Gemeente Franekeradeel


Franeker, 13 januari 2004

Zaterdag 17 januari: inloopmarkt over toekomstplannen Professorenbuurt Franeker

Om in de toekomst woningen te kunnen blijven bieden aan diverse doelgroepen zoals ouderen en jonge gezinnen met kinderen, is de Professorenbuurt in Franeker toe aan een grote opknapbeurt. Woningstichting Franeker en de gemeente Franekeradeel hebben hiervoor een conceptplan ontwikkeld. De bewoners zijn in een aantal informatie-avonden voorgelicht over het plan en op zaterdag 17 januari van 10 tot 16 uur is er een inloopmarkt in het gemeentehuis van Franekeradeel.

De presentatie van het conceptplan voor de vernieuwing van de Professorenbuurt heeft veel stof doen opwaaien! Een drukbezochte informatiebijeenkomst, artikelen in de pers. Het conceptplan is zeer ingrijpend: ruim honderd woningen worden gesloopt, ruim honderd nieuwe woningen komen hiervoor in de plaats, zodat er een wijk ontstaat met een nieuw gezicht en een nieuwe toegangsweg. Voorgesteld wordt het plan in de periode 2006-2010 uit te voeren.

Waarom een plan voor de Professorenbuurt?

Er zijn diverse redenen om in te grijpen in de Professorenbuurt. De woningvoorraad van de Professorenbuurt is te eenzijdig, er staan vooral veel rijtjes eengezinswoningen in de wijk. Dit zijn woningen die na de tweede wereldoorlog zijn gebouwd om het grote tekort aan eengezinswoningen op te vangen. Door deze eenzijdigheid is het niet mogelijk om binnen de wijk te verhuizen naar een ander type woning. Wil men bijvoorbeeld groter gaan wonen omdat de gezinssituatie verandert, kan men hiervoor niet terecht in de wijk, terwijl men dat misschien wel graag zou willen.

De laatste jaren is gebleken dat de woningen nog nauwelijks in trek zijn bij gezinnen: als woningen opnieuw worden verhuurd, tonen voornamelijk een- en tweepersoons huishoudens belangstelling. Het blijkt dan ook dat er in de buurt relatief weinig gezinnen met kinderen wonen: veelal geldt dat grotere gezinnen de woningen in de Professorenbuurt te klein vinden en dus ergens anders gaan wonen. Dit alles leidt tot een eenzijdige samenstelling van de bevolking in de Professorenbuurt.

Aan de andere kant blijkt dat er in de buurt relatief veel 65-plussers wonen. Ruim een op de drie huishoudens behoort tot de categorie senioren. Met uitzondering van de aanleunwoningen bij Saxenoord is er voor deze groep ouderen geen geschikt woningaanbod in de buurt. Zeker wanneer de ouderdom met gebreken komt en bewoners zijn aangewezen op een gelijkvloerse woning, moeten deze bewoners noodgedwongen de buurt verlaten.

De buurt in de toekomst

De noodzaak voor ingrijpen in de Professorenbuurt wordt nog eens versterkt door twee belangrijke trends in de bevolkingsontwikkeling in de komende 10 jaren:

* De groep startende een- en tweepersoons huishoudens neemt in de komende jaren sterk af. Het is juist deze groep die op dit moment belangstelling toont voor vrijkomende woningen. De vermindering van de vraag van deze groep in de komende jaren, kan gaan leiden tot leegstandsproblemen in de buurt.

* De groep senioren neemt de komende jaren sterk toe. Op dit moment wonen er in de Professorenbuurt circa 175 huishoudens ouder dan 65 jaar. Deze groep groeit de komende jaren aan tot ruim 230. Een groot aantal kan en wil natuurlijk in de huidige woning blijven wonen. Wanneer men echter op zoek wil (of moet) naar een geschikte, gelijkvloerse woning, dan zal men op dit moment de oplossing buiten de buurt moeten zoeken.

Het conceptwijkplan voor de Professorenbuurt wil in de volgende doelstellingen voorzien:

* voldoende woningen aanbieden voor de groeiende groep ouderen in de buurt;

* de buurt aantrekkelijk maken voor grotere gezinnen met kinderen;
* in de buurt voldoende woningen blijven aanbieden voor de groep een- en tweepersoons huishoudens.

Inloopmarkt en enquête

Zaterdag 17 januari wordt er in het gemeentehuis de hele dag een inloopmarkt georganiseerd. Op deze inloopmarkt worden de verschillende onderdelen van het conceptplan voor het voetlicht gebracht. Bewoners van de Professorenbuurt kunnen de onderdelen van het plan dus nog eens goed bekijken. Bovendien zijn de leden van de projectgroep op de inloopmarkt aanwezig om toelichting te geven op het conceptplan.

Minstens zo belangrijk is dat de mening van de buurt wordt gepeild. Dit zal gebeuren door middel van een enquête. Door het invullen van een vragenlijst kan men zijn mening geven over de verschillende onderdelen van het plan. Zo krijgt de projectgroep te weten hoe er gedacht wordt binnen de buurt over de uitvoering van het plan. Vanzelfsprekend kunnen ook ideeën aangedragen worden voor een alternatieve aanpak van de buurt.

Voor het behandelen van de enquête is een enquêtecommissie in het leven geroepen. In deze commissie zitten bewoners van wie het huis op de nominatie staat voor sloop en vertegenwoordigers van de bewonerscommissie. De enquêtecommissie stelt de enquête op en verwerkt de gegevens die uit de enquête komen. De enquête is bedoeld om de bewoners van de buurt een stem te geven in het plan; woningstichting en gemeente zullen de uitkomst beoordelen en waar nodig meenemen in de concrete plannen.

Een periode van bezinning

In de periode januari en februari 2004 worden de resultaten van de enquête op een rij gezet. De woningstichting en de gemeente zullen zich daarna bezinnen over het conceptplan:

* Zijn er nog onderdelen waarop het plan moet worden aangepast?
* Kan er gebruik gemaakt worden van de door bewoners aangedragen alternatieven?

Kortom: de vraag is of het conceptplan kan worden vertaald in een plan dat kan worden voorgelegd ter besluitvorming binnen de gemeente Franekeradeel en Woningstichting Franeker.

De periode van besluitvorming

Vervolgens zal het plan de formele besluitvorming ingaan. De besluitvormingen van de gemeente en van de woningstichting vinden plaats in de periode maart tot en met juni 2004.

Men kan zijn zienswijze via de enquête kenbaar maken of schriftelijk richten aan de gemeente of de woningstichting. Daarnaast kan men gebruik maken van de verschillende inspreekmogelijkheden bij raads- en commissievergaderingen. Daarvoor kan contact opgenomen worden met de raadsgriffier van de gemeente, de heer B. Tolman.
---