Politie Friesland

Politieberichten 17/1 13.00 t/m 18/1 13.00 uur

Fryslân 18-01-2004 - Voor informatie kunt u tijdens kantoortijden contact opnemen met Bureau Communicatie, via telefoonnummer 0900-8844.

Dokkum: diefstal auto, aanhouding verdachten
Op zondag om 04.50 uur heeft de politie een 26-jarige en een 24-jarige inwoner uit Dokkum aangehouden. De politie zag de mannen in een auto rijden over de Strobosserweg en hield de 26-jarige automobilist op de Bocksmeulen staande. De politie vroeg de automobilist zijn rijbewijs te tonen, dit kon hij echter niet. De politie ontdekte dat de mannen in een gestolen auto rondreden. De auto bleek op 13 januari in Damwoude te zijn gestolen bij een woning aan de Hoeksterlaan. De 32-jarige eigenaar van de auto had op 13 januari aangifte gedaan van diefstal van zijn auto. De politie heeft beide mannen aangehouden en de auto is in beslag genomen.

Joure: bedrijfsinbraak
Tussen vrijdag 21.15 en zaterdag 06.30 uur is er ingebroken bij een bedrijf aan de Produksjewei. Men heeeft een ruit van de toegangsdeur vernield. Er zijn twee portofoons een een plasma computerscherm weggenomen. Een 49-jarige inwoner uit Oudehaske heeft bij de politie aangifte gedaan van diefstal.

Dronrijp: verkeersovertreding, invordering rijbewijs
Op zaterdag om 15.10 uur heeft de politie op de Rijksweg A31 een 31-jarige automobilist uit Midlum staande gehouden. De automobilist reed 172 kilometer per uur waar 120 is toegestaan. De politie heeft het rijbewijs van de man ingevorderd.

Leeuwarden: diverse overtredingen
Op zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur heeft de politie toezicht gehouden in het centrum van Leeuwarden. In totaal zijn er 15 bekeuringen uitgeschreven voor onder andere parkeren op het trottoir, negeren parkeerverbod, parkeren op een invalideparkeerplaats en fietsen in voetgangersgebied.

Wijnjewoude: auto uitgebrand
Op zaterdag om 14.30 uur is de auto van een 32-jarige automobilist uit Hollandscheveld uitgebrand. De automobilist reed over de Nije Heawei toen er spontaan vlammen uit het dashboard kwamen. Daarop zette de automobilist zijn auto aan de zijkant van de weg. Hij kon samen met de twee inzittenden de auto ongedeerd verlaten. De auto brandde compleet uit, de brandweer heeft nog bluswerkzaamheden verricht.

Franeker: winkeldiefstal, aanhouding verdachte
Op zaterdag om 19.20 uur heeft winkelpersoneel van een supermarkt aan de Ockingahiem een winkeldief betrapt. Een 45-jarige inwoonster uit Franeker had vier blikjes bier gestolen. Winkelpersoneel heeft de verdachte aan de politie overgedragen, zij is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. Uit de gegevens van de politie bleek dat de verdachte reeds een winkelverbod had van een jaar omdat zij vorig jaar reeds eerder aangehouden was voor winkeldiefstal in dezelfde winkel. Er was toen een lokaalverbod opgelegd dat nu nog geldig was. Tegen de verdachte zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Leeuwarden: belediging, aanhouding verdachte
Op zaterdag om 19.50 uur hield de politie een 23-jarige fietser uit Leeuwarden op het Noordvliet staande in verband met het niet voeren van verlichting. De politie wilde de fietser bekeuren en hier wilde de fietser niet aan meewerken, hij schold de politie uit. Daarop is hij door de politie aangehouden en meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

Haskerhorne: snelheidsovertreding
Op zaterdag om 20.45 uur heeft de politie een 35-jarige automobilist uit Almere op de Rijksweg A7 bekeurd. De automobilist reed richting Lemmer 160 kilometer per uur waar 120 is toegestaan.

Burgum: woninginbraak
Op zaterdag tussern 16.00 en 21.30 uur is er ingebroken in een woning aan de Zandberg. Men heeft de achterdeur geforceerd. Uit de woning zijn sieraden en horloges ontvreemd. De 74-jarige bewoner heeft bij de politie aangifte gedaan.

Leeuwarden: woninginbraak
Op zaterdag tusen 15.15 en 18.30 uur is er ingebroken in een woning aan de Nynke van Hichtumwei. Men is binnengekomen via een raam aan de achterzijde van de woning. Een dvd-speler, kleingeld, sieraden en horloges zijn ontvreemd.

Sneek: belediging, aanhouding verdachte
Op zaterdag om 22.45 uur zag de politie een fietser zonder verlichting fietsen op de Westhemstraat. De politie sprak de 16-jarige fietser hierop aan, deze fietste echter gewoon verder. De politie zette de achtervolging in en reed de fietser klem. De fietser zei dat de politie weg moest gaan en begon hen te beledigen en uit te schelden. De politie heeft de verdachte aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Tegen de verdachte zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Koudum: belediging, aanhouding verdachte
Op zondag om 00.30 uur reed de politie tijdens een surveillance over de Ds L. Tinholtstraat. Een 15-jarige inwoner uit Koudum maakte schoppende bewegingen naar de auto en schold de politie uit. Een getuige bevestigde dat de verdachte had gescholden. De politie heeft proces-verbaal tegen de verdachte opgemaakt.

Baard: aanrijding met letsel
Op zondag om 02.15 uur heeft er een aanrijding met letsel plaatsgevonden op de Faldenserwei. Een 19-jarige automobilist uit Wiuwert kwam vanuit de richting Baard en reed richting Mantgum. Na een bocht naar links, kwam de automobilist in de linkerberm terecht. Hij stuurde terug en raakte in een slip. Vervolgens botste hij aan de rechterkant van de weg tegen een boom en kwam half in de sloot tot stilstand. De bestuurder is door omstanders uit de auto gehaald. Hij is naar het Sint Antonius ziekenhuis gebracht voor een bloedproef. De twee inzittenden, een 24-jarige inwoner uit Wjelsryp en een 20-jarige inwoner uit Britswert, raakten beklemd in de auto en zijn door de brandweer uit de auto bevrijd. Zij zijn met de ambulance met onbekend letsel naar het MCL-Zuid in Leeuwarden gebracht.

Grou: mishandeling, aanhouding verdachten
Op zondag om 03.30 uur kreeg de politie een melding van een vechtpartij op de Skillerij. Uit verklaringen bleek dat een groepje jongens na het uitgaan in het centrum naar huis wilde lopen. Bij een uitgaangsgelegenheid ontstond er een woordenwisseling met een ander groepje jongeren. Vervolgens gingen de partijen uit elkaar. Het eerstgenoemde groepje jongens liep over de Skilerij en sloeg bij een flat waar inmiddels het andere groepje al gearriveerd was, op de trapleuningen. Een 22-jarige inwoner uit Grou raakte
hierdoor geïrriteerd en rende de trappen naar beneden af en dreigde naar het groepje met een mes. De jongens maakten hem het mes afhandig, hierbij zijn enkele klappen gevallen. Daarop verdween de 22-jarige de woning aan de Skilerij weer in. De politie kwam op de Silerij en heeft de partijen gehoord. Het mes is in beslag genomen en de politie heeft de 22-jarige verdachte uit Grou die met het mes dreigde, in de woning aangehouden.
Om 04.40 uur kreeg de politie opnieuw een melding van een mishandeling, nu op de Stationsweg. Hier was hetzelfde groepje aanwezig als buiten op de Skilerij eerder die nacht, zij waren nu erg vervelend tegen twee jongens. Zij begonnen te duwen, dreigden met een fietspomp en deelden aan een 18-jarige inwoner uit Scharsterbrug klappen uit. De politie heeft daarop twee verdachten, een 18-jarige en een 19-jarige inwoner uit Grou, aangehouden voor mishandeling en meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

Sneek: vernieling, aanhouding verdachte
Op zondag om 04.30 uur zag een getuige dat een jongen op het station aan de Dr. Boumaweg stenen tussen de treinrails opraapte en die vervolgens tegen de achterzijde van het stationsgebouw gooide. De getuige hield vervolgens de verdachte aan waarna hij werd overgedragen aan de politie. De 16-jarige verdachte uit Heeg is voor verhoor naar het politiebureau gebracht. In het raam zaten drie putten veroorzaakt door de stenen die de verdachte gooide.

Kollum: belediging, aanhouding verdachte
Op zondag om 04.45 uur zag de politie tijdens surveillance op de Voorstraat een man in een busje die de middelvinger naar hen opstak. De politie achtervolgde het busje en sprak de 31-jarige verdachte aan op zijn gedrag. Hij bekende de belediging waarop hij door de politie is aangehouden en meegenomen naar het politiebureau.

Kollumerzwaag: eenzijdige aanrijding met letsel
Op zaterdag om 13.15 uur heeft er een eenzijdige aanrijding met letsel plaatsgevonden op de Jan Aukeswei. De 21-jarige automobilist uit Kollumerzwaag raakte door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur kwijt en kwam met zijn auto boven een sloot te hangen. Hij had nek- en rugklachten en is met de ambulance naar MCL-Zuid in Leeuwarden overgebracht.

Fryslân: rijden onder invloed

Noardburgum: aanrijding onder invloed van alcohol
Op zaterdag om 22.05 uur kreeg de politie een melding van een eenzijdige aanrijding op de Rijksstraatweg vlakbij de rotonde. Een 49-jarige automobilist uit Kootstertille reed op de Rijksstraatweg uit de richting Kootstertille en wilde richting Leeuwarden rijden. De automobilist reed met hoge snelheid de rotonde op en schrok daarbij van een andere auto die op de rotonde reed waardoor de automobilist krachtig moest remmen. Daarbij raakte hij de controle over de auto kwijt en reed op de rotonde rechtdoor en belandde vervolgens in de berm om in een droge sloot tot stilstand te komen. De automobilist heeft een blaastest gedaan met als resultaat 580 ugl. Tegen de verdachte zal proces-verbaal worden opgemaakt voor het rijden onder invloed en het daarbij veroorzaken van een ongeval. De politie heeft het rijbewijs van de verdachte ingevorderd.

Drachten: doorrijden na aanrijding onder invloed van alcohol, aanhouding verdachte
Op zondag om 04.30 uur kreeg de politie een melding van een aanrijding op de Rien waarbij de veroorzaker was doorgereden. De politie speurde de omgeving af en trof de auto bij een woning aan de Ee aan. De 21-jarige automobilist had zonder toestemming de auto van zijn ouders meegenomen. Tijdens de rit had hij een auto geraakt en was doorgereden. De politie ontdekte dat de auto aan de voorkant schade had opgelopen. De politie heeft de 21-jarige verdachte aangehouden en meegenomen naar het politiebureau voor een blaastest. Hij blies 540 ugl. en kreeg daarmee een rijverbod van 5 uren opgelegd.

De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens plaats en tijd, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

* Leeuwarden, Oldegalileën, zaterdag 17.10 uur, 50-jarige automobilist uit Goumois (Zwitserland), 380 ugl., rijverbod van drie uren.

* Buitenpost, Kuipersweg, zaterdag 22.30 uur, 41-jarige automobilist uit Buitenpost, 640 ugl., rijbewijs is ingevorderd.

* Damwoude, Hoofdweg, zondag 01.35 uur, 45-jarige automobilist uit Damwoude, 240 ugl., rijverbod van 1 uur.

* Hoorn, Dorpsstraat, zondag 02.50 uur, 49-jarige bromfietser uit Oosterend, 290 ugl., rijverbod van 2 uren.

* Heerenveen, Leeuwarderstraatweg, zondag 03.50 uur, 43-jarige automobilist uit Akkrum, 675 ugl., rijbewijs is ingevorderd.
* Wons, Noorderlaan, zondag 04.20 uur, 22-jarige automobilist uit Bolsward, 655 ugl., rijbewijs is ingevorderd.

* Jelsum, Bredyk, zondag 04.55 uur, 55-jarige bromfietser uit Leeuwarden, 645 ugl., rijverbod van zeven uren.