Gemeente Oss



14/1/2004 - Wet Werk en Bijstand

Op 1 januari 2004 is de Wet werk en bijstand (WWB) ingevoerd. Daarmee vervalt de Algemene bijstandswet (Abw). Uitgangspunt van de wet is dat iedere burger moet proberen om in zijn eigen levensonderhoud te voorzien door middel van betaalde arbeid. Het is de taak van de overheid om u te helpen met zoeken naar werk als dat zelfstandig niet lukt. Als het niet , of niet geheel mogelijk is om door inkomsten uit werk in uw eigen levensonderhoud te voorzien geeft de overheid inkomensondersteuning. Categoriale regelingen worden grotendeels afgeschaft.
Het doel van de wet is om te zorgen dat meer uitkeringsgerechtigden een betaalde baan krijgen. Hiervoor krijgen de gemeenten meer bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Zij krijgen een budget waarmee zij volledig verantwoordelijk worden voor de kosten van de bijstand.

Invoering WWB
Een aantal onderdelen van de WWB zijn per 1 januari 2004 worden ingevoerd. Hiervan zijn de gevolgen komend jaar ook direct te merken.
* Het categoriale minimabeleid wordt afgeschaft. Dit betekent dat we het Fonds Sociaal Verkeer niet langer in de huidige vorm mogen uitvoeren.

* Er komt een centraal door de overheid geregelde langdurigheidstoeslag.

* De bestaande vrijlating van arbeidsinkomsten vervalt, hiervoor komt een beperkte vrijlatingsregeling terug.
* Voor alleenstaande ouders van wie het jongste kind jonger dan 5 jaar is, worden de aanvullende alleenstaande ouderkorting en de combinatiekorting (voorlopige teruggave Belastingdienst) niet als inkomen aangemerkt.

* Als u jonger bent dan 65 jaar kunt u niet langer dan maximaal 4 weken per jaar met behoud van uitkering in het buitenland verblijven.

* Als u op dit moment een Abw-uitkering ontvangt veranderen andere rechten en plichten niet op 1 januari 2004. De beoordeling over een eventuele wijziging in uw huidige rechten en plichten vindt plaats in de periode van oktober 2004 tot 31 december 2004. U krijgt een beschikking waarin we u de wijzigingen meedelen.

Minimabeleid
Uitgangspunt van de nieuwe wet is dat alleen de rijksoverheid zich nog mag bezighouden met inkomensbeleid. Het rijk wil hiermee een einde maken aan de rechtsongelijkheid op gemeenteniveau en de armoedeval verminderen. Door de afschaffing van de categoriale regelingen voor minima jonger dan 65 jaar kan het Fonds Sociaal Verkeer(FSV) niet blijven bestaan in de huidige vorm. Andere regelingen van het minimabeleid zoals de aanvullende ziektekostenverzekering AZOSS, de kwijtschelding van gemeentelijk belastingen en de regeling voor schoolkosten en de regeling PC-project blijven wel bestaan.

Het wegvallen van de vergoedingen van het FSV betekent een forse inkomensachteruitgang voor met name gezinnen met kinderen. Op dit moment wordt hard gewerkt om met in achtneming van de nieuwe wettelijke bepalingen te komen tot een nieuwe regeling om de inkomensachteruitgang waar mogelijk te compenseren.

Langdurigheidstoeslag
Een deel van de inkomensachteruitgang door het wegvallen van het Fonds Sociaal Verkeer wordt gecompenseerd door het invoeren van de langdurigheidstoeslag.