Politie Groningen

Persberichten zaterdag 17 januari 2004

Provincie Groningen 17-01-2004 -

Oude Pekela: taxichauffeur beroofd
Een 32-jarige taxichauffeur uit Winschoten is vrijdagnacht beroofd in de Vrijheidsstraat in Oude Pekela. De chauffeur had twee mannen opgehaald uit Nieuwe Pekela. Ze wilde naar de Vrijheidsstraat in Oude Pekela. Vlak voor dat de plaats van bestemming was bereikt trok één van de beide passagiers de taxichauffeur een draad om zijn hals en trok hard aan. Daarbij eiste de passagier geld. De chauffeur zag kans via zijn mobilofoon alarm te slaan en nadat hij zijn portemonnee met enkele tientallen euros had afgegeven vluchtten de daders. De politie kwam ter plaatse en stelde met behulp van twee speurhonden een onderzoek in. Dat leverde geen resultaat op. Nader onderzoek volgt.

Hoogezand: man vernielt ruit
In de Nolensstraat in Hoogezand heeft de politie vrijdagavond een 34-jarige man uit die plaats aangehouden. De man, die in staat van dronkenschap verkeerde, vernielde om nog onduidelijke reden een ruit van de woning van zijn buren. Gewaarschuwde politiemensen hielde de man aan en namen hem mee. Hij is ter ontnuchtering ingesloten en wordt nadien gehoord.

Warffum: fietser onder invloed
De politie heeft vrijdagavond in de Noorderstraat in Warffum een 35-jarige man uit Warffum aangehouden. De man reed op zijn fiets en zag op het laatste moment een op hem toekomende auto rijden. De man schrok en sprong van zijn fiets waarbij hij het rijwiel tegen de aankomende auto aangooide. Bij de komst van de politie bleek dat de fietser zwaar onder invloed van alcohol verkeerde. Hij werd meegenomen naar het bureau waar bij de ademanalyse een bloedalcoholgehalte van 2.25 promille werd gemeten. Na verhoor is de Warffumer heengezonden met een rijverbod van 12 uur. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt voor rijden onder invloed.

Groningen: inbreker aangehouden
Aan het Jodenkamp in Groningen heeft de politie vrijdagnacht een 36-jarige man uit Groningen aangehouden. De man wordt verdacht van een inbraak in een woning aan de Petrus Driessenstraat in Groningen. De bewoner van dat pand (25) belde de politie nadat hij bemerkte dat er iemand ongewenst in zijn woning liep. Daar zag hij dat de indringer met een blauwe lamp scheen. Bij de komst van de politie bleek de dader gevlogen. Aan het Jodenkamp zagen agenten de verdachte fietsen. De man is bij de politie bekend wegens het plegen van inbraken. Bij een ingesteld onderzoek bleek de verdachte in het bezit te zijn van een zaklantaarntje die blauw licht verspreid. De man is aangehouden en op het politiebureau ingesloten voor nader onderzoek en verhoor. Hij had nog niets uit de woning in de Driessenstraat gestolen.

Groningen: mishandeling
Aan de Grote Markt in Groningen heeft de politie vrijdagnacht een 24-jarige Stadjer aangehouden wegens mishandeling. De man was een café uitgezet nadat hij een andere bezoeker, een 18-jarige Groninger, een kopstoot had gegeven tijdens een woordenwisseling. De onenigheid ontstond door de het wilde dansgedrag van de verdachte waar het slachtoffer een opmerking over maakte. De verdachte werd meegenomen naar het bureau en na verhoor heengezonden. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: dronken fietser botst tegen auto
Een 29-jarige man uit Groningen is vrijdagnacht door de politie aangehouden aan de Rademarkt in Groningen. De verdachte reed als slingerend op zijn fiets in de richting van de Oosterbrug. Hij kon zijn rijwiel niet onder controle houden en botste tegen een links van de Rademarkt geparkeerde auto. De fietser kwam daardoor ten val. De eigenaar van de wagen, een 40-jarige man uit Groningen, kwam juist aanlopen zag de fietser vallen. Hij constateerde schade aan zijn wagen en liet de politie waarschuwen. Agenten merkten dat de fietser onder invloed verkeerde. Hij werd meegenomen het politiebureau in, waar bij de ademanalyse 1.67 promille alcohol werd vastgesteld. Tegen de fietser is proces-verbaal opgemaakt voor rijden onder invloed. Hij is na verhoor met een rijverbod van 8 uur heengezonden.

Groningen: Duitsers aangehouden
De politie heeft vrijdagnacht in de omgeving van de Westersingel vier mannen in de leeftijd van 18 tot 32 jaar uit de Duitse plaatsen Quakenbruck en Aukum aangehouden. De mannen worden verdacht van autodiefstal. Te voet surveillerende politiemensen zagen de verdachten aanvankelijk in de Schoolholm zitten in een auto met een Duits kenteken. De agenten wilden de bestuurder aanspreken maar die reageerde niet. De portieren van de auto waren afgesloten en de bestuurder reed weg. Kort te tijd later werd de verdachte auto leeg aangetroffen in de Haddingedwarsstraat. Bij navraag bij de Duitse politie bleek dat de kentekenplaten van de auto in Duitsland waren gestolen. Ook de auto is vermoedelijk van diefstal afkomstig. Van de inzittenden ontbrak ieder spoor. Ruim een uur later zag een autopatrouille van de politie op de Herebrug in Groningen een auto rijden waarvan de ramen beslagen waren waarvan het mistachterlicht brandde. De bestuurder reed over een fietsstrook waarop de agenten de wagen wilden controleren. De bestuurder negeerde echter een stopteken en ging er vandoor. Er ontstond een achtervolging in de richting van de Eeldersingel. Inmiddels werd bekend dat de auto aan de Coehoornsingel in Groningen was gestolen. Via de Eendrachtsbrug reed de auto de Westerhaven op waar de bestuurder enkele betonnen plantenbakken ramde. Hij vervolgde zijn weg via de Westersingel waar de bestuurder de controle over de auto verloor en tegen een lichtmast botste. De inzittenden sprongen uit de wagen maar konden korte tijd later mede door aanwijzingen van getuigen in de directe omgeving worden aangehouden. Ze werden naar het politiebureau gebracht waar één van hen, een 24-jarige man uit Aukum (Duitsland) door politiemensen werd herkend als de bestuurder van de auto met het Duitse kenteken die zich in de Schoolholm aan de een politiecontrole had onttrokken. Vermoedelijk hebben de verdachten nadat ze de Duitse auto aan de Haddingedwarsstraat hadden achter gelaten aan de Coehoornsingel opnieuw een auto gestolen. Ze zijn ingesloten voor nader onderzoek en verhoor.

Groningen: man beroofd van tas
Aan de Oliemuldersweg in Groningen is vrijdagnacht een 49-jarige man beroofd van zijn tas. De man werd tijdens het afsluiten van zijn saunazaak plotseling aangevallen door een onbekende man. Het slachtoffer werd in het gezicht geslagen en de overvaller pakte hem zijn tas af. Daarna maande de overvaller het slachtoffer zijn zaak weer binnen te gaan. Die weigerde echter waarop de verdachte wegrende met medeneming van de tas. Vermoedelijk zaten er in de tas geen waardevolle goederen. Nader onderzoek volgt.

Groningen: man aangehouden
In een woning aan de Vierde Drift Noorderhaven in Groningen heeft de politie vrijdagnacht een 24-jarige man uit Groningen aangehouden. De man gooide vanuit zijn bovenwoning lege bierblikken naar politiemensen die aan de Noorderhaven een wildplasser stonden te bekeuren. Nadat de agenten de wildplasser hadden bekeurd hielden ze de verdachte in zijn woning aan. Hij werd meegenomen naar het bureau waar tegen hem proces-verbaal is opgemaakt voor het gooien van afval op de openbare weg. Na verhoor is de verdachte heengezonden.

Groningen: plakker aangehouden
De politie heeft vrijdagavond in de Herestraat in Groningen een 27-jarige man uit Groningen aangehouden wegens het zonder vergunning plakken van affiches. Getuigen zagen de man vanuit een auto plakken en waarschuwden de politie. Die trof de man aan Tussen Beide Markten. Hij werd aangehouden en meegenomen naar het bureau. Na verhoor en het opmaken van proces-verbaal is de verdachte heengezonden.

Groningen: dief aangehouden
In de Medanstraat in Groningen heeft de politie vrijdagavond een 36-jarige man uit Groningen aangehouden. De man stond met een auto stil langs de Bedumerweg en was in gesprek met een andere man. Toen de politie ten tonele verscheen liep de verdachte weg, de auto met geopende ramen achterlatend. De andere man bleek een monteur te zijn en had de weggelopen man hulp aangeboden. Op aanroepen reageerde de man niet en versnelde zijn pas. Eén van de agenten ging achter de man aan die er te voet vandoor ging. De agent kreeg een lift in de auto van de monteur waardoor de verdachte in de Medanstraat kon worden achterhaald. Hij werd meegenomen terug naar de auto waarin ook een TV, een DVD-speler en een flatscreen werden gevonden. De auto bleek aan de Grachtstraat in Groningen te zijn gestolen. De flatscreen is afkomstig van een inbraak in een woning in Westerbroek. Naar de andere spullen wordt nader onderzoek gedaan. De verdachte is meegenomen naar het bureau en ingesloten.

Groningen: winkeldieven op strooptocht
In de binnenstad van Groningen heeft de politie vrijdagmiddag een 42-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, een 21-jarige vrouw uit Drachten en een 39-jarige man uit Groningen aangehouden. Een agent in burger zag dat de man zonder vaste verblijfplaats bij een kledingwinkel aan de Carolieweg een drietal spijkerbroeken wegnam van een kledingrek. Samen met de vrouw liep hij vervolgens naar een steeg in de Gelkingestraat waar de broeken onder zijn jas vandaan kwamen en werden overgepakt in een tas van de vrouw. Vervolgens sprak het tweetal in de Oosterstraat een man aan die een deel van de inhoud van de tas van de vrouw overnam. Daarna vertrok het tweetal weer in de richting van de Gelkingestraat. De man in de Oosterstraat werd door de politieman aangesproken en verklaarde een broek te hebben gekregen van het tweetal. Daarop vluchtte hij te voet. Korte tijd later kon hij worden aangehouden. De andere man en de vrouw konden later ook in de binnenstad worden aangehouden. Alle drie de verdachten waren bij hun aanhouding in het bezit van gestolen kleding uit diverse winkels in de Groninger binnenstad. Ze ingesloten voor verhoor en nader onderzoek.

Snelheidscontroles: vrijdag
Groningen: Plataanlaan Limiet: 70 km per uur, gecontroleerd: 780 voertuigen, aantal overtredingen: 10, hoogst gemeten snelheid: 141 km

Ten Boer: Provinciale Weg N360
Limiet: 50 km per uur, gecontroleerd: 1120 voertuigen, aantal overtredingen: 62, hoogst gemeten snelheid: 80 km