STAP

Oproep tegen BNN tv-programma met dronken studenten

Open brief aan de heer Maarten van Dijk, directeur tv van BNN

Hierbij protesteren het NIGZ (Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie en STAP (Stichting Alcoholpreventie) tegen het voornemen van de publieke omroep BNN om een groep studenten woensdag 14 januari a.s. tijdens een tv-programma overmatig alcohol te laten drinken.

NIGZ en STAP verzoeken de directie van BNN af te zien van dit voornemen.

De actie van BNN vindt plaats tijdens de nationale IQ-test van BNN die wordt uitgezonden op woensdag 14 januari a.s. van 20.25-22.25 op Nederland 2. Het programma wordt gepresenteerd door Jeroen Pauw en Bridget Maasland.

Het NIGZ en STAP vinden de actie van BNN maatschappelijk onacceptabel en ethisch onverantwoord. Bovendien handelt BNN met het toedienen van overmatige hoeveelheden alcohol aan studenten in strijd met het Wetboek van Strafrecht artikel 252. In dit wetsartikel wordt bepaald dat het strafbaar is om mensen die in kennelijke staat van dronkenschap verkeren bedwelmende drank te verkopen of toe te dienen.

Overmatig alcoholgebruik is een ernstig maatschappelijk fenomeen dat tal van risico's kent en krachtig dient te worden ontmoedigd. Overmatig drinken heeft nadelige gevolgen zoals: vergrote kans op vroegtijdige hersenbeschadiging, alcoholvergiftiging en ongevallen. Studenten vormen vanwege hun drinkgedrag en hun jeugdige leeftijd een bijzondere risicogroep voor het ontstaan van schade door alcoholgebruik.

BNN wekt met haar programma de indruk het in beeld brengen van overmatig drinkende studenten als een ludieke onschuldige actie te beschouwen die zal bijdragen aan het verhogen van de kijkcijfers. BNN gaat daarmee volstrekt voorbij aan de negatieve voorbeeldwerking die een dergelijke programma kan hebben op kinderen, jongeren en in het bijzonder studenten.

Hoogachtend,
namens het NIGZ (Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie)
Drs. H.J. Krosse

namens STAP (Stichting Alcoholpreventie)
Ir. W.E. van Dalen

Utrecht Woerden
Dinsdag 13 januari 2004

13 jan 04 10:22