Vlaamse overheid

Landuyt investeert 696.127 EURO in een Fiets-net-werk in de Leiestreek.

28 gemeenten, de provincies Oost- en West-Vlaanderen en de Vlaamse regering ondertekenen een samenwerkingsakkoord

Vandaag wordt het Fiets-net-werk Leiestreek voorgesteld in Izegem. Renaat LANDUYT, minister vice-president van de Vlaamse Regering en minister van Werkgelegenheid en Toerisme, sluit hiervoor een samenwerkingsovereenkomst met de 28 Leie- gemeenten, de provincies Oost- en West- Vlaanderen en de toeristische actoren zoals Westtoer en Toerisme Leiestreek. Naast de uitbouw van het fietstoerisme beoogt deze overeenkomst ook heel wat tewerkstelling in de streek.

Minister LANDUYT maakte vorig jaar een budget van
1.620.000 EURO vrij voor het Leie- actieplan. Met dit plan wil de minister het toerisme in de Leiestreek nieuwe impulsen geven. 696.127 EURO van dit budget wordt nu geïnvesteerd in het Fiets-net-werk Leiestreek.

Westvlaams député Patrick Van Gheluwe: "Om het project in goede banen te leiden werd een fietsmanager aangesteld. Voor de uitbouw van het netwerk slaan de verschillende partners de handen in elkaar. Hierbij gelden De Leie en andere waterwegen als centrale assen van het netwerk. De "missing links" zullen worden weggewerkt door aanleg van nieuwe fietspaden."

Het netwerk zal voorzien in voldoende infrastructuur en bewegwijzering. Eerst en vooral zal werk gemaakt worden van meer fietsinfrastructuur en bewegwijzering langs de verschillende fietspaden. Voor fietsverhuur, fietsonderhoud en onderhoud van de fietsroutes creëerde Renaat LANDUYT via de sociale werkplaatsen uit de regio 20 nieuwe jobs. Daarnaast zullen de sociale werkplaatsen ook een aantal nieuwe diensten ontwikkelen zoals fietsbewaking, fietswasplaats, pechverhelpingsdienst en bagageservice.

Renaat LANDUYT: "In de Leiestreek is de nood aan recreatie voor de eigen bevolking zeer groot. Als we willen inspelen op de trend van actieve
vrijetijdsbesteding is de uitbouw van een fietsroutenetwerk in de Leiestreek meer dan noodzakelijk. Het fietsnetwerk zal volledig operationeel zijn tegen de zomer 2005."

info : Marie De Vliegher, woordvoerder van minister Landuyt - tel. (02) 553 25 73
e-mail: persdienst.landuyt@vlaanderen.be