De Unie


Sollicitatieplicht oudere werknemers

Culemborg, 14 januari 2004 - De Unie heeft de laatste dagen vele reacties en vragen ontvangen van werkloze werknemers die verontrust hebben gereageerd op de sollicitatieplicht. Het betreft hier de werkloze werknemers van 57,5 jaar en ouder met recente werkervaring, die met ingang van 1 januari 2004 verplicht zijn wekelijks een sollicitatiebrief te versturen.

In het arbeidsvoorwaardenbeleid 2004 stelt De Unie zich op het standpunt dat deelname aan het arbeidsproces voor oudere werknemers te verkiezen is boven een afhankelijke uitkeringspositie. Hiermee onderschrijft De Unie het streven van het kabinet om de arbeidsparticipatie van ouderen te vergroten. Er dreigt immers een situatie te ontstaan waarin een kleine groep werknemers de sociale voorzieningen voor een grotere groep ouderen moet financieren (door middel van een omslagstelsel), wat een onevenredig zware druk legt op het sociale stelsel in Nederland.

Ook De Unie ziet het als haar primaire sociale plicht om een bijdrage te leveren aan het herstel van de Nederlandse economie en het behoud van een betaalbaar sociaal (zekerheids)stelsel, waarbij in onze visie ook een belangrijke rol is weggelegd voor de oudere werknemers. Hiertoe behoren ook inspanningen gericht op werk.

Standpunt De Unie

Dat neemt echter niet weg dat De Unie een aantal kritische kanttekeningen heeft geplaatst betreffende de jongste maatregelen van ons kabinet. De aanname dat er voor de oudere werknemers reële kansen op de arbeidsmarkt zijn, is gezien de huidige economische omstandigheden (malaise) een veel te rooskleurige opvatting. Het invoeren van een strikte sollicitatieplicht zonder (enig) zicht op werk acht De Unie zinloos. Het sanctioneren van uitkeringsgerechtigden bij onvoldoende sollicitatie activiteiten, is verwerpelijk.

Om optimale arbeidsparticipatie te bereiken zullen er investeringen in mensen gedaan moeten worden, jong én oud. Het opleggen van sancties om ouderen weer aan het werk te krijgen of aan het werk te houden wijst De Unie resoluut van de hand. De Unie heeft hierover diverse signalen afgegeven via de hiervoor geschikte kanalen.

Vragen of reacties kunt u mailen naar Marco Jacaobs.
* Arbeidsvoorwaardenbeleid 2004

woensdag, 14 januari 2004