Gemeente Hoogeveen


---

14 januari 2004

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeenten Coevorden, Emmen en Hoogeveen

Coevorden, Emmen en Hoogeveen één bedrijf

Fusie reinigingsdiensten in voorbereiding
De gemeenten Coevorden, Emmen en Hoogeveen gaan werken aan een plan om de reinigingsdiensten van de gemeenten in één bedrijf onder te brengen. De colleges van burgemeester en wethouders hebben deze intentie uitgesproken. Door deze samenwerking kan efficiënter, professioneler, logistiek beter en daardoor goedkoper worden gewerkt. Als alles volgens plan verloopt moet de fusie op één mei 2005 een feit zijn.

Er wordt al langere tijd gesproken over mogelijke samenwerking. Er is nu een onderzoek afgerond waarin gekeken is welke vorm van samenwerking de beste en meest voordelige is. Hieruit kwam naar voren dat een volledige fusie het meeste voordeel voor alledrie de gemeenten oplevert.

Overheidsgedomineerd

De bedoeling is dat de drie gemeenten gaan samenwerken in een Naamloze Vennootschap (NV). Deze NV blijft overheidsgedomineerd, wat wil zeggen dat het bedrijf primair en exclusief voor de drie gemeenten de inzameling en verwerking van afval en andere reinigingstaken verzorgt.

Overheidsgedomineerde ondernemingen hebben een sterke binding met de regio. Ook zijn zij door hun overheidsachtergrond bereid en in staat maximaal in te spelen op lokale wensen en ontwikkelingen.

Besparing

Vijf jaar na de start van de NV kan een besparing van 2,3 miljoen euro per jaar zijn bereikt. Deze besparing kan een korting van vijftien euro per huishouden op de afvalstoffenheffing betekenen.

Uitvoering

De drie gemeenten nemen in de nieuwe situatie in ieder geval een basispakket (met onder meer inzameling huisvuil, vegen en kolkenreinigen) diensten af van de NV. Daarnaast is er een facultatief pakket met bijvoorbeeld gladheidsbestrijding, onderhoud riolering en plaagdierenbestrijding.

© Copyright Gemeente Hoogeveen