Milieukeur

16/01/2004

MIA en VAMIL bieden voordeel aan Milieukeur

Investeringen die nodig zijn om het Milieukeurcertificaat te verwerven, komen vanaf 1 januari 2004 in aanmerking voor de MIA- en VAMIL-regeling. Het gaat om apparatuur die moet worden aangeschaft om aan de Milieukeurcriteria voor milieuvriendelijke producten en diensten te voldoen (exclusief gebouwen).

MIA en VAMIL
MIA en VAMIL zijn stimuleringsregelingen voor investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen voor ondernemers. MIA staat voor Milieu-investeringsaftrek. Dit is een fiscale regeling voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen waardoor zij extra fiscale aftrek kunnen verkrijgen. VAMIL staat voor willekeurige afschrijving milieu-investering en biedt ondernemers een liquiditeits- en rentevoordeel.

Investeringen van Milieukeurhouders vallen in de zogenaamde 30%-categorie van de MIA-regeling. Om in aanmerking te komen voor MIA en VAMIL dient de aanvrager een melding van de investering in te dienen bij het Bureau IRWA van de Belastingdienst. De melding moet worden gedaan binnen drie maanden na het aangaan van de verplichtingen voor de desbetreffende investering. De melding wordt doorgestuurd naar Senter, die de melding beoordeelt. Senter geeft vervolgens een advies aan de Belastingdienst over toepassing van de MIA en VAMIL. Voor nadere informatie voor (toekomstige) Milieukeurhouders die gebruik willen maken van de MIA- en VAMIL-regeling kan contact worden opgenomen met Stichting Milieukeur of de helpdesk MIA\VAMIL van Senter.

Stichting Milieukeur
Stichting Milieukeur is in 1992 opgericht, op initiatief van de Ministeries van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en van Economische Zaken. Aangezien in 1995 begonnen is met het ontwikkelen van milieucriteria voor agrarische producten en voedingsmiddelen is sindsdien ook het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit hierbij betrokken.

Milieukeur maakt als keurmerk voor milieukwaliteit de relatieve milieubelasting op een eenvoudige wijze zichtbaar. Het logo spreekt voor zich en geeft de zekerheid dat het product waarop het afgebeeld staat minder milieubelastend is dan vergelijkbare producten. Per productgroep worden op maat gesneden criteria opgesteld.