Gemeente Ferwerderadiel

Nieuwjaarstoespraak 2004 pixel pixel

Nijjierstaspraak van Mr. W. van den Berg, boargemaster fan Ferwerderadiel, op 5 jannewaris 2004.

Achte oanwêzigen,

Dizze nijjierstaspraak wol ik begjinne mei jim en jim partners en gesinnen it allerbêste ta te winskjen foar 2004. Wy meie hoopje dat it foar ús allegearre in goed jier wurde sil. Dat wy it wurk yn sûnens dwaan meie is dêrby tige wichtich.

It jier 2003 leit no al wer fiif dagen efter ús. At ik op dat jier weromsjoch kin ik net oars as konstatearje dat it in jier west hat dêrt wy it nedige yn gong setten hawwe. Dat it dêrby almeast giet om it feitlik yn gong setten fan besluten dyt yn e ried en kolleezje al yn 2002 nommen wienen, is fansels.

Ik sil jim net lykas ferline jier op e proef stelle en jim úthâldingsfermogen teste oangeande fan it dan wer op e iene foet stean om dêrnei ek de oare foet wer te belesten en wilens tinke: "Is it no noch net dien?" Ik sil wat dat oanbelanget besykje my wat yn te binen.

Doch jim moatte it my net kwea ôf nimme dat ik yn it koart efkes werom sjen wol op it ôfrûne jier.

Neffens it jier 2002 wie 2003 alteast foar my in bysûnder jier: likegoed fanwege it tal earste peallen, dyt e grûn yn slein binne, as it tal kearen dat it sein jûn waard as earne mei de bou út ein setten wurde koe.

Sa waard der út ein setten mei de bou fan e restauraasje fan it stasjonsgebou yn Marrum en de bou foar it multyfunksjonele sintrum yn Hallum. Wilens yn Hallum ek út ein set waard mei it opknappen fan e iepenbiere basisskoalle, waard yn Ferwert it startsein jûn foar de bou fan 8 "levensloopbestendige" wenten oan e Foswerterstrjitte.

Eintsjebeslút waard yn Reitsum op ludike wize troch twa bern, dyt de nije skoalle net mear as learlingen meimeitsje sille, ek de earste peal de grûn yn slein foar de bou fan de nije kristlike basisskoalle.

Yn Burdaard waard yn in lyts skoftke in fytstunnel ûnder de provinsjale dyk oanlein en it gebou "De Eendracht" oan e Bourboomweg wurdt, yn opdracht fan e eigner, wer omtovere ta in byldbepalende faktor yn Burdaard dyt der wol wêze mei, al giet it by it lêste net om in gemeentlike projekt.

Dat binne dochs dingen dyt prachtich binne. Iksels mei soks ek altiten graach sjen. Ik wit noch wol dat ik eartiids mei myn pake geregeld lâns in bouput kuiere yn Amsterdam. Hy sei dan faak: In lân dat bout, wurket oan e takomst. Dy wurden bin ik nea fergetten.

Mar ek op oar mêd wiene ûntwikkelings dyt it neamen wurdich binne. Yn e measte gefallen rinne dy ûntwikkelings troch yn dit nije jier, mar dat wol net sizze dat dy de muoite fan it neamen net wurdich binne. It is krekt oarsom.

Onderwijs

Op het gebied van het onderwijs moet toch zeker genoemd worden dat we in goede samenwerking met de overige 3 G 4 gemeenten Leeuwarderadeel, Menaldumadeel en Het Bildt zijn begonnen met het onderwijsbureau voor het openbaar onderwijs. Het is een ambitieuze club van mensen die met veel enthousiasme aan de slag is gegaan om de verwachtingen die we daarvan hebben waar te maken. Jammer is het dan te moeten constateren, dat deze lijn, die door het departement van onderwijs in de afgelopen jaren van harte is gestimuleerd, weer enigszins wordt onderbroken, door een korting op de in het verleden toegezegde financiering in het vooruitzicht te stellen. Het betreft hier de beëindiging per 1 augustus as. van de subsidieregeling voor bestuurlijke krachtenbundeling, die niet wordt vervangen door iets soortgelijks. Dat riekt toch naar een soort van zigzag beleid, dat bepaaldelijk niet bevorderlijk is voor een consistente gemeentelijke beleidslijn. Maar voor het overige is er op dit taakveld weinig te klagen.

Zoals gezegd is de nieuwe basisschool in Reitsum in uitvoering genomen en wordt voor de nieuwe school in Ferwert op een constructieve wijze samengewerkt met de BOOF, de bestuurscommissie openbaar onderwijs Ferwerderadiel en de architect. De planprocedure loopt al of wordt binnenkort gestart. Overigens mag ook wel eens genoemd worden dat er met de directies van de zowel openbare als bijzondere scholen op een constructieve wijze wordt samengewerkt. Afgesproken is dat alle huisvestingsvoorzieningswensen betaald zullen worden uit een jaarlijks budget van 55.000,-- euro. Daarbij zullen we met elkaar in goed overleg de gewenste zaken praktisch benaderen. Ook zal de gemeente technische ondersteuning geven bij het jaarlijks controleren van de staat der gebouwen. Regelmatig onderhoud voorkomt immers verval, waardoor de zaken langer meegaan. Als we daarmee als gemeente ons best doen om de voorzieningen die op ons bordje liggen naar beste vermogen in te vullen, mag je daartegenover ook van het onderwijs extra inspanning vragen. Die inspanning wil men ook best geven. Eén van de doelstelling is in ieder geval haal uit de kinderen het beste wat er in zit. Dat geldt overigens ook voor de ouders. Niet maar denken "t sil wol goed wêze", probeer uw kinderen in onderwijskundige zin een trede hoger te krijgen dan het niveau van het onderwijs dat u zelf genoten heeft. Overigens zijn twee treden ook niet verboden. Bedenk dat het hebben van een goede scholing, een belangrijke basis vormt voor een goed inkomen en een stukje levensgeluk. Een opleiding neem je immers je leven lang mee.

Feiligens

Dat it brânprevinsjeburo, in gearwurking tusken in tal gemeenten bewesten ús, goed út ein set is, mei ek neamd wurde. In behoarlik tal ûndernimmers hat wilens in oanfraach yntsjinne. Der is ek al in behoarlik tal fergunnings ferliend. Soms wurdt dêr wolris wat tsjinoan skytskoarre en net tsjinsteande dat ús kolleezje fan betinken is dat e wetjouwing op in reedlike manier tapast wurde moat, bin ik fan betinken dat soks net liede moat ta it marsjandearjen.

Want as wy in grutte brân of ûntploffing of sokssawat krije soene, dan hawwe wy mei-inoar foar elk in tige ferfelende diskusje, dyt ik mar leaver mij.

It kommende jier sille wy ek wer in tal stappen nimme moatte yn it ramt fan it gemeentlik feilichheidsplan en sil der ek wer in rampe-oefening hâlden wurde.

Ferline jier ha ik, nei oerlis mei de oare leden fan ús kolleezje trouwens, in tal suggestjes dien oer de opstelling fan ús gemeentebestjoer oangeande it begryp fêsthâlde, bergje en ôffiere fan wetter. Ik konstatear dat dy diskusje noch hyltiten rint en yn e faze fan neiere stuudzje belâne is. Nei oanlieding fan in tema-gearkomste fan e CDA-bestjoerdersferiening yn Ljouwert is fan t hjerst de suggestje dien troch in lid fan e algemiene gearkomste fan wetterskip Fryslân, om yn it ramt fan e diskusje en it ûndersyk mei-inoar mei Dongeradeel in planologysk plaatsje te meitsjen fan in mooglike spui/skipsslûs te Holwerd, al of net mei in pontongemaal, en in fierdere ynfolling dêrfan de Holwerderfeart lâns. Us kolleezje wie dêr al posityf oer mar ek de funksjonele wethâlder fan Dongeradeel en de projektlieder by it wetterskip Fryslân wiene ree om dêr posityf yn mei te tinken. Alles sil lykwols ôfhingje fan e taakstelling dyt it noarden fan Fryslân op dit mêd krijt of krije kin. En soe it net slagje mei de Holwerderfeart dan leart in simpele eachopslach op e kaart dat der grif ek noch wol oare mooglikheden binne. De feiligens foar de hiele provinsje spilet dêr in rol by, mar ek dat san foarsjenning yn ekonomysk toeristyske sin in grut stik bûter yn e brij wêze kin.

Oud en Nieuwviering

Ook dit jaar is de oud en nieuwviering in onze gemeente prima verlopen.Er was sprake van een rustige en overwegend gezellige viering.Daarom heb ik er behoefte aan om vooral de jongeren van onze gemeente een compliment te maken. Maar daarbij wil ik ook niet vergeten de vrijwilligers die zich daarvoor hebben ingezet. Een bijzonder woord van dank gaat uit in de richting van de besturen van dorpsbelangen,die het een en ander in hun dorp gecoördineerd hebben, de mensen van politie,bandweer en gemeentewerken,alsmede degene die hun localiteit ter beschikking hebben gesteld,zij allen hebben op hun manier bij gedragen aan dit succes.

Economie, landbouw, toerisme en recreatie

Voor ons economisch welbevinden is het onder andere noodzakelijk dat door de provincie en alle andere betrokken overheden met voortvarendheid moet worden doorgewerkt aan de totstandkoming van het noord west tangent.

Aan onze raad zal het niet liggen. In juli van het afgelopen jaar besloot de raad om alvast een bedrag van 197.500 euro in de spaarpot te storten voor de realisering van dit project. We zullen hopen dat dit voorbeeld door andere gemeenten zal worden gevolgd. In 2002 lukte niet alles. Zo viel "Nij Hillemastate" van de haak. De Provincie gaf, ondanks al onze inspanningen, geen goedkeuring aan het plan. Dat neemt niet weg dat we voor Hallum toch werken aan een fraaie invulling van het oude fabrieksterrein van Hellema. Wat weer wél lukte was een ondernemersavond in "de Antenne". Op die avond, waar zon 140 ondernemers waren, was toch sprake van een stukje wij-gevoel, waarbij naar voren kwam dat we elkaar moeten steunen en het met elkaar moeten doen. Door de raadscommissie is er eveneens op aangedrongen om onze gemeente aan te melden voor het onderzoek naar een bescheiden glastuinbouwlocatie. Ik vind ook dat we daaraan mee moeten doen. Eerst maar eens zien of het überhaupt voor de provincie interessant is, als dat zo is, dan duidelijke voorwaarden stellen. Assimilatiebelichting hoeft natuurlijk, sinds de uitvinding van schermen en luxaflex, het hele firmament s nachts niet te verlichten. Bovendien kunnen zulke schermen in de wintertijd de temperatuur in de kas makkelijker op peil houden. Ook tuinders moeten niet te snel roepen dat zon investering niet kan, want dat geloof ik niet. Daarnaast moet je kassen landschappelijk goed inpassen met niet te veel op een kluit. Laten we nu toch eens leren vanuit het verleden. De werkgelegenheid voor Fryslan is en blijft zeer de moeite waard.

Voor Ferwerderadiel blijft ook in de toekomst de landbouw een belangrijke rol spelen. De boer blijft onze steun verdienen en laten we wel zijn de Nederlandse agrarische export is nog altijd zeer indrukwekkend. Ondanks het feit dat er ontwikkelingen zijn die voor de sector en de werkgelegenheid wat minder zijn moeten we ook de landbouw niet in de put praten. Kansen blijven benutten, maar zeg ik, ook tegen de agrariërs, wel openstaan voor andere ontwikkelingen, die prima naast de landbouw en gebruik makend van het prachtige landschap verder ontwikkeld kunnen worden waardoor de leefbaarheid in de gemeente wordt bevorderd.

In het eerste kwartaal van dit jaar gaan we zowel in commissieverband als in de raad spreken over de accommodatienota en het Toeristisch Recreatief Ontwikkelings Plan. Aan beide zaken is de afgelopen tijd hard gewerkt. Het is van belang om daar goede besluiten over te nemen. Voor wat betreft het TROP geldt dat de ruimtelijke consequenties niet alleen in een kaartbeeld worden ingebracht in onze structuurvisie, maar dat wordt getracht om, daar waar dat nodig is, ook de mogelijkheden op de nieuwe streekplankaart voor elkaar te krijgen. Vandaar dat wij ook met onze structuurvisie nu benen moeten gaan maken.

Gearwurking

De selsevaluaasje foar de Fryske gemeenten, út ein set troch de provinsje, giet fan t maityd in nije faze yn. Der komme "ronde"-tafel petearen. De gemeente Ferwerderadiel is yndield by de G-4 gemeenten mei Harns en Frentsjer. Wy sjogge de petearen posityf yn e mjitte. De Nofa gemeenten, dat binne Dongeradeel, Dantumadeel, Kollumerlân en Achtkarspelen, hawwe oanjûn alle tiid nedich te hawwen om hun fierdere gearwurking stâl te jaan en dêr ek de finansjele middels, dyt yn it ferline foar ANOF brûkt waarden, foar yn te setten. Troch de wei fan portefúlje-oerlis bliuwe sy ek mei Ferwerderadiel oan e praat. Us kolleezje wurdt dêrfan op e hichte holden. Us stânpunt is en bliuwt dat wy posityf tsjinoer gearwurking stean bliuwe, nei east, likegoed as nei west. Dat wie yn it ferline sa en dat jildt ek foar yn e takomst. Mar dy gearwurking is der dan wol sûnder betingsten foarôf, op grûn fan frijwilligens.

Achte oanwêzigen, ik ha fan alle saken mar in pear punten op dizze fiifde jannewaris 2004 oan e oarder brocht. Foar my stiet fêst dat wy wer in boeiend jier yn e mjitte gean mei de nedige útdagings, mei kreativiteit en ynset en mei beide fuotten op e grûn.

It gemeentebestjoer winsket jo ta dat jo yn 2004 net allinne de klok lieden hearre, mar ek witte wêr t de bingel hinget. Dêrby winskje ik jim en it gemeentebestjoer ta dat s Hearen seine op al ús wurk rêste mei.

Hjir hak it mei sein.

Mr. W. van den Berg,

Boargemaster.