Ministerie van Defensie


---


---

foto: De doopplechtigheid werd door een groot aantal belangstelling bijgewoond (Keesnan Dogger, CAVDKM)

Luymes in Vlissingen gedoopt

17-1-2004 17:05:00

Mevrouw L.S. Kamp-Bloem, echtgenote van de Minister van Defensie, heeft vandaag (17 januari) in Vlissingen het tweede nieuwe hydrografisch vaartuig Luymes gedoopt. Anders dan zijn voorgangers is dit schip niet wit geverfd, maar grijs, wat de band onderstreept met militair-hydrografische operaties.

Met de komst van de Luymes kan meer nadruk worden gelegd op zulke acties, welke nodig zijn voor zeestrijdkrachten die een aandeel leveren aan het ondersteunen en beïnvloeden van landoperaties. Het nieuwe hydrografisch vaartuig verschaft een essentiële bijdrage aan het expeditionaire vermogen van de krijgsmacht en vormt een voorbeeld van de nauwe samenwerking tussen de Koninklijke Marine, de industrie en de defensielaboratoria.

Het casco werd in Roemenië vervaardigd en vervolgens door de Schelde Marinebouw in Nederland afgebouwd. Mevrouw Kamp heeft het kale vaartuig ook onder ogen gehad en kon dus bij de doop persoonlijk constateren dat het nu helemaal compleet is.

Het schip ontleent zijn naam aan Johan Lambertus Hendricus Luymes, die zich zeer verdienstelijk maakte op het gebied van de hydrografische, topografische en oceanografische wetenschappen. Zo stond hij onder meer aan de wieg van de Snellius-expeditie in 1929-1930 en nam hij het initiatief tot de publicatie van een wetenschappelijke Atlas van Nederland. (fotos: CAVDKM)
foto: Doopster mevrouw Kamp-Bloem in gesprek met algemeen directeur Schelde Marinebouw R.H. Berkvens (Keesnan Dogger, CAVDKM) foto: De Luymes vaart het dok uit (Henry Westendorp, CAVDKM)