Nederlandse Vereniging van journalisten

13/1/2004 NVJ Algemeen
Internationale steun voor Duitse journalisten organisaties in gevecht met dagbladwerkgevers

Vandaag, dinsdag 13 januari demonstreert de IFJ bij het kantoor van de Europese uitgeversvereniging ENPA in Brussel tegen het beleid van de Duitse dagbladuitgevers. De IFJ wordt vergezeld door vertegenwoordigers van journalistenorganisaties uit andere Westeuropese landen en de Duitse beroepsorganisatie DJV, een zusterclub van de NVJ.
De Duitse dagbladuitgevers, verenigd in de BDZV, zeg maar de Duitse NDP, willen de werkweek van de dagbladjournalisten verlengen van 36.5 uur per week naar 40 uur. De Duitse journalisten vrezen dat deze maatregel 1400 journalisten bij de dagbladen overbodig maakt. Tevens willen de journalisten vast houden aan hun totaal 35 vakantiedagen, de dagbladuitgevers wensen dat getal met vijf te verlangen naar 30 vakantiedagen. Ook wil men het vakantiegeld verlagen. Begin december staakten tweeduizend dagbladjournalisten in Duitsland al tegen deze plannen van de uitgevers. Het dispuut is nog steeds niet opgelost.

De journalisten en hun organisatie hebben er begrip voor dat er bij dagbladbedrijven die zijn getroffen door de economische crises onconventionele maatregelen nodig zijn. Maar dan via dispensatie op de cao. Dat wil zeggen bij wijze van uitzondering per bedrijf bekijken en eventueel tijdelijke maatregelen toestaan in ruil voor werkgelegenheidsgaranties.
De IFJ veroordeelt de plannen van de Duitse dagbladuitgevers mede omdat deze bedrijven als wat rijp en groen was aan mediabedrijven en rechten in Oost Europa hebben opgekocht . De Duitse journalisten moeten nu in de ogen van de IFJ het offer brengen voor ondermeer de aankopen in de voormalige Oostblok landen. De IFJ tekent ook aan dat de Duitse dagbladuitgevers al lang bezig zijn de vaste banen bij de dagbladen te vervangen door steeds meer slecht betaalde freelance contracten. De IFJ vreest dat met het uithollen van de arbeidsvoorwaarden van dagbladjournalisten in een van de leidende Europese landen, op termijn de onafhankelijkheid van het vak bedreigt wordt.

Amsterdam, 13 janauri 2004
Hans Verploeg
Algemene secretaris NVJ