Provincie Friesland



PERSBERICHT

Nummer: 001
Datum: 7 januari 2004

historisch Houten skutsje terug in Fryslan

De Friese skûtsjes met de kenmerkende zwaarden kennen we allemaal. Minder bekend is dat het skûtsje in zijn originele houten vorm niet meer rondvaart: alle skûtsjes zijn tegenwoordig van metaal. De laatste houten skûtsjes zijn tussen 1910 en 1915 gebouwd. Tot 1954 lag er nog een houten skûtsje in Leeuwarden. Om het unieke Friese houten skûtsje terug te brengen in Fryslân, stellen Gedeputeerde Staten E 150.100,- subsidie beschikbaar. De bouw van het houten model naar 19e-eeuws voorbeeld levert vanaf de kiellegging tot tewaterlating een aantrekkelijke toeristische attractie op. Daarna zal het schip met de historische naam Aebelina, gebruikt worden voor demonstraties en rondvaarten in de Alde Feanen. De totale kosten van het project bedragen E 436.100,-. De Stichting It Houten Skûtsje, gelieerd aan het Skûtsjemuseum in Earnewald, voert het project uit met een groot aantal vrijwilligers onder leiding van een bouwmeester. Ook zal het project ingezet worden voor scholing en arbeidsintegratie. Provinciale Staten wordt gevraagd de begrotingswijziging voor dit project vast te stellen.

Het unieke skûtsje wordt gebouwd in Earnewâld, gemeente Tytsjerksteradiel, op het terrein van het Skûtsjemuseum. Met de bouw van het schip wordt gestart in de loop van 2004. Verwacht wordt dat het schip in 2008 te water kan worden gelaten.

Het skûtsje in Earnewald is één van de drie historische schepen die in Fryslân herbouwd worden. Met ondersteuning van een Leadersubsidie wordt in Paesens-Moddergat de bouw van een wierumeraak voorbereid. In Heeg bereidt men de bouw van een palingaak voor. De wierumeraak is een visserschip dat vroeger in de ondiepe kustwateren gebruikt werd. De palingaak is een handelsschip dat meer dan drie eeuwen palinghandel tussen de Zuidwesthoek, Oostzee en Engeland mogelijk maakte. Gezamenlijk brengen de drie houtbouwprojecten een belangrijk stuk Friese historie terug. De drie projecten werken samen op het gebied van de informatie-uitwisseling, materiaaluitwisseling en promotie.


---- --