Ingezonden persbericht


17 en 18 januari 2004

Kennismakingsweekeinde Nederlandse StrijkKwartet Academie (NSKA)

Wil je kwartetten en ben je nog "single"?

Hoeveel jonge strijkers worstelen niet met het probleem om geschikte kamermuziekpartners te vinden. Bijna iedereen zou wel op hoog niveau strijkkwartet willen spelen en les krijgen.

Wij, de Nederlandse StrijkKwartet Academie (NSKA), bieden jou de mogelijkheid om je toekomstige kwartetpartners te vinden op ons kennismakingsweekeinde. Indien met succes een kwartet geformeerd kan worden, bestaat er vervolgens de mogelijkheid om gedurende een semester gratis aan de NSKA opleiding deel te nemen.

Het weekend is vooral bedoeld voor 2e fase studenten die zich serieus in de strijkkwartet­studie willen bekwamen, maar ook geïnteresseerden uit de laatste jaren van de eerste fase kunnen worden toegelaten.

Kijk voor meer informatie op www.nska.nl, bel 020 4281057 of mail naar info@nska.nl

STRIJKKWARTET SINGLE?

De Nederlandse StrijkKwartet Academie (NSKA) introduceert een kennismakings­weekend voor jonge, getalenteerde strijkers die wel een strijkkwartet zouden willen vormen, maar er nog niet in geslaagd zijn passende medestrijkers te vinden.

Het kennismakingsweekend vindt plaats op 17 en 18 januari 2004. Een weekend met jonge strijkers van hoog niveau, gecoacht door Stefan Metz (vaste docent NSKA en cellist voormalig Orlando Kwartet) en Henk Guittart (altist Schönberg kwartet), die al roulerend muzikale partners kunnen vinden.

Naast het vinden van geschikte medestrijkers van vergelijkbaar niveau en met gelijke motivatie, staat ook het plezier voorop om op hoog niveau met de strijkkwartetstudie bezig te zijn. Het strijkkwartet is niet alleen de mooiste vorm van kamermuziek, maar ook de moeilijkste, juist vanwege de vereiste technische precisie in klank en samenspel en eenheid in interpretatie. Een intensieve en langdurige studie van dit vak is dan ook een absolute voorwaarde om tot een homogene eenheid te komen.

Het weekend is vooral bedoeld voor 2e fase studenten die zich serieus in de strijkkwartet­studie willen bekwamen, maar ook geïnteresseerden uit de laatste jaren van de eerste fase kunnen worden toegelaten.

Mocht blijken dat uit de jonge strijkers getalenteerde strijkkwartetten ontstaan, dan kunnen zij gratis deelnemen aan een kennismakingssemester aan de NSKA, en eventueel deelnemen aan de Internationale Sommerakademie für Kammermusik Niedersachsen in Nordhorn, waar zij zich onder deskundige begeleiding drie weken lang op de strijkkwartetstudie kunnen toeleggen. Het ideale begin van een goed strijkkwartethuwelijk.

De Nederlandse StrijkKwartet Academie (NSKA) is in 2001 in Amsterdam opgericht door Stefan Metz voor bijzonder begaafde jonge musici die zich willen specialiseren in de studie van het strijk­kwartet op het hoogst mogelijke niveau. De opleiding is op twee pijlers ge­bouwd: continuïteit door middel van wekelijkse master­­classes door de vaste docent Stefan Metz en perio­dieke master­classes van gast­docenten, waar­onder leden van het Amadeus Kwartet, Borodin Kwartet, Emerson Kwartet, Juilliard Kwartet, Prazak Kwartet en Smetana Kwartet.

In het tweejarige bestaan van de NSKA is gebleken dat de opleiding in een grote behoefte in de ontwikkeling van de strijkkwartetcultuur in Nederland voldoet. Het eerste voltijdskwartet, het Matangi kwartet, heeft reeds vele prijzen in de wacht gesleept en heeft een volle concertagenda. Ook het tweede voltijdskwartet, het Rubens kwartet, lijkt aan het begin te staan van een glanzende carrière, en haalde verschillende prijzen in de afgelopen jaren. TV optredens, radio-opnames, interviews en recensies, zowel in de lokale als landelijke pers bevestigen deze positieve beoordeling door pers en publiek en het belang van deze top-opleiding voor strijkkwartetten.

De NSKA heeft een deeltijd- en voltijd curriculum. In de voltijdsopleiding ont­vangen de studenten een studie­beurs, zodat zij zich geheel op de opleiding kunnen richten en het volledige programma kunnen volgen. De studenten in het deeltijd curriculum volgen de op­leiding naast hun eigen werk­zaam­heden en ont­vangen geen beurs.

Naast de masterclasses vinden er regel­matig muziek­analyses, luistersessies en lezingen plaats, eveneens gegeven door inter­nationale deskundigen. Een ander belangrijk onderdeel is de concert­praktijk. In het kader van de op­leiding geven de strijk­kwartetten regelmatig concerten, waarbij hun optredens ge­regi­streerd en geanalyseerd worden.

Gebruik­makend van het nationale en inter­natio­nale netwerk van de NSKA bouwen de studenten aan hun eigen netwerk. Daarnaast worden de kwartetten voorbereid op deelname aan internationale strijk­kwartet­concoursen.

Meer informatie via www.nska.nl of telefoon 020 4281057, fax 084 8751533, info@nska.nl, contactpersoon Inge Lobbezoo