Politie Groningen

Persberichten zondag 18 januari 2004

Provincie Groningen 18-01-2004 -

Stadskanaal: man slaat vrouw en dochter
In zijn woning aan de Burgemeester Reijndersstraat in Stadskanaal heeft de politie zaterdagnacht een 45-jarige man aangehouden. De man kwam na een feest thuis en verkeerde onder invloed van alcohol. Om onduidelijke reden ontstond er binnen het gezin ruzie. Daarbij werd de verdachte zo kwaad dat hij zijn vrouw (43) hardhandig beetpakte en zijn dochter (16) sloeg. De politie werd gebeld en de man werd in het kader van het project huiselijk geweld aangehouden en meegenomen naar het bureau. Hij wordt naar het zich laat aanzien na verhoor heengezonden.

Sappemeer: pogingen brandstichting; verdachten aangehouden
Zaterdagnacht werd kort na elkaar een poging tot brandstichting gepleegd op woningen aan de Noordbroeksterstraat en de Azaleastraat in Sappemeer. Naar beide woningen werd een molotovcocktail gegooid. Bij de woning aan de Noordbroeksterstraat werd een fles met een brandbare vloeistof naar binnen gegooid door een raam van de woonkamer. Getuigen hebben later aan de politie verklaard dat ze iets brandends bij de woning hebben gezien. Vermoedelijk is de lont van het projectiel tijdens het gooien uitgegaan. De fles belandde in de woonkamer waar de vloeistof zich verspreidde. In de woning waren vier mensen aanwezig waaronder een kind van 2 jaar en een baby van een week. Direct na dit incident kreeg de politie een zelfde melding vanuit een woning aan de Azaleastraat. Ook daar mislukte de poging doordat de ruit van de woning waartegen de molotovcocktail werd gegooid niet brak. Tijdens het politieonderzoek dat onmiddellijk werd ingesteld hield de politie op basis van getuigenverklaringen in een woning aan de Scheepstimmerman twee mannen in de leeftijd van 34 en 24 jaar en een 38-jarige vrouw aan. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de pogingen tot brandstichting. De 24-jarige verdachte verzette zich tegen zijn aanhouding. Hij kon na het gebruik van pepperspray worden overmeesterd. De verdachten zijn meegenomen naar het politiebureau. Vermoedelijk zijn de brandstichtingen een escalatie van onderlinge ruzies. Nader politieonderzoek volgt.

Hoogezand: gewonden bij ongeval
Bij een verkeersongeval met een brommer aan de Burgemeester Bartelsstraat in Hoogezand zijn zaterdagnacht de bestuurder (leeftijd niet bekend) en zijn 17-jarige passagier, beiden uit Hoogezand, gewond geraakt. De bestuurder raakte door onbekende oorzaak de controle over de brommer kwijt en hij en zijn passagier gingen onderuit. Bij de komst van toevallig passerende politieagenten bleek de bestuurder niet gewond te zijn. De passagier liep enige schaafwonden op. Beiden verklaarden geen prijs te stellen op (medische) hulp. Naar hun zeggen zouden ze bij eventueel letsel zelf contact met een arts zoeken. Korte tijd later kreeg de politie een melding dat er in dezelfde straat een brommer tegen een lantaarnpaal zou zijn gereden. Agenten gingen naar de plaats van het ongeval en troffen daar de bestuurder van de brommer liggend op straat aan. Hij klaagde over onderbuikletsel. De passagier was verdwenen kwam plotseling ook weer ten tonele toen een door de politie gewaarschuwde ambulance arriveerde. Ook hij bleek meer last te hebben van zijn verwondingen dan hij, net als de bestuurder, eerder had willen toegeven. Beide mannen zijn door de ambulance meegenomen een naar een ziekenhuis gebracht voor behandeling.

Delfzijl: man aangehouden voor lokaalvredebreuk
Na een telefonische melding troffen politiemensen zaterdagavond in een tuin van een woning aan Struiker in Delfzijl een 22-jarige inwoner van Delfzijl aan. Waarom de man daar was werd niet duidelijk en de agenten namen de man, die in de war leek te zijn, mee naar het bureau. Na een gesprek kalmeerde de man en hem werd verteld dat hij kon gaan. Tijdens het verlaten van het bureau echter weigerde de man weg te gaan. Ook na vordering van de politiemensen wilde de man het politiebureau niet verlaten. Daarop is hij aangehouden voor lokaalvredebreuk. De man verzette zich tegen de aanhouding en kon met moeite worden overmeesterd. Hij is ingesloten voor verhoor.

Groningen: gewonde bij woningbrand
Bij een brand in een woning aan de Gerard ter Borghstraat in Groningen is zaterdagnacht een 30-jarige inwoner van Groningen gewond geraakt. De man is met brandwonden aan armen en benen naar een ziekenhuis gebracht. Hij bevond zich in de woonkamer van het pand terwijl zijn eveneens 30-jarige huisgenoot in de keuken van de woning iets te eten maakte. Die constateerde plotseling brand in de woonkamer waardoor het slachtoffer inmiddels gewond was geraakt. De man vluchtte de woning uit met medeneming van het slachtoffer. De brandweer bluste de brand, die overigens kort duurde. De woning liep aanzienlijke schade op. De technische recherche doet onderzoek naar de oorzaak van de brand. Ook een aangrenzende woning liep rookschade op.

Groningen: ruzie in café
Bij een ruzie bij een café aan de Grote Markt in Groningen is zaterdagnacht een 27-jarige vrouw uit Groningen gewond geraakt.. De vrouw kreeg ruzie met een andere bezoeker van het café over haar gedrag in een wachtrij voor het café. Naar aanleiding van de ruzie ontstond tussen slachtoffer en verdachte enig geduw. Daarbij sloeg de verdachte de vrouw in het gezicht. Ze liep een hechtwond op en moest zich in een ziekenhuis laten behandelen. De verdachte werd door de gewaarschuwde politie aangehouden en meegenomen. Hij is na verhoor heengezonden.

Groningen: man valt van balkon
De bewoner van een woning aan de Hoendiepskade in Groningen (leeftijd nog niet bekend) is zaterdagnacht ernstig gewond geraakt bij een val van het balkon van een aangelegen woning. Het slachtoffer die op een bovenwoning woont, meldde zich bij thuiskomst bij een buurman met de mededeling dat zijn jas, met daarin zijn huissleutels, gestolen was. Hij verzocht de buurman de sleutels van een andere woning, waarover de buurman kennelijk beschikt, te mogen gebruiken zodat hij via het balkon van die woning naar zijn eigen pand kon klimmen. Omdat deze procedure naar zeggen van de buurman wel vaker werd gevold stemde die in en gaf het slachtoffer de sleutels. Tijdens het klimmen van het balkon van de aangrenzende woning naar zijn eigen huis verloor het slachtoffer zijn evenwicht en viel ongeveer 10 meter naar beneden. Hij liep hoofdletsel en diverse botbreuken op en is naar een ziekenhuis gebracht. De man is opgenomen voor behandeling.

Groningen: openlijke geweldpleging
Wegens openlijke geweldpleging heeft de politie zaterdagnacht in de Poelestraat in Groningen een 21-jarige en een 22-jarige man, beiden uit Groningen aangehouden. Ze worden verdacht van mishandeling van een 21-jarige man uit Groningen. Het slachtoffer liep met zijn vriendin in de Herestraat toen de verdachten passeerden en opmerkingen maakten in de richting van de vriendin. Het slachtoffer gaf daarop een tegenreactie waarna hij onmiddellijk in het gezicht werd geslagen. Bij het bestuderen van de beelden van de beveilingscameras van de binnenstad werd de mishandeling gezien en kon tevens worden geconstateerd dat de verdachten na de schermutseling een café binnengingen. Toen ze het café weer uitkwamen werden ze opnieuw door de camera opgemerkt waarna ze konden worden aangehouden. Vlak voor zijn aanhouding gooide de 22-jarige verdachte iets weg. Na enig zoeken bleek dat een zakje met vermoedelijk cocaïne te zijn. Beide verdachten zijn naar het politiebureau gebracht en ingesloten voor nader onderzoek en verhoor.

Tolbert: dronken automobilist weigert blaastest en ademanalyse
In Tolbert heeft de politie zaterdagnacht een 44-jarige automobilist uit Groningen aangehouden. Medeweggebruikers zagen dat de man slingerend in zijn auto over de A7 reed. Ze waarschuwden de politie en agenten kregen de auto van de verdachte in zicht toen de man zijn auto inmiddels in Tolbert aan de kant had gezet. De bestuurder lag inmiddels in de auto te slapen. Hij werd wakker gemaakt en bleek zwaar onder invloed. Met de man was geen gesprek te voeren. Hij weiderde mee te werken aan de blaastest en werd aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Daar weigerde hij mee te werken aan de ademanalyse. Hij bleek ook niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. De man heeft wel erkend dronken een auto te hebben bestuurd. Hij is na verhoor heengezonden. Hij kreeg een rijverbod van 24 uur opgelegd.

Groningen: automobilist bedreigt snelheidscontroleur
Een 23-jarige man uit Groningen is zaterdagmorgen door de politie aangehouden na bedreiging van een snelheidscontroleur. Die stond met zijn radar auto te controleren op snelheid langs de Rijksweg in Groningen. Daarbij passeerde de verdachte in zijn auto de radarpost en werd geflits voor te hard rijden. De man had dat kennelijk in de gaten en keerde zijn auto en reed naar de controleur toe. Hij stapte uit zijn auto en sprak de politieman aan. Daarbij bedreigde de verdachte de controleur met de dood en met mishandeling waarna hij weer met zijn auto vertrok. De snelheidscontroleur waarschuwde collegas die de verdachte met zijn auto zagen rijden. Hij werd op de Bakboordswal aangehouden en naar het politiebureau gebracht. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt voor bedreiging. Hij is na verhoor heengezonden.

Snelheidscontrole: zaterdag
Groningen: Plataanlaan Limiet: 70 km per uur, gecontroleerd: 1000 voertuigen, aantal overtredingen: 2, hoogst gemeten snelheid: 114 km

Groningen: Friesestraatweg
Limiet: 70 km per uur, gecontroleerd: 1214 voertuigen, aantal overtredingen: 80, hoogst gemeten snelheid: 101 km
Bedum: N46 (Eemshavenweg) Limiet: 100 km per uur, gecontroleerd: 1376 voertuigen, aantal overtredingen: 7, hoogst gemeten snelheid: 124 km

Leek: A7
Limiet: 120 km per uur, gecontroleerd: 2000 voertuigen, aantal overtredingen: 4, hoogst gemeten snelheid: 178 km. Bij deze laatste controle, die met de lasergun werd uitgevoerd nam de politie van twee automobilisten het rijbewijs in wegens te hard rijden. Een 26-jarige man uit Groningen moest zijn rijbewijs inleveren omdat hij 178 km per uur reed. De andere verdachte die zijn rijbewijs moest inleveren was een 46-jarige automobilist uit Noordbergum. Hij reed 174 km per uur.