Vlaamse overheid

Drie Tewerkstellingscellen voor Ford Genk van start

1306 vacatures beschikbaar

Investering in bijkomende beroepsopleidingen

Vlaams Minister voor Werkgelegenheid en Toerisme en de minister vice-president van de Vlaamse regering Renaat LANDUYT start morgen de nieuwe tewerkstellingscel Ford Genk. Op 15 januari begint het proefdraaien van de cel volgens het nieuwe concept, vanaf maandag 19 januari moet de tewerkstellingscel volledig operationeel zijn. Meteen is dat de aanzet voor het intensief begeleiden van de ex-Ford-werknemers naar een nieuwe job. De genomen maatregelen zijn van belang voor meer dan 2000 mensen die tot december nog aan het werk waren in de auto- assemblagefabriek van Ford Genk.

De nieuwe aanpak voor Ford Genk is gebaseerd op de ervaringen die werden opgedaan bij het zoeken naar oplossingen voor de ontslagen Sabenawerknemers in 2003. Die Sabena-tewerkstellingscel, op vraag van Renaat LANDUYT opgericht voor de begeleiding van de Vlaamse ex- Sabeniens, werd eind november laatstleden afgerond en kon voor bijna 80 procent van de 2501 ex-werknemers van de luchtvaartmaatschappij een oplossing vinden.

Bij de installatie van de nieuwe Ford Genk- tewerkstellingscel wordt opnieuw gerekend op de ervaring van de VDAB en Ascento (T-groep). "Toch zijn we ook op zoek gegaan naar nieuwe methodes om de getroffen werknemers van Ford Genk beter te ondersteunen", zegt Renaat LANDUYT, bij het in stelling brengen van de volgende maatregelen:

De VDAB neemt de arbeidsbegeleiding op zich, maar pakt ook uit met heel wat extra's.
"We draaien proef vanaf morgen, maandag moet alles operationeel zijn", benadrukt Landuyt.

Zowel in Genk, Houthalen als Bilzen (drie locaties) komen er afdelingen van de tewerkstellingscel.

Voor de personeelsbezetting van die locaties worden 18 fulltime-krachten ingeschakeld. Vijftien van de VDAB, drie van de RVA.

Er wordt meteen ook een specifieke website online gezet voor de betrokken werknemers. Vanaf maandag kan iedereen terecht op www.vdab.be/ford.
Daarnaast is er ook de algemeneservicetelefoon geïnstalleerd op het nummer 070/345 000. Op dat nummer kan iedereen elke dag van 8 tot 20 uur terecht.

Bij het bezoek aan de tewerkstellingscel Ford Genk zal elke werknemer van de VDAB een informatiemap ter beschikking krijgen met alle nodige informatie. In de VDAB-map steken ondermeer documentatiefolders over opleidingen, procedurebeschrijvingen en schriftelijke uitleg bij de werking van de cel, contactgegevens van de werkwinkels in Limburg en jobkranten.

Per dag zullen 90 mensen door de tewerkstellingscel worden opgeroepen voor een persoonlijk gesprek. Bij die screening wordt er overlegd met een VDAB- consulent en eventueel een outplacementbegeleider van Ascento.
Per ontslagen werknemer wordt een inschrijvingsdossier samengesteld. De tewerkstellingscellen in Houthalen en Genk richten zich tot de arbeiders uit Hasselt, de cel in Bilzen is bedoeld voor de werknemers van Tongeren. Hoe dan ook is het de bedoeling mensen uit te nodigen zo dicht mogelijk bij hun woonplaats.

De RVA stelt de informatie ter beschikking in verband met hun werkloosheid. De VDAB doet er alles aan om de werknemers zo snel mogelijk te begeleiden naar nieuw werk.

Het aantal beschikbare vacatures in de regio Hasselt, waarvoor oud-werknemers van Ford Genk in aanmerking komen bedraagt momenteel 1306. In de aangrenzende regio van Tongeren zijn er slechts 393 vacatures. 1/3 van de vacatures betreffen interimjobs, maar het grootste deel (816) betreffen vaste jobs zoals chauffeurs, magazijniers, elektriciens, lassers en
onderhoudstechniekers.
Renaat LANDUYT benadrukt ook dat de bouwsector geïnteresseerd is in de werkkrachten van Ford en dat er in die sector openstaande vacatures zijn voor metselaars en vloerders.
Uiteraard spreekt het voor zich dat de openstaande vacatures in de regio ook beschikbaar zijn voor niet ex- werknemers van Ford Genk.

Ook Ascento zal als specialist in loopbaanbegeleiding en outplacement een heel specifieke rol spelen in de oplossing van de problemen van de getroffen werknemers van Ford Genk. Ascento werd na het akkoord met de Ford- directie aangesteld. Het is ook Ford die Ascento betaald.

Gedurende twee jaar wordt Ascento geëngageerd voor de intensieve begeleiding van de werknemers die niet meteen weer in het werk zitten. De taak van Ascento bestaat dan ook vooral uit het begeleiden van werknemers van Ford en de toeleveranciers. Via specifieke opleidingen staan ze in voor de begeleiding op langere termijn.

Ascento werft ook 6 ervaren en oudere ex-werknemers van Ford aan. Die zes mensen, die een grote ervaring hebben met het bedrijf en door de jaren heen een waardevolle kennis hebben verzameld over de werknemers van Ford en hun capaciteiten zullen worden ingeschakeld voor de opdracht van Ascento.
Zij moeten helpen om accurater in te schatten welke vaardigheden en welke noden aan opleidingen er zijn voor de werknemers die worden begeleid.
Een gelijkaardig systeem werd met veel succes toegepast bij de operatie voor de Sabena-werknemers.

Volgens minister Renaat LANDUYT gaf de ervaring van de tewerkstellingscel bij Sabena de mogelijkheid om nu vorm te geven aan een nog beter systeem voor Ford Genk.

In het kader van Beter Bestuurlijk Beleid werkt de Vlaamse overheid momenteel aan een herschikking van de Vlaamse administratie. Renaat LANDUYT benadrukt dat er bij de hervorming van de VDAB voortaan veel beter rekening zal worden gehouden met scenario's waarbij grote groepen van werknemers snel weer moeten ingeschakeld worden op de arbeidsmarkt. Zijn bedoeling is daarmee nog alerter te kunnen anticiperen.
"Een mobiele VDAB zal decretaal worden verankerd om snel en efficiënt te kunnen werken"

Bijkomende opleidingen in Limburg

Minister Renaat LANDUYT roept eerstdaags ook alle sociale partners uit de regio Limburg samen om rond bijkomende opleidingen te overleggen en een gezamenlijke strategie te bepalen. "Het is nodig de middelen en de mogelijkheden inzake opleiding en tewerkstelling bij te sturen", meent de Vlaamse minister van werkgelegenheid. "De recente sluitingen en de minder goede werkloosheidscijfers in Limburg dwingen tot bijkomende middelen en extra initiatief". Vandaar de Job Actie Limburg.

"Uit de analyse van de jobmogelijkheden voor getroffen Ford werknemers blijkt dat er mits omscholing vooral werk is in sectoren als bouw (metselaar, bekister, bouwelektricien, schrijnwerker), Transport (vrachtwagenchaufeur, autocarbestuurder), Horeca (kelner of hulpkok), Handel (verkoper, magazijnier, bestuurder heftruck, vertegenwoordiger), Metaal (monteerder, bankwerker, lasser, insteller-bediener van werktuigmachines", aldus nog Renaat LANDUYT.

info : Jurgen Vanpraet, woordvoerder van minister Landuyt - tel. (02) 553 25 69 / GSM 0476/80.91.73
e-mail: persdienst.landuyt@vlaanderen.be


---