Leefbaar Rotterdam

Burgemeester wil portefeuille veiligheid niet afschaffen

Opstelten: 'Niks mis met samenwerking De Faria'

Burgemeester I. W. Opstelten ontkent dat de samenwerking tussen hem en de opgestapte veiligheidswethouder R. de Faria stroef verliep. ,,We hebben goed samengewerkt, het is goed gegaan,'' zei hij gisteren tijdens het spoeddebat over het gedwongen vertrek van de Leefbaar-bestuurder.

Rotterdam - Opstelten bestreed tegenover de sceptische oppositiepartijen eveneens dat zijn portefeuille (openbare orde en veiligheid) hoe dan ook botst met die van een veiligheidswethouder. ,,In Utrecht en in de vorige raadsperiode heb ik als burgemeester altijd goed kunnen samenwerken met zo'n wethouder. Het is dus niet juist dat ik een veiligheidswethouder niet functioneel vind.''

De burgemeester benadrukte ook dat er regelmatig gesprekken plaatsvonden tussen De Faria en de zogenoemde driehoek, het overleg tussen hem, hoofdofficier en korpschef. Hij verwees naar de vergaderingen van de stuurgroep veilig, waar de driehoek, wethouder De Faria en wethouder Bolsius (wijken, buitenruimte) standaard zijn uitgenodigd. ,,De Faria heeft nogal eens van die gelegenheid gebruik gemaakt.''

Tijdens een pauze reageerde Opstelten onaangedaan op de aantijging van fractievoorziter R. Sørensen van Leefbaar Rotterdam dat niet Leefbaar, maar de burgemeester de vruchten plukt van de veiligheidssuccessen. ,,De burgemeester treedt nu eenmaal vaak naar buiten. Zo werkt dat,'' zei hij. Sørensen zei eerder deze week dat 'de driehoek aan de haal gaat' met de successen van Leefbaar. ,,Terwijl veiligheid toch ons item is.''

Sørensen benadrukte in de raad nog eens dat de invloed van een veiligheidswethouder op de driehoek vergroot moet worden. ,,Bij de drie niet-gekozen leden (korpsbeheerder, hoofdofficier, korpschef, red.), moet ook een gekozen wethouder zijn invloed kunnen laten gelden.'' Opstelten herhaalde dat de bevoegdheden 'bij de wet geregeld zijn'.

De oppositie toonde zich kritisch over het wethouderschap veiligheid. ,,Is het eigenlijk wel te doen?'' vroeg E. L. Kuijper van de PvdA zich af. ,,Heeft de burgemeester De Faria wel genoeg ruimte geboden?'' wilde D. Marapin (D66) weten. M. M. M. Kneepkens (Stadspartij) noemde het 'een onmogelijke positie' en stelde in een afgewezen motie zelfs voor dit wethouderschap af te schaffen.

Coalitiepartijen benadrukten tijdens het spoeddebat dat door de PvdA was aangevraagd, dat Leefbaar vooral rustig de tijd moet nemen een nieuwe veiligheidswethouder te zoeken. ,,Kwaliteit gaat voor snelheid,'' zei L. K. Geluk (CDA). ,,Geen haast, zorgvuldigheid is beter,'' vond G. W. van Gent (VVD). Van Gent vroeg een kandidaat 'die bij het college past', 'iemand met politieke ervaring', en 'iemand die bereid is op een rijdende trein te springen voor tussen de 2 en 6 jaar'.

De oppositie had weinig mooie woorden voor het overhaaste vertrek van de Leefbaar-wethouder. ,,Niet goed voor de stad,'' oordeelde PvdA'er Kuijper. ,,We hebben er weer een deuk bij.'' SP-leider T. S. J. Cornelissen stelde vast dat de kwestie de reputatie van de politiek heeft 'aangetast'.

Tijdens het debat vuurde de oppositie een hele stroom vragen af op de fractie van Leefbaar, de wethouders van die partij en de collegeleden in het algemeen. Zo bleven de fracties doorvragen naar de aanleiding voor het vertrek. Leefbaar-leider Sørensen heeft eerder gezegd dat die aanleiding er niet was. Maar Marapin van D66 stelde vast dat er toch 'een druppel' moest zijn geweest.

PvdA-raadslid Kuijper viste of toch niet een van de hete hangijzers de wethouder was opgebroken. ,,Heeft dit niet alles te maken met het dossier van het stadsbordeel?'' verwees ze naar de heikele discussie over de locatie van het nieuwe 'eroscentrum'. Leefbaar- wethouder M. W. van Sluis, die de portefeuille veiligheid en volksgezondheid overneemt, ontkent dat.

CDA-leider Geluk verdedigde opmerkelijk genoeg de handelswijze van Leefbaar. ,,Behoorlijk confronterend,'' noemde hij die, maar 'beter dan afdekken en verdoezelen'.