Gemeente Heerlen

Het elders hoes in hartje hoensbroek

Gouverneur opent ontmoetingscentrum voor veteranen

Gouverneur, mr. B.J.M. baron van Voorst tot Voorst verricht zaterdag 17 januari om 14.00 uur de officiële opening van het Elders Hoes, aan de Aldenhofstraat 13 in Hoensbroek. Het Elders Hoes in het centrum van Hoensbroek biedt veteranen en hun familie een 'thuis' waar zij samen ervaringen kunnen uitwisselen. De Gouverneur verricht de opening door het onthullen van een plaquette aan de voorgevel van het Elders Hoes.

Het initiatief voor het Elders Hoes is één jaar geleden geboren op het moment dat toenmalig burgemeester Sakkers van Heerlen een 'draaginsigne gewonden' uitreikte aan Libanonveteraan M. Smit. Bij die gelegenheid waren ook veel veteranen en kameraden van Smit aanwezig. Zij vertelden de burgemeester over PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom), een zware psychische aandoening die onder meer voorkomt bij militairen die uitgezonden zijn geweest voor een missie. Ze hadden allemaal hetzelfde verzoek aan de burgemeester: "Wij als veteranen hebben behoefte aan een ontmoetingsplek waar we serieus van gedachte kunnen wisselen. Help ons daarmee!"

Uitdaging

Burgemeester Sakkers, en daarna burgemeester Lurvink, nam de uitdaging aan en richtte de Stichting Ontmoetingscentrum Limburgse Veteranen op. Woningstichting De Voorzorg stelde voor een periode van drie jaar een pand ter beschikking. De Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers (BNMO), het BNMO-Centrum en de Stichting Veteraneninstituut, alle gevestigd in Doorn (Utrecht, namen de opstartkosten op zich.

Registratie

In de provincie Limburg zijn momenteel 1379 gewezen militairen met een zogenaamd militair invaliditeitspensioen. Dat is een schadeloosstelling van de overheid voor gebreken die zijn onstaan in of door de dienst. In totaal zijn er 4700 Limburgse veteranen geregistreerd bij het Veteraneninstituut. Aangezien registratie vrijwillig is, zal het werkelijke aantal hoger liggen.

'Thuis'

Met de opening van het ontmoetingscentrum wil het Elders Hoes een 'thuis' bieden aan Limburgse veteranen en hun partners, vooral ook hen die geestelijk en/of lichamelijk letsel hebben opgelopen in oorlogs-/missiegebieden waarnaar zij zijn uitgezonden. Maar ook militairen die in vredestijd in en door de militaire dienst beschadigd zijn geraakt, zijn welkom. Intermediair
Het huis zal dienen om contacten tussen veteranen mogelijk te maken en eventuele problemen te bespreken.Verder willen de initiatiefnemers van het Elders Hoes optreden als intermediair tussen de veteranen en de professionele hulpverlening. Tenslotte willen ze voorlichting gaan geven op scholen, meer begrip kweken voor veteranen en vrede- en veiligheidsvraagstukken bespreekbaar maken.