Gemeente Haarlem


15 januari 2004

11/2004
Gemeente Haarlem, sector Maatschappelijke Ontwikkeling

Persbericht


Datum
Informatie bij
Telefoon
Nummer
Geld voor veiligheid schoolgebouwen

De gemeente Haarlem vindt de veiligheid binnen scholen een uitgangspunt en heeft samen met de schoolbesturen gezocht naar financiële middelen om schoolgebouwen aan te passen. Na aanpassing voldoen alle schoolgebouwen in Haarlem aan de eisen van de brandweer voor brandveiligheid en aan de wettelijke eisen voor asbest en legionella. Er is veel geld gemoeid met het treffen van de noodzakelijke maatregelen. De schoolbesturen en verantwoordelijk wethouder Ton de Lange zijn overeengekomen om de voorzieningen te financieren uit de onderhoudsbudgetten van de scholen. Het college van B&W is 13 januari akkoord gegaan met het voorstel en zal het aan de raad voorleggen. Als ook de raad met de wijze van financiering instemt, voldoen alle scholen naar verwachting eind van het jaar aan de wettelijke eisen van legionella, asbest en brandveiligheid.

Een inventarisatie bij alle schoolgebouwen in Haarlem voor primair en voortgezet onderwijs heeft uitgewezen dat er tot en met 2007 een investering van E 5.691.200,= nodig is voor aanpassingen; Voor legionellabestrijding E 0,7 miljoen, voor asbest E 1,4 miljoen en voor brandveiligheid E 3,6 miljoen.
Inmiddels heeft de belangrijkste asbestsanering binnen scholen al plaatsgevonden. De overige asbestzaken worden de komende drie jaar opgelost. Alle waterleidinginstallaties zullen eind van dit jaar aangepast zijn aan de wettelijke eisen voor legionella. Door voorfinanciering door scholen is het grootste deel van de scholen al brandveilig gemaakt en hebben een gebruiksvergunning.


Diana Bakboord, communicatieadviseur
023-5115684/0653266344

---- --