VVD



12 jan 2004 - Geert Wilders (VVD) vraagt minister Bot over persvrijheid in Roemenië

Vragen van het lid Wilders (VVD) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over de negatieve ontwikkelingen ten aanzien van de persvrijheid in Roemenië

12 januari 2004

1.) Heeft u kennisgenomen van de artikelen "Persvrijheid in het geding in Roemenië" (1) en "Constantinescu ziet gevaar persvrijheid" (2)?

2.) Is het waar dat de Roemeense staatstelevisie een talkshow heeft geschrapt na klachten van de regering dat de oppositie te vaak aan bod kwam? Wat is uw oordeel daarover?

3.) Hebben journalisten van het blad "Dilema", waaronder oud-Minister van Buitenlandse Zaken Andrei Plesu, recentelijk ontslag genomen omdat hun redactionele vrijheid in gevaar kwam door het parlementsbesluit deze uitgeverij onder supervisie van de president Iliescu te plaatsen en de regering van premier Nastase de bevoegdheid te geven het bestuur samen te stellen? Deelt u de mening dat dit niet aanvaardbaar is in een normale democratische rechtsstaat?

4.) Heeft oud-President Emil Constantinescu een brief gestuurd naar de lidstaten van de EU en NAVO waarin hij vraagt goed te letten op de persvrijheid in Roemenië en ook de "schandelijke passiviteit" van de Roemeense overheid hekelt ten aanzien van "de morele en fysieke agressie" tegen journalisten? Kunt u de Kamer een afschrift sturen van de brief van oud-President Constantinescu en tevens van uw antwoord aan hem?

5.) Hebben eerdere rapporten van de organisaties Reporters sans Frontieres en Freedom House al eerder gewezen op de vele kwalijke aanvallen tegen en intimidatie van journalisten? Wat is uw oordeel over hetgeen vermeld in deze rapporten? Zijn vorig jaar in Roemenië zestien keer journalisten aangevallen die hadden geschreven over corruptie in politiek? Deelt u de mening dat zulks onaanvaardbaar is?

6.) Deelt u de mening dat het zeer zorgelijk is hoe de persvrijheid zich in Roemenië in negatieve richting ontwikkelt en dat het ontbreken van volledige en ongeclausuleerde persvrijheid niet alleen in strijd is met de Kopenhagen-criteria maar ook een kandidaat-lidstaat van de EU volstrekt onwaardig is? Bent u bereid uw zorgen en ongenoegen terzake in bi- en multilateraal verband kenbaar te maken aan de Roemeense overheid en wilt u de Kamer van de resultaten daarvan in kennis stellen?

(1) NRC Handelsblad d.d. 8 januari 2004 (2) NRC Handelsblad d.d. 9 januari 2004