dat de NAVO klaar is voor nieuwe uitdagingen zoals de strijd tegen het terrorisme, het slagen van de vredesoperatie in Afghanistan en de samenwerking met de Europese Unie. "Dit zijn de prioriteiten voor de komende vier jaar," aldus De Hoop Scheffer.


De NAVO zal altijd de hoeksteen voor de veiligheid van de lidstaten blijven," deelde De Hoop Scheffer mede tijdens de persconferentie op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. Als belangrijkste gebeurtenis voor de NAVO in het jaar 2004 wees hij de top van Istanbul aan. Deze conferentie zal plaatsvinden op 28 en 29 juni. Op deze twee dagen komen de regeringsleider van de lidstaten bij elkaar.

De NAVO is op dit moment aanwezig in Afghanistan voor een vredesoperatie. De NAVO nam op 11 augustus 2003 het bevel over de internationale vredesmacht ISAF. Voor de Hoop Scheffer geniet het slagen van deze operatie hoge prioriteit, mede omdat het hier gaat op de eerste NAVO-operatie buiten de traditionele invloedsfeer Europa. De Hoop Scheffer: "Het is een grote verantwoordelijkheid en het gaat om een veeleisende operatie. De NAVO is van plan om de missie uit te breiden van Kabul naar het hele land. Afghanistan staat momenteel onafgebroken op de lijst van prioriteiten voor de NAVO."

Het zal ook de taak van De Hoop Scheffer worden om bruggen te slaan tussen Amerika en Europa na het conflict in Irak. Met name moeten de betrekkingen tussen Amerika en de NAVO-lidstaten België, Duitsland en Frankrijk aanzienlijk worden verbeterd. Volgens De Hoop Scheffer is het niet uitgesloten dat de NAVO een grotere rol in Irak zal gaan spelen. "Dit hangt af van de ontwikkelingen in Irak en die moeten wij in eerste instantie even afwachten," zei hij. Momenteel helpt de NAVO Polen om de stabilisatiemacht aldaar te ondersteunen.

Als secretaris-generaal van de NAVO zal De Hoop Scheffer ook te maken krijgen met de integratie van zeven nieuwe Oost-Europese landen, die tegen de zomermaanden van 2004 tot de NAVO zullen toetreden. Het gaat hierbij om Estland, Letland, Litouwen, Roemenië, Bulgarije en Slovenië. Dit is de grootste uitbreiding van de NAVO sinds de oprichting in 1949.

De Hoop Scheffer, voorstander van een eenheid binnen Europa, liet ook weten dat een samenwerking tussen de NAVO en de Europese Unie van overwegend belang zal zijn: "De relaties met de OVSE en de Verenigde Naties moeten verbeterd worden, want dat zijn vaak onze partners op het terrein."

Op 22 september werd De Hoop Scheffer benoemd tot opvolger van Lord Robertson, de voormalige NAVO-topman. Het is de derde keer dat een Nederlander deze functie in de wacht sleept: in de periode van 1961 tot 1964 was Dirk Stikker de hoogste baas van de NAVO en van 1971 tot 1984 nam Joseph Luns de betrekking op zich.




News On Politics