Provincie Zeeland


Van Gelder voorzitter provinciale voorronde Nationaal Jeugddebat

Op woensdag 14 januari vindt de Zeeuwse voorronde-dag van de landelijke debatwedstrijd Op weg naar het Lagerhuis én het Nationaal Jeugddebat plaats.
De Commissaris van de Koningin, drs. W.T. van Gelder, zit de provinciale voorronde van het Nationaal Jeugddebat voor.

Het debat vindt plaats in de Statenzaal en begint om 13.30 uur. De provinciale voorronde duurt tot 15.30 uur.
De volgende onderwerpen zijn gekozen: milieu, cultuur, streekvervoer en jeugdzorg.
De Commissaris van de Koningin kan overigens zelf nog suggesties voor onderwerpen aanleveren. De definitieve onderwerpen zijn een half uur voor het debat beschikbaar.

Het panel van statenleden dat woensdag in debat gaat met de jongeren bestaat uit: dhr. F. Babijn (CDA), dhr. P. van de Wal (PVDA) en mevr. H. Smits (Zeeuws Belang!). Er zijn vijftig scholieren uit heel Zeeland die deelnemen aan het jeugddebat.
Voor de Provinciale Jeugddebatten is een debatstramien gemaakt. Het stramien is een richtlijn. Uiteindelijk is het doel vooral dat er goed wordt gedebatteerd. De commissaris is vrij om van het stramien af te wijken als hij dat voor het debat beter acht. Een aantal zaken ligt wel vast. De fractie die aan de beurt is (de deelnemers zijn opgedeeld in fracties die ieder een onderwerp behandelen) begint het debat met een presentatie van het voorstel dat zij hebben gemaakt. Na deze presentatie krijgen de statenleden het woord zodat zij een eerste reactie kunnen geven en verder door kunnen vragen over het voorstel. Vervolgens is er ruimte voor debat. Voor afronding van het onderwerp krijgen beide partijen de gelegenheid hun conclusies uit te spreken.

12 januari 2004, M. Walrave, telefoon 0118-631225, nummer 1/04