Nieuw-Vlaamse Alliantie


SP.A-Spirit en VLD stemmen tegen eigen voorstel voor splitsing Brussel-Halle-Vilvoorde (14/01/04)

Vanavond stemde de Kamercommissie Binnenlandse Zaken over de regeringsontwerpen tot wijziging van de kieswetgeving voor de eerstkomende verkiezingen voor het Vlaams en het Europese parlement. Vandaag was ook de laatste kans om, nog voor de verkiezingen, het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde te splitsen. N-VA-Kamerlid Geert Bourgeois diende daarom het wetsvoorstel voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde in de vorm van een amendement in op het ontwerp inzake de Europese verkiezingen. Dit wetsvoorstel werd mee ondertekend door VLD, SP.A en Spirit. Toch stemden diezelfde partijen vandaag in de commissie tégen het N-VA-voorstel en dus tégen hun eigen voorstel.

Het Arbitragehof had zich in een eerder arrest (over de federale kieshervorming) uitgesproken voor een snelle splitsing van de kieskring. Daarenboven kondigen steeds meer gemeentebesturen aan dat ze niet zullen meewerken aan de organisatie van de Europese verkiezingen als de splitsing geen feit is.

Met de goedkeuring van het N-VA-amendement zou niet alleen gevolg geven worden aan de eis van het Arbitragehof. Al 40 jaar eisen de Vlamingen de splitsing van het kiesarrondissement. Vandaag hadden we eindelijk een einde kunnen maken aan de onrechtvaardige toestand waarbij Franstalige inwijkelingen in het Vlaamse Halle-Vilvoorde kunnen stemmen voor Franstalige partijen terwijl geen enkele Vlaming in Waals-Brabant kan kiezen voor een Vlaamse partij. Maar dankzij VLD en SP.A-Spirit zijn nog steeds niet alle Belgen gelijk voor de wet. De N-VA is dan ook zwaar ontgoocheld. Wie nog geloofde dat VLD, SP.A en Spirit Vlaamse partijen zijn, komt bedrogen uit. Spirit kwam vandaag niet eens opdagen.

De N-VA zal, samen met de burgemeesters van Halle-Vilvoorde, alles in het werk stellen voor een boycot van de Europese verkiezingen. In heel Vlaanderen dienen gemeenteraadsleden van de N-VA een motie in waarmee het gemeentebestuur wordt opgeroepen om de Europese verkiezingen te boycotten zolang Brussel-Halle-Vilvoorde niet gesplitst is.

Ook al heb je de Grondwet en het Arbitragehof aan je kant, in dit land word je blijkbaar enkel gehoord wanneer je overgaat tot harde acties.

Auteur:
Geert Bourgeois, Kamerlid, algemeen voorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be