Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
IZ. 2004/36
datum
19-01-2004

onderwerp

Werkprogramma Iers Voorzitterschap EU januari-juni 2004

TRC 2004/197

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Op 1 januari jongstleden heeft Ierland van Italië het voorzitterschap van de Europese Unie overgenomen voor de eerste helft van 2004. Bij deze gelegenheid heeft Ierland een werkprogramma gepresenteerd voor het komende halfjaar. Conform de gemaakte afspraken, informeer ik u hierbij over de voornemens van het Ierse voorzitterschap op het specifieke gebied van landbouw, voedselveiligheid en visserij.

datum
19-01-2004

kenmerk
IZ. 2004/36

bijlage

Europeanen - samen werken
De voornemens van Ierland op het gebied van landbouw, voedselveiligheid en visserij maken deel uit van het integrale programma van het Ierse voorzitterschap van de Europese Unie januari - juni 2004, dat als thema heeft meegekregen 'Europeanen - samen werken'. Met dit thema doelt Ierland op de toetreding tot de EU op 1 mei aanstaande van tien nieuwe lidstaten. Een succesvolle integratie van de nieuwe lidstaten in de EU loopt dan ook als een rode draad door alle beleidsvelden heen, ook op het gebied van landbouw, voedselveiligheid en visserij. De Europese samenwerking moet uiteindelijk leiden tot een sterke, concurrerende, maar ook op duurzaamheid gebaseerde economie.

Het programma is opgesteld binnen het bredere kader van het Strategisch Meerjarenprogramma 2004-2006 van zes opeenvolgende voorzitterschappen, alsook van het operationeel Jaarprogramma voor 2004 van het Ierse en Nederlandse voorzitterschap.

Landbouw & Voedselveiligheid
De algemene doelstelling van het Ierse voorzitterschap is de instandhouding van het Europese landbouwmodel. Naast deze algemene doelstelling stelt het voorzitterschap zich een drietal specifieke doelen, te weten:
1. het ondersteunen van de nieuwe lidstaten bij de implementatie van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB); 2. de voortzetting van het vereenvoudigingsproces van het GLB, zoals ingezet met de in juni 2003 te Luxemburg overeengekomen hervorming van het GLB;
3. het verbeteren van de standaarden voor voedselveiligheid.

Deze doelstellingen moeten concreet leiden tot afronding van de besluitvorming over:
* de hervorming van de gemeenschappelijke marktordeningen voor olijfolie, katoen, tabak en hop,
* de bescherming van dieren tijdens vervoer.

Daarnaast streeft het voorzitterschap naar voortgang, en indien mogelijk afronding van de volgende dossiers:
* Hygiënepakket (in tweede lezing);
* Officiële controles diervoeders en levensmiddelen; * Diervoederhygiëne;
* Maximumgehalten aan bestrijdingsmiddelenresiduen in dierlijke en plantaardige producten.

Als overige dossiers van prioritair belang waarop het voorzitterschap aanzienlijke vooruitgang hoopt te boeken, worden aangemerkt: * Hervorming van de suikersector;
* Plattelandsontwikkeling: beleidskader voor de periode van de volgende Financiële Perspectieven (2007-2013); * Actieplan Biologische Landbouw.

Op het gebied van bosbouw zal het voorzitterschap de positie van de EU voorbereiden in het United Nation's Forum on Forestry, dat in mei van dit jaar plaatsvindt. Het zal ook een begin maken met de herziening van de in 1998 aangenomen EU-Bosbouwstrategie.

Tijdens de informele Landbouwraad, die van 9 tot en met 11 mei zal worden gehouden in Killarny (Ierland), zal de ministers de vraag worden voorgelegd hoe de invloed van de hervorming van het GLB op de internationale handel en de mogelijkheden die voortvloeien uit bestaande en toekomstige internationale akkoorden het beste gecommuniceerd kunnen worden naar de handelspartners van de EU en de ontwikkelingslanden in het bijzonder.

Visserij
Volgens het werkprogramma zal het Ierse voorzitterschap zich voor wat het interne visserijbeleid betreft richten op het maximaliseren van duurzame visserij. Het voorzitterschap hoopt dit te bereiken door de implementatie van ontwikkelings-, beheers- en controlemaatregelen die rekening houden met het regionale sociaal-economisch en het milieubeleid.

Wat het externe beleid betreft, streeft het voorzitterschap ernaar nieuwe visserij-overeenkomsten te sluiten met een aantal derde landen op basis van partnerships.
Ten slotte hecht het voorzitterschap veel belang aan de instelling van Regionale Adviescomités. Via deze comités worden zowel de visserijsector als maatschappelijke organisaties nauwer betrokken bij het visserijbeleid.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Werkprogramma Iers Voorzitterschap januari-juni 2004 (PDF-formaat, 48 Kb)


---