Vlaamse overheid

Het Overlegcomité tussen de federale regering en de gewesten gaat nagaan hoe in de toekomst beter kan worden gereageerd op incidenten zoals de Marly-brand. Dat is vanmorgen op het Overlegcomitee beslist. De Vlaamse regering verleende eind 2003 Vlaams milieuminister Ludo Sannen het initiatiefrecht om naar aanleiding van de brand op de Marly-terreinen te onderzoeken hoe gewesten en federale overheid, via samenwerking, accurater kunnen reageren op dergelijke milieurampen. Het Overlegcomité, onder leiding van premier Guy Verhofstadt, heeft zich vanmorgen akkoord verklaard om dit uit te klaren. Vlaams milieuminister Ludo Sannen wil zo vlug mogelijk komen tot afspraken op drie punten:

1. De opmaak van een intergewestelijk samenwerkingakkoord omtrent leefmilieu, met uitdrukkelijke aandacht voor milieu-calamiteiten. De minister baseert zich hiervoor op een beleidsvoorbereidende studie van de Universiteit Gent. "Die studie stelt dat er absoluut nood is aan een intergewestelijk samenwerkingsakkoord dat - specifiek voor leefmilieu - afspraken vastlegt," weet minister Sannen. "De Marly-brand heeft de academici alvast op tal van punten gelijk gegeven. Ik wil dergelijke vorm van samenwerking dan ook gerealiseerd zien."

2. Een betere integratie van milieu-aspecten in de klassieke rampenplanning. Zegt minister Sannen: "De Marly-brand heeft heel duidelijk gemaakt dat de federale overheid geenszins aan de zijlijn kan blijven staan. Brandweer of civiele bescherming zijn nu eenmaal federale materies. Het Rampenplan moet ook - zeker! - bij dit soort calamiteiten in werking treden."

3. Het actualiseren van reeds bestaande afspraken en samenwerkingsakkoorden tussen gewesten en federale overheid - onder meer rond milieueffect-rapportering (MER)en Seveso-bedrijven.

In het voorstel van minister Ludo Sannen ligt de nadruk op een strikte, adequate informatiedoorstroming. "Er moeten scenario's komen en draaiboeken over wie zal informeren, hoe dat moet gebeuren en hoe we kunnen komen tot gecoördineerde acties bij milieuproblemen. Nu worden mensen dagen lang aan het lijntje gehouden en weten overheden niet waar ze terechtkunnen voor de juiste informatie. Wanneer we dit soort ontoelaatbaarheden kunnen uitsluiten, wanneer we meteen na een ernstig milieuprobleem kunnen reageren, al was het maar door tijdig over de juiste informatie te beschikken dan staan we al een hele stap verder," concludeert minister Sannen.

info : Ron Hermans, woordvoerder van
minister Sannen - tel. (02) 553 27 12
e-mail: persdienst.sannen@vlaanderen.be