Ingezonden persbericht


Ministerie van Verkeer en Waterstaat Het Keringhuis
Persbericht
Datum: 6 januari 2004

Activiteiten in het Keringhuis:
Exclusieve rondleiding computercentrum Stormvloedkering

Hoek van Holland Geen enkel individu kan de verantwoording dragen voor het wel of niet sluiten van de Stormvloedkering. Daarom is die beslissing overgedragen aan computers. In januari mag het algemeen publiek eenmalig een bezoek brengen aan het bedieningsgebouw en de dieselgeneratoren. Een unieke gelegenheid voor degene die meer wil weten over het functioneren van de Maeslantkering.

Technische specialisten zorgen tijdens de unieke rondleiding voor uitgebreide informatie. Zij vertellen alles over het Beslis Ondersteunend Systeem (BOS) en het BESturingssysteem (BES); de computers die ervoor zorgen dat we in Zuid-Holland droge voeten houden.
Het bedieningsgebouw waar de computers staan, is ontworpen door de architect Quist. Het gebouw is voorzien van twee afhankelijke stroomvoorzieningen waardoor men altijd door kan werken, zelfs als tijdens een hevige storm een stroomnet uit mocht vallen.

De rondleidingen vinden plaats op 17 januari om 11:00 en 14:00 uur in het Keringhuis in Hoek van Holland. Het is noodzakelijk te reserveren want er is slechts plaats voor 60 personen per rondleiding. Snel reserveren is aan te raden want de interesse voor deze speciale mogelijkheid is heel groot. De kosten bedragen 3 euro per persoon.
De rondleiding vindt plaats in het stormseizoen, waardoor de mogelijkheid bestaat dat de Maeslantkering dicht gaat. Als dat gebeurt, gaat de rondleiding niet door omdat het terrein en het bedieningsgebouw dan verboden terrein zijn. Uiteraard wordt u door de organisatie geïnformeerd over een eventuele sluiting als u zich hebt aangemeld.

Andere activiteit: Filmfestival in het Keringhuis
Films zijn niet alleen te zien tijdens het Filmfestival in Rotterdam! Ook in Hoek van Holland is er een klein filmfestival in informatiecentrum het Keringhuis. Op 24 en 25 januari vertoont het Keringhuis diverse films over WATER. Zo is er documentaire te zien over de Watersnoodramp in Venlo Geweld van een oude dame , documentaire De Ramp, over 1953 en een Klokhuisaflevering over de Maeslantkering. Er staan nog meer films op het programma, maar hier is precieze informatie nog niet over bekend. Het actuele overzicht is een week voor het filmfestival te vinden op de website: www.keringhuis.nl

Foto 1: De BOS en BES computersystemen nemen elke 10 minuten de beslissing of de kering gesloten moet worden of niet.

Foto 2: Aangestuurd door de computers beschermt de Maeslantkering Zuid-Holland tegen overstromingen.


---