Gemeente Utrecht

2004 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
5 Vragen van mevrouw mr. M. Schuring
(ingekomen 16 januari 2004)

Eind 2003 heeft de bezwaarschriftencommissie van het college een bezwaarschrift van derdebelanghebbenden ten aanzien van de verleende vrijstelling ex art. 19 WRO van restaurant de Heeren van Utrecht aan de Mariaplaats niet ontvankelijk verklaard omdat het bezwaar niet binnen 6 weken na de bekendmaking is ingediend. Bezwaarmakers hadden zich gericht op de termijn van 6 weken na publicatie in Ons Utrecht, terwijl dat volgens de gemeente onjuist is. GroenLinks wil zich niet mengen in deze individuele zaak, die bovendien nog onder de rechter is in verband met een door bezwaarmakers ingesteld beroep.

De zaak roept wel een vraag van meer algemene aard op. Wanneer een vrijstellingsverzoek ex. Art. 19 WRO of een bouwvergunning wordt verleend en derdebelanghebbenden hiertegen in beroep willen gaan hoe komen zij er dan achter dat deze vergunning verleend is en de zes weken termijn voor bezwaar is ingegaan? Vaak zal men dit vernemen via de publicatie uit ons Utrecht en het is niet vreemd om te denken dat de bezwaartermijn gekoppeld is aan deze publicatie. Publicatie in Ons Utrecht is echter niet wettelijk verplicht en vanuit die gedachte is het juridisch verdedigbaar dat bezwaartermijn niet aan de publicatiedatum is gekoppeld. In de praktijk kan dit echter nadelig uitpakken voor derdebelanghebbenden.

Het probleem is praktisch op te lossen door de publicatie in Ons Utrecht gelijk te laten verlopen met de bekendmaking aan aanvrager. Als dit niet mogelijk is het gewenst dat derdebelanghebbenden gelijk met aanvrager door de gemeente schriftelijk op de hoogte worden gesteld van de verlening van vrijstelling of vergunning. Onder derdebelanghebbenden zouden dan in ieder geval die belanghebbenden moeten worden gerekend die in een eerder stadium aan de gemeente hebben aangegeven het niet eens te zijn met het verlenen van een vrijstelling of vergunning.

Dit leidt tot de volgende vragen:

Is het college het eens met GroenLinks dat er op de gemeente een plicht rust om derdebelanghebbenden tijdig op de hoogte te stellen van verleende vrijstellingen art. 19. 10 WRO of bouwvergunningen? Bent u van mening dat hier een knelpunt ligt indien de publicatie in Ons Utrecht later plaatsvindt dan de bekendmaking aan de aanvrager? Zo ja bent u dan bereid dit op de lossen door de publicatie in Ons Utrecht gelijk te laten verlopen met de bekendmaking aan aanvrager?

Indien het college niet kan zorgen voor gelijkschakeling van bekendmaking aan aanvrager en publicatie van een vrijstelling ex art. 19 WRO of een bouwvergunning: Is het college dan bereid er zorg voor te dragen dat alle derdebelanghebbenden gelijk met aanvrager schriftelijk op de hoogte worden gesteld van de verlening van vrijstelling ex art. 19 WRO of bouwvergunning? Is het college bereid om als regel te stellen dat termijnoverschrijding die het gevolg is van het niet gelijk lopen van bekendmaking en publicatie verschoonbaar is omdat die is toe te rekenen aan het bestuursorgaan dat derdebelanghebbenden te laat inlicht?

---- --