PERSBERICHT - 2004-01-09

Nieuwe uitgaven : te gast in SURINAME en BALTISCHE STATEN

In de landenreeks te gast in van uitgeverij Informatie Verre Reizen in Nijmegen zijn twee nieuwe uitgaven verschenen: te gast in Suriname en te gast in Baltische Staten (de eerste Nederlandstalige uitgave over de Baltische Staten!). Beide boekjes geven in 48 paginas aan de hand van reisimpressies en achtergrondverhalen een eerste indruk van het land en bewoners.

te gast in Suriname

De Surinamers weten niet wat ze overkomt: de bakras zijn terug. Waren ze een paar jaar terug nog een zeldzaamheid, de slenterende Hollanders beginnen in de straten van Paramaribo steeds gewoner te worden. En deze keer komen ze niet om Surinamers ongevraagd de weg te wijzen, maar om juist iets van de Surinamers te leren en door hen rondgeleid te worden in de herontdekte ex-kolonie aan de Atlantische Oceaan.

Het Surinaams toerisme maakt een stormachtige groei door. Het aantal Nederlanders dat het land weet te vinden, neemt ieder jaar toe. En Paramaribo, waar dat meeste Nederlandse erfgoed te vinden is, is allang niet meer de enige plaats waar de toeristen graag vertoeven. Het aantal ondernemingen dat geheel verzorgde trips naar het binnenland organiseert, schiet als paddestoelen uit de grond. In samenwerking met plaatselijke bewoners (indianen en marrons bijvoorbeeld) worden de meest idyllische vakantielocaties aangeboden.

Vaak midden in de jungle, soms slechts met vliegtuig of korjaal te bereiken, maar zo goed en zo kwaad als dat gaat van veel gemakken voorzien. En het mes snijdt aan twee kanten, want door het toenemende toerisme kunnen de lokale bewoners hun eigen levensstandaard verbeteren.

Zoals gebruikelijk bevat te gast in Suriname verhalen van auteurs van zeer divers pluimage. Peter Vermaas, samensteller van deze uitgave en buitenlandredacteur van De Groene Amsterdammer, laat zich in Paramaribo rondleiden door Cynthia McLeod, die zich de afgelopen decennia heeft ontpopt als dé literaire geschiedschrijver van Suriname. En dan blijkt dat er achter de mooie gevels in het oude centrum soms een droeve geschiedenis schuilgaat. De bekende Surinaamse journalist Iwan Brave vertelt over de praktijk van de multiculturele Surinaamse samenleving.

De bewoners van het land houden vast aan de eigen identiteit en gaan prat op hun verdraagzaamheid. Schrijfster/fotografe Karin Anema spreekt enkele Surinaamse repatrianten, die er voor gekozen hebben om hun kennis in te zetten voor het zooitje, zoals Surinamers zelf hun land noemen. Antropologe Yvon van der Pijl is aanwezig bij een winti-bijeenkomst. Behalve achtergrondverhalen bevat deze uitgave reisreportages, zoals over het natuurpark Brownsberg, de zeeschildpadden van Galibi en de indianen van Palumeu. En natuurlijk ontbreekt ook de praktische reisinformatie niet.

(te gast in Suriname 1e druk, januari 2004, 48p, ISBN 90-76888-43-4)

te gast in Baltische Staten

In mei 2004 treden Estland, Letland en Litouwen toe tot de Europese Unie. De verwachting is dat dan ook Nederlandse toeristen eindelijk de Baltische Staten zullen gaan ontdekken. In Nederland hebben we veel te lang het beeld gehad van grauwe Oostbloklanden, is de mening van Cees Willemsen, historicus en samensteller van deze uitgave. Wie de drie Baltische hoofdsteden vandaag de dag bezoekt zal versteld staan hoe fraai en kundig de Balten hun oude steden in korte tijd hebben gerestaureerd.

te gast in Baltische Staten laat diverse auteurs uit de Baltische Staten zelf aan het woord. Felix Kaplan, schrijver en voormalig Litouws tenniskampioen, gaat in op de verschillen en overeenkomsten tussen de staten onderling. De Russisch-Estse schrijfster Sana Valiulina, die al enige tijd in Nederland woont, begeeft zich als een undercoveragent door haar geboortestad Tallinn. Liga Skujina vertelt uitgebreid over het alledaagse leven in Letland, over haar liefde voor de natuur en het verzet tegen de Russen. Behalve achtergrondartikelen bevat deze uitgave ook enkele reisimpressies. Cees Willemsen bezoekt vooral de steden en ontdekt dat zich in de centra relatief veel jongeren ophouden.

Zij rijden in de nieuwste en duurste autos en bezoeken trendy cafés. Nelly Barelds verkent de Baltische Staten per fiets en treft op het platteland vooral oude, kromgewerkte mensen. Kinderboekenschrijfster Bibi Dumon Tak tot slot probeert te genieten van de Letse stilte. Maar in haar eentje valt dat niet mee. Uiteraard bevat deze uitgave een katern met reistips, woordenlijst (drietalig) en literatuuroverzicht.

te gast in Baltische Staten (1e druk, januari 2004, 48p, ISBN 90-76888-42-6)

De uitgaven zijn verkrijgbaar bij diverse touroperators, boekhandel (6 euro) of door overmaking van 7.50 euro per boekje op giro 23.29.340 t.n.v Informatie Verre Reizen, Nijmegen o.v.v. Suriname en/of Baltische Staten. Voor overige uitgaven zie: www.tegastin.nl