De Unie


Laatste nieuws
De Unie bevriest overleg met ABN AMRO

ABN AMRO keert poldermodel de rug toe

Hoofddorp, 17 januari 2004 Vakbond De Unie bevriest al het overleg met ABN AMRO tot nader order. Uniebestuurder Joop Hofland noemt de houding van ABN AMRO in het sociale overleg halsstarrig. Volgens Hofland weigerde de bank donderdag jl. opnieuw afspraken te maken over de toepassing van afspiegeling bij gelijkblijvende functies in een reorganisatie. ABN AMRO vindt dat er bij iedere reorganisatie gesolliciteerd moet worden naar de resterende functies.

De Unie is het hiermee volstrekt oneens. Als functies niet wijzigen, moeten werknemers geplaatst worden via een niet door het management te manipuleren systeem, aldus Uniebestuurder Joop Hofland. Hiervoor is al sinds jaar en dag een wettelijke regeling voorhanden: afspiegeling. Boventalligheid wordt dan aangezegd op basis van Last In First Out (LIFO) binnen verschillende leeftijdsgroepen. ABN AMRO wil echter selecteren op basis van het criterium kwaliteit. Dit is volgens Hofland een subjectief criterium. In de praktijk betekent dit dat vooral jonge, talentvolle en goedkope werknemers zullen worden geselecteerd en dat de rest afvalt.

Verder wenst ABN AMRO ook geen landelijk geldende afspraken met De Unie of haar Centrale Ondernemingsraad te maken over een uniforme selectieregeling voor functies, die wél wijzigen door een reorganisatie. De bank wil hiervoor per reorganisatie nieuwe en telkens wisselende afspraken maken. Hofland: De Unie is altijd een voorstander van maatwerk, maar niet als dit slechts dient om het management van ABN AMRO zoveel mogelijk ruimte te geven voor blonde haren, blauwe ogen-selectie.

Volgens Hofland kiest ABN AMRO sinds het CAO-eindbod voor een nieuwe harde en veel minder sociale opstelling in het overleg met de vakbonden. Vanwege de weigering van ABN AMRO om ook dit sociale en rechtvaardige punt niet met De Unie te willen afspreken, is besloten om al het vakbondsoverleg met ABN AMRO tot nader order te bevriezen. Met deze opstelling keert ABN AMRO het poldermodel de rug toe, aldus Hofland.

De Unie heeft twee belangrijke redenen om zo standvastig in te zetten op het onderwerp selectie. Ten eerste is solliciteren naar je eigen baan uit den boze. En ten tweede; wie bij ongewijzigde functies niet via afspiegeling boventallig is verklaard en na 18 maanden onsuccesvolle bemiddeling wordt ontslagen, loopt het risico van een sanctie op de WW-uitkering. Dit beleid van ABN AMRO is wat De Unie betreft dan ook onacceptabel, besluit Hofland.