VSNU

VSNU-persbericht
Datum: 13 januari 2004

VSNU: betere voorbereiding bètaprofielen nodig

Stevige bètaprofielen in het voortgezet onderwijs die leerlingen goed voorbereiden op een universitaire bètastudie, daar is de VSNU een warm voorstander van. Daarom heeft de VSNU de gezamenlijke brief van een aantal organisaties aan de vaste kamercommissie OCenW mede ondertekend. De brief pleit voor het behoud van vier bètavakken in robuuste bètaprofielen. De VSNU heeft echter nog een aanvullende reactie op de plannen van minister Van der Hoeven.

De VSNU vindt dat er pas overgegaan moet worden tot de nieuwe profielen als alle voorbereidingen zijn afgerond. Dat biedt ook de scholen voldoende rust om hun zaken op orde te brengen. Méér aandacht voor brede algemene vorming en voor de oriëntatie op vervolgopleidingen zijn andere wensen die de VSNU bij de kamercommissie neerlegt. Al deze elementen zijn onontbeerlijk voor de kwaliteit van de tweede fase, die leerlingen in staat stelt een goede overstap te maken naar het wetenschappelijk onderwijs.

In een brief aan de vaste kamercommissie OCenW zet de VSNU dan ook een vraagteken bij het voornemen van de minister om de bètaprofielen al per 1 augustus 2007 te reorganiseren, ongeacht of de nieuwe leermiddelen en examenprogramma's klaar zijn. Minister van der Hoeven heeft zelf eerder aangegeven dat invoering van het nieuwe, multidisciplinaire, bètavak en het realiseren van méér samenhang binnen de bèta-profielen niet haalbaar zijn per 2007. Deze vernieuwingen zijn voor de VSNU echter wel cruciaal voor succesvolle reorganisatie van de tweede fase. Invoering van de vernieuwingen zonder dat de scholen hiervoor klaar zijn, betekent voor leerlingen een nadelige overgangspositie die een soepele overgang naar het wetenschappelijk onderwijs in de weg staat.

De kamercommissie spreekt begin februari over de reorganisatie van de tweede fase in het voortgezet onderwijs.