Digitale Gemeente Houten

Aanleg milieuvriendelijke waterzuivering langs kanaal

zaterdag 17 januari 2004 - Door: Anouk Siegenbeek

Langs het Amsterdam-Rijnkanaal wordt de aankomende periode een biologische waterzuivering aangelegd. Er worden watergangen tussen de Rondweg en het Amsterdam-Rijnkanaal gegraven, ter hoogte van het deelplan Schonauwen. In het voorjaar worden betonwerken aangebracht en in mei wordt naar verwachting riet geplant, zodat komende zomer de biologische zuivering werkt.

De nieuwe zuivering treedt uitsluitend in werking bij zware regenval. Normaal gesproken zorgt de rioolzuivering bij De Staart voor reiniging, maar bij extreme regenval wordt het afvalwater in de zogenaamde biezenvelden gereinigd en daarna op het oppervlaktewater geloosd.

Naast twee eerder aangelegde biezenvelden - in 1986 werd de eerste even buiten de Rondweg aangelegd (ter hoogte van De Haag) en in 1991 de tweede bij industrieterrein Doornkade zal de derde zuivering in Houten-Zuid worden aangelegd. Deze zal echter beplant worden met riet in plaats van biezen.

Het grootste deel van de tijd is het riet- en biezenveld een rustig natuurgebied. Volgens schatting uit 1986 zou deze één tot twee keer per jaar vollopen. In de praktijk blijkt dit minder te zijn. De jaren 2002 en 2003 verliepen droog en al het water kon door het rioolstelsel worden afgevoerd. De verwachting is dat met wereldwijde stijging van de temperatuur door het broeikaseffect de extreme regenval toeneemt. Het Houtens rioleringstelsel en de filters die ontstaan door het gebruik van biezen- en rietvelden zijn hierop voorbereid.

De overlast die er bij de aanleg, in de jaren tachtig, van het eerste biezenveld werd gevreesd, is erg meegevallen. Om de muggenoverlast tegen te gaan, werden vleermuizen en oeverzwaluwen aangetrokken. Er kwam een oeverzwaluwwal en er werden ruimtes gecreëerd voor vleermuizen. In de praktijk zijn er geen muggen, is het water helder en krijgt de gemeente geen klachten. Bovendien bleven de oeverzwaluwen en vleermuizen op een enkele vleermuis na weg. Intussen hebben ongeveer dertig gemeentes dit natuurvriendelijke initiatief van Houten gevolgd.

Het Houtens rioolstelsel en de biezenvelden worden vanuit het gemeentehuis bewaakt. Op een computerscherm is de status van de zeventig gemalen en overstorten te zien. Elk detail wordt gemeten en eventueel later geanalyseerd. Bij een defect wordt een storingsmonteur gewaarschuwd.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2004 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).