Ministerie van Buitenlandse Zaken

Europees Hof voor Rechten van de Mens

Nieuwe Nederlandse rechter in Europees Hof voor Rechten van de Mens Regering draagt 3 kandidaten voor

MIN BZ: Nieuwe Nederlandse rechter in mensenrechtenhof

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Onderwerp: Persbericht

Datum: 19 januari 2004

Europees Hof voor de Rechten van de Mens krijgt nieuwe Nederlandse rechter

Per 1 november 2004 komt de functie vrij van Nederlands rechter in het Europees Hof voor de Rechten van de Mens van de Raad van Europa te Straatsburg. De zittende Nederlandse rechter, mevrouw mr W.E.M. (Wilhelmina) Thomassen, stelt zich niet herkiesbaar.

De ministerraad heeft afgelopen vrijdag, 16 januari, besloten de volgende personen voor de functie voor te dragen (in alfabetische volgorde):


- Prof. mr C. (Cornelis) FLINTERMAN, Hoogleraar Rechten van de Mens aan de Universiteit Utrecht;


- Prof. mr B.E.P. (Egbert) MYJER, plv. Procureur-Generaal bij het Gerechtshof Amsterdam, bijzonder Hoogleraar Rechten van de Mens aan de Vrije Universiteit Amsterdam;


- Mr W. (Wil) TONKENS-GERKEMA, Vice-President van de Arrondissementsrechtbank Amsterdam en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak.

De minister van Buitenlandse Zaken zendt deze voordracht naar de Raad van Europa te Straatsburg. De Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa, samengesteld uit delegaties van nationale parlementen, zal vervolgens op basis daarvan de nieuwe Nederlandse rechter kiezen voor een amtstermijn van zes jaar. Dit zal naar verwachting eind april gebeuren.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens is ingesteld om in hoogste instantie toe te zien op de naleving van het Europees Verdrag vor de Rechten van de Mens. Individuele burgers kunnen, ongeacht hun nationaliteit, een klacht indienen bij het Hof indien zij van mening zijn dat een bij het verdrag aangesloten staat de in het Verdrag vastgelegde rechten heeft geschonden.

///