NV NOM, Investerings- ontwikkelingsmaatschappij voor Noord- Nederland

energietransitie

Energy Valley draagt bij aan projecten energietransitie

19 januari 2004

De Stichting Energy Valley bevordert de realisatie van duurzame energieprojecten in Noord-Nederland. Energy Valley is daarom bereid een bijdrage te verlenen aan projecten die worden opgezet in het kader van het programma Ondersteuning Energie-Coalities van het ministerie van Economische Zaken.

Het ministerie van EZ is initiatiefnemer van het transitieproces naar een duurzame energiehuishouding, waaraan samen met bedrijven, consumenten en maatschappelijke organisaties richting wordt gegeven. Na een uitgebreide inventarisatie zijn vier transitiepaden benoemd waarbinnen transitie-experimenten kunnen worden ontwikkeld. Deze paden zijn: Biomassa, Nieuwe Gasdiensten, Duurzaam Rijnmond en Modernisering Energieketens.

In een brief aan het ministerie van EZ heeft Energy Valley voorgesteld Noord-Nederland aan te wijzen als concentratiegebied voor projecten die bijdragen aan de transitie naar een duurzame energiehuishouding. Energy Valley zou dan ook graag een aantal van de door het ministerie aangewezen strategische transitiepaden in Noord-Nederland uitvoeren. Energy Valley biedt het noodzakelijk institutionele kader om op korte termijn transitie-experimenten in het noorden van de grond te krijgen en is bereid als coalitiepartner bij projecten op te treden.

Om haalbaarheidsprojecten ter voorbereiding van transitie-experimenten te bevorderen is vanuit het ministerie van EZ de subsidieregeling Ondersteuning Transitie-Coalities opgezet. Binnen de subsidieregeling worden projecten ondersteund waarbij samenwerkingsverbanden de uitvoering van transitie-experimenten op het gebied van energie voorbereiden. Novem is belast met de uitvoering van de regeling. De stichting Energy Valley heeft het ministerie aangeboden financieel te participeren in projectvoorstellen die overeenkomen met de ambities van Energy Valley. Toegezegd is de subsidies van het ministerie met maximaal 20% te willen ophogen.

De kernthema's van Energy Valley op het gebied van duurzame energie stroken in hoge mate met de strategische inzet vanuit het ministerie van EZ. Dit biedt uitgelezen mogelijkheden een deel van de transitie-experimenten in het noorden te ontplooien. De stichting Energy Valley streeft nadrukkelijk naar samenwerking met het ministerie om hier invulling aan te geven, en ziet voor Noord-Nederland een bijzondere positie in het transitiemanagement weggelegd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het coördinatiebureau Energy Valley, 050-521 45 52 of info@energyvalley.nl