Provincie Overijssel

Provincie steekt geld in industrie

De provincie Overijssel heeft besloten extra geld beschikbaar te stellen om de industrie in Overijssel te versterken. De activiteiten worden uitgevoerd onder de vlag van de Oostelijke T&U Agenda; een programma om de concurrentiepositie en de samenwerking tussen toeleveranciers en uitbesteders (grote productiebedrijven) in Oost-Nederland te verbeteren. De Oostelijke T&U Agenda-activiteiten worden in opdracht van de provincie Overijssel gecoördineerd door Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland en STODT (praktijkcentrum voor geavanceerde technologie).

De industriële sector is voor Overijssel een zeer belangrijke economische pijler. Het is een basis voor technologische ontwikkelingen en innovaties. En een relatief groot deel van de beroepsbevolking in Overijssel is werkzaam bij productiebedrijven of toeleveranciers. De provincie Overijssel wil naast alle aandacht voor kennis en technologie daarom ook deze sector actief stimuleren. En dat is hard nodig, want de sector is in beweging; bedrijven besteden steeds meer randactiviteiten uit aan toeleveranciers, regionale producenten staan onder druk door de concurrentie uit lage lonen landen en er is een toenemende vraag vanuit de markt naar maatwerk.

Wat gebeurt er concreet? Door de extra financiering kunnen een aantal extra activiteiten worden uitgevoerd. Zo zal Oost NV een compensatieorderprogramma opstellen. De Nederlandse industrie krijgt jaarlijks EUR 350 miljoen aan defensie compensatieorders. Het Overijsselse bedrijfsleven pikt daar jaarlijks gemiddeld EUR 33 miljoen van mee. Dit bedrag moet omhoog, zodat meer Overijsselse bedrijven hiervan kunnen profiteren. Ook is een spel ontwikkeld waarmee bedrijven inzicht krijgen in het sterke en zwakke kanten. Via een roadshow krijgen bedrijven de kans om hieraan mee doen. Daarna kunnen er gerichte activiteiten worden opgestart om deze zwakke kanten te verbeteren. Tevens worden er extra bijeenkomsten georganiseerd voor inkoopmanagers van grote ondernemingen. Via deze bijeenkomsten kunnen inkoopmanagers ervaringen uitwisselen, knelpunten met elkaar bespreken en hiervoor oplossingen met elkaar bedenken. Al deze activiteiten moeten ertoe leiden dat de Overijssel industrie een extra stimulans krijgt.

Oostelijke T&U Dag Op 30 maart 2004 wordt in het Theaterhotel in Almelo een Oostelijke T&U Dag georganiseerd. Hier staat de flexibilisering en innovatie van de processen binnen productiebedrijven centraal. Directeuren, productieleiders en inkoopmanagers van toeleveranciers en uitbesteders kunnen tijdens de dag diverse praktische workshops en presentaties bezoeken op het gebied van kostenreductie, efficiënter produceren, kwaliteitsverbetering, flexibilisering van processen, personeel en automatisering en het verbeteren van de interne organisatie. Kijk voor meer informatie ook op www.tenuoost.nl.

© 2004 Provincie Overijssel