Politie Midden- en West Brabant

Persbericht District Breda (14/01)

woensdag, 14 januari 2004

Politie district Breda houdt 25% meer verdachten aan

BREDA- De politie in het district Breda heeft in 2003 ruim 25 % meer verdachten aangehouden dan het jaar daarvoor. Ook het
oplossingspercentage steeg met 13%. Het aantal woninginbraken bleef ten opzichte van 2002 vrijwel stabiel met 1796. Het aantal onderzoeken naar aanleiding van aangiften zedendelicten is met de komst van een aparte afdeling Zeden afgelopen jaar met 46% gestegen. Dit zijn de eerste voorlopige resultaten die de politie thans bekend maakt. Begin maart wordt de volledige rapportage over de managementcijfers verwacht.

De politie in het district Breda heeft in 2003 haar inspanningen op het gebied van aan te houden verdachten of het oplossen van zaken fors doen stijgen. Ook het aantal ingeleverde processen-verbaal naar justitie steeg in 2003 met 30,4%. Op het terrein van directe hulp aan het publiek, de zogenaamde noodhulpmeldingen, boekte het district goede resultaten. Bij ruim 90% van alle spoedmeldingen was de politie binnen 15 minuten ter plaatse, terwijl de landelijke norm op 80% is gesteld. Geen van de acht politie teams in het district Breda scoort onder deze landelijke norm.
De politie streeft ernaar de cijfers in 2004 nog verder te verbeteren. Vooral service aan het publiek en buurgericht werken staan in 2004 centraal.

Mislukte gewapende overval postagentschap

BREDA- Vanmorgen kort voor half tien heeft een mislukte gewapende overval plaatsgevonden op een postagentschap aan het Brabantplein in Breda. Een licht getinte man met pistool bedreigde een personeelslid en ging er uiteindelijk zonder buit vandoor. Onmiddellijk zochten een tiental herkenbare en onherkenbare politieautos de ruime omgeving af. Volgens onbevestigde berichten zou de man zijn weggevlucht in de richting van de Mgr. De Vetstraat in Breda.

De man probeerde onder bedreiging van een pistool de twee personeelsleden geld te krijgen, maar dat duurde kennelijk te lang. Van de dader is alleen bekend, dat het om man gaat tussen de 20 en 30 jaar met een donkerblauw windjack met een lichte kleurcombinatie, licht bruine sjaal en een geel met zwarte vermoedelijk muts of capuchon. Eerder was in de omgeving van het agentschap een man op een fiets gezien, die zich verdacht gedroeg. Tijdens de overval was er een klant en twee personeelsleden in de winkel annex het agentschap aanwezig. Er is voor de betrokkenen voor slachtofferhulp gezorgd. De politie werkt vanaf vandaag met 6 rechercheurs aan de zaak. Hierbij worden ook eerdere overvallen betrokken, zoals die op een bank aan het Valkeniersplein, een bank in Ulvenhout en het GWK aan het Stationsplein in Breda.

Dief steelt tas uit invalidenwagen

BREDA Een 69 jarige vrouw in een invalidenwagentje is gistermiddag rond 13.00 uur op de Doornboslaan van haar handtas beroofd die vóór haar in een mandje stond. De jongen die op zijn fiets naast de invalide vrouw kwam rijden griste plots de handtas uit het mandje dat voor op haar brommobiel was gemonteerd. De dader reed hard weg, tussen de struiken door, in de richting van het Liniekwartier. Het signalement van de dader: blanke jongen, 15 jaar, 1.60 mtr lang, bol gelaat, donker haar. Donkere jas. De vrouw mist wat geld en persoonlijke bezittingen.

Beroving bij pinautomaat

BREDA- Een 34 jarige Bredase vrouw is gistermorgen vroeg rond 07.00 uur van haar geld beroofd juist nadat ze geld had gepind uit een pinautomaat. Een onbekende man van vermoedelijk Turks of Marokkaanse afkomst bedreigde haar met een mes en maakte haar het geld afhandig. Signalement dader: stevig postuur, 1.70 mtr lang, 30 jaar. Hij was gekleed in een grijze ¾ regenjas. Hij had een donker kleurige muts op en droeg witte schoenen. Waar de man na de beroving is gebleven is niet bekend.

Aanhouding Illegale vreemdeling

BREDA- De politie heeft gisteren in Teteringen een 22 jarige illegale vreemdeling uit Kinshasa aangehouden. Hij bleek niet in het bezit te zijn van de benodigde documenten en is aangehouden en in bewaring gesteld.

Twee mannen aangehouden in gestolen auto

BREDA- Gisteravond zijn nabij het opvangcentrum `t IJ twee mannen aangehouden, die werden aangetroffen in een gestolen personenauto. Deze personenauto bleek gestolen te zijn in Boxtel. Verdachten zijn voor verder onderzoek overgedragen aan de politie te Boxtel en in verzekering gesteld. De mannen hadden de leeftijd van 34 en 37 jaar en komen uit Den Bosch en Kaatsheuvel.

Pony aangereden door auto

ULICOTEN- Een zwarte Shetland pony is gisteravond rond 19.30 uur op de Maaikant in Ulicoten door een bestuurder van een personenauto aangereden en gewond geraakt. Het paardje was vermoedelijk uitgebroken en stond in het donker midden op de weg. De bestuurder probeerde de pony te ontwijken maar raakte het beestje aan de achterbil. De bestuurder die vlak bij zijn eigen woning was heeft het dier mee naar huis genomen en de dierenarts gebeld. De eigenaar van het paardje heeft zich nog niet gemeld. De aard van het letsel blijkt mee te vallen.

Man op heterdaad betrapt bij diefstal aluminium

ETTEN-LEUR- Dinsdagavond, omstreeks 19.45 uur, betrapten werknemers van een bedrijf op de Nieuwe Donk te Etten-Leur een 30 jarige inwoner uit Roosendaal bij de diefstal van aluminium frames. Het betrof een totaal van 100 kg aluminium wat zonder toestemming was ingeladen in de personenauto van verdachte. Waarde hiervan is niet bekend.

Verdachte was op het terrein bezig met inladen, toen hij werd betrapt. Door snel en kordaat optreden van een van de werknemers, die het toegangshek afsloten, kon de verdachte niet meer met zijn voertuig van het terrein af. Hierna heeft men de komst van de politie afgewacht. Bij het onderzoek aan de auto van de verdachte werd tevens een radardetector aangetroffen, die sinds 1 januari verboden is. Aan de verdachte werd in opdracht van de OVJ een AU dagvaarding uitgereikt.

Derde aanhouding in onderzoek naar berovingen

ETTEN-LEUR De politie van het team Etten-leur heeft in het onderzoek naar berovingen een derde verdachte aangehouden. Het gaat om een 18 jarige uit die plaats. Gisteren werden al twee andere verdachten aangehouden van 19 jaar oud. Het drietal wordt verdacht minderjarigen in Etten-Leur te hebben beroofd of bedreigd om persoonlijke bezittingen af te geven. De verdachten zouden in meerdere wijken in Etten-Leur jongeren spullen afhandig hebben gemaakt. Het onderzoek is nog niet afgerond. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Dieven hengelen zich in woningen

ETTEN-LEUR- In de nacht van maandag op dinsdag werd ingebroken in vijf woningen, die voornamelijk zijn gelegen in de wijk Hooghuis. De dieven zagen kans met een haakje het slot van de voordeur, dat in al deze woningen niet op het nachtslot zat, te openen. De politie adviseert bewoners altijd de voordeur op het nachtslot te doen om te voorkomen dat hengelaars eenvoudig binnen kunnen komen. Ook extra bijzetsloten is een extra optie om de woning beter te beveiligen.

Snelheidscontroles in Etten-Leur

ETTEN-LEUR- De politie heeft vandaag op de Grauwe Polder en de Plantijnlaan in Etten-Leur radarcontroles gehouden. Van de bijna 2000 gecontroleerde automobilisten kregen er 150 een bon. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 91 km per uur.

Bron: R. van Kuik