CDA

16-01-04
CDA-voorzitter Van Bijsterveldt: Integratie nieuwe sociale kwestie

Tijdens haar toespraak hedenmiddag bij de opening van het Christelijk-Sociaal Congres Haaglanden heeft CDA-voorzitter Van Bijsterveldt het integratievraagstuk de nieuwe sociale kwestie genoemd.

Van Bijsterveldt: "Ruim een eeuw na de sociale kwestie eind 19e eeuw doet zich een nieuwe sociale kwestie voor. Een waarvan de oplossing heel wat minder evident is dan die van toen. Door een falend integratiebeleid zijn we heel ver van huis geraakt. En als wij niet slagen in verbetering zullen we al meer de gevolgen daarvan gaan ondervinden."

De CDA-voorzitter noemde een aantal zaken belangrijk:
1. "In een rechtsstaat kan geweld nooit acceptabel zijn. Onze wetten en regels dienen door iedereen nageleefd te worden. Eigenrichting wordt niet getolereerd. De waarden en normen van onze westerse samenleving dienen meer geëxpliciteerd en nageleefd te worden. Door allochtonen maar ook door autochtonen."

2. Extra aandacht voor de problematiek van allochtone jongeren is noodzakelijk. Daarbij moeten wij in het oog blijven houden dat ook een aantal autochtone jongeren problemen kent en een achterstandspositie heeft. Maar niet te ontkennen valt dat er bij allochtone jongeren veelvuldiger sprake is van een opeenhoping van problemen. De kloof tussen de cultuur thuis en de cultuur op school en in de maatschappij speelt daarbij een grote rol."

3. Last but not least dient de dialoog met allochtone burgers, organisaties en migrantenkerken te worden geintensiveerd. Wij leven in een samen-leving en dat betekent dat mensen met verschillende religies en culturen met elkaar in gesprek moeten blijven. Wederzijds respect is daarvoor een noodzakelijke voorwaarde. Groepen mogen nooit tegen elkaar opgezet worden. Want dat zal leiden tot actie en reactie."

De partijvoorzitter pleit voor een Deltaplanachtige aanpak. "De grote ernst van de situatie is niet te onderschatten en vraagt welhaast om een gezamenlijke Deltaplanachtige aanpak waarbij binding, respect en participatie de sleutelwoorden zijn."

Download speech

Download de volledige speech