Ingezonden persbericht


Aanleg beheerpad en brug verbetert beheer Eilandspolder

Landschap Noord-Holland heeft enkele percelen in de Eilandspolder gekocht. Om het beheer van deze percelen mogelijk te maken worden de komende tijd een pad en een brug aangelegd. Het pad en de brug liggen langs de insteekweg net ten noorden van het Kerkemeertje in de Eilandspolder-West. De totale kosten bedragen bijna EUR 140.000.

De Westelijke Eilandspolder is een voormalig vaargebied. Bij de ruilverkaveling zijn enkele insteekwegen gemaakt om het beheer te vereenvoudigen. Landschap Noord-Holland beheert dit gebied samen met agrariërs als weidevogelgebied. Nu liggen er in het gebied enkele brede sloten met vaar- en schaatsroutes. Een aantal percelen die het Landschap recent kocht, ligt achter zo'n brede sloot en is daardoor zeer slecht bereikbaar. Ontsluiting door middel van een pad en een brug naar de insteekweg is daarom noodzakelijk. De schaats- en vaarroute kan uiteraard niet worden geblokkeerd

Het beheerpad heeft een lengte van 140 meter en voor de aanleg is aanvoer van grond nodig. De brug die iets noordelijker ligt, wordt zo uitgevoerd dat schaatsers er makkelijk onderdoor kunnen. De vrije hoogte boven het water is
1,40 meter, de overspanning bedraagt 5,50 meter. Om het weidevogelbeheer door begrazing mogelijk te maken moeten in totaal drie hekken worden geplaatst. Bovendien wordt de oever verstevigd en een oude brug opgeruimd en afgevoerd.

De maatregelen passen in het beleid van de overheid om duurzaam beheer van weidevogelgebieden te steunen. De financiering is dan ook met behulp van verschillende overheden tot stand gekomen. De EU (Fonds Plattelands Ontwikkelingsprogramma) betaalt 50% van de kosten, de provincie Noord-Holland (fonds Openluchtrecreatie en fonds Natuur en Landschap) 33% en De Groene Long 11%. Landschap Noord-Holland draagt zelf 6% bij.

De komende weken gaan de aannemers Roelofsen en Winkel uit Zuid-Schermer beginnen met het werk. Tijdens het broedseizoen wordt er niet gewerkt.

Voor meer informatie kan u bellen met Landschap Noord-Holland, 0251-362 762.

////////////////////////////
Voor nadere informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met de voorlichter van Landschap Noord-Holland, Johan Stuart, 0251-362 747 of mobiel 06-53129644.

Castricum, 16 januari 2004