Gemeente Breda

Persberichten

19-01-2004

Economische storm met kans op sprong vooruit voor Breda

Vandaag hebben de gemeente Breda, Avans Hogeschool en Rabobank Breda voor de derde maal op rij de uitkomsten van de Economische Barometer gepresenteerd. Dit is een meetinstrument om het economisch klimaat van de stad te peilen. Daarnaast kan het bedrijfsleven de resultaten benutten als leidraad bij het maken van strategische keuzes. De economische barometer van 2002 gaf reeds zwaarder weer aan. Dit heeft zich in 2003 doorgezet. Dat geldt zowel voor Breda als voor de rest van Nederland, al presteert Breda nog steeds bovengemiddeld in vergelijking tot andere grote steden.

Economische barometer en thermometer
De resultaten van de Economische Barometer komen tot stand door middel van een thermometer en barometer, waarbij de thermometer de huidige economische situatie beschrijft en de barometer de toekomstverwachtingen weergeeft.

Thermometer: nog een voldoende
De thermometer beschrijft de huidige economische stand van zaken aan de hand van vijf indicatoren.
Met een gemiddeld rapportcijfer van 6,3 op (ten opzichte van een 7,0 in 2002), heeft de Bredase economie nog een voldoende. In 2002 scoorde Breda al hoog op inkomensniveau met het rapportcijfer 8,2. In 2003 is dat cijfer nog iets gestegen. Ten opzichte van 2002 zijn 2.000 banen verdwenen, waarmee de werkloosheid uitkomt op het niveau van de recessie van begin jaren negentig. Breda scoort bovengemiddeld op economische kracht, maar groeiprestaties blijven achter bij het gemiddelde van de grote Nederlandse steden. De bezettingsgraad van het Bredase bedrijfsleven scoort nog net voldoende (6,1 ten opzichte van 6,2 in 2002). Het bedrijfsleven in West-Brabant geeft een in vergelijking met 2002 minder positief beeld te zien. De prestaties blijven achter bij de ontwikkelingen in Zuid-Oost Brabant, Zuid-Holland en in de rest van Nederland.

Barometer: nog zwaar weer
De barometer geeft de economische verwachtingen voor de toekomst. Nederland ondervindt - net als andere Europese landen - de gevolgen van de recessie. De uitkomsten van de landelijke indicatoren zijn zeker op korte termijn bepalend voor het economisch beeld in Breda. Voor 2004 moeten deze indicatoren als aanhoudend negatief worden beoordeeld. Het rapportcijfer voor de bezettingsgraad Bredase Bedrijven is gedaald van 6,2 naar 6,1. De verslechtering komt dit keer vooral op het conto van de zakelijke dienstverlening; gedaald van 6,4 naar 6,0. Echter ook industrie en logistiek geven een, weliswaar lichte, verslechtering van het beeld te zien. In de industrie scoren alle stemmingsindicatoren nog onder een zes. Een lichtpuntje is, dat de verwachtingen van Bredase industriële ondernemers over productie iets minder somber zijn dan die van hun landelijke collegas.

De meeste lokale basiscondities geven een relatief gunstig beeld voor Breda. Breda heeft een zeer gediversifieerde economie. Het lijkt er echter op dat dit voordeel de laatste jaren tenietgedaan wordt door de lage kennisintensiteit van het Bredase bedrijfsleven. Een aantal vestigingscondities zoals het hoogwaardige woonmilieu en het positief gewaardeerde ondernemingsklimaat werken in het voordeel van Breda.

Concurrentiekracht Breda
Kwaliteit, kennis en innovatie zijn de leidende motieven waar Breda mee kan scoren. Het aantrekken van hoogwaardige bedrijvigheid die het kennisprofiel van de stedelijke economie versterkt én die aansluit bij het hoge opleidingsniveau van de Bredase bevolking, lijkt doorslaggevend voor het economisch succes. Het stimuleren van Breda als vestigingsplaats voor de creatieve industrie en innovatie kan leiden tot een hogere economische groei en welvaart.

Toekomst
Breda ontwikkelt hoogwaardige gedifferentieerde bedrijventerreinen voor de arbeidsintensieve vormen van werkgelegenheid. In regionaal verband wordt tevens overlegd over vestigingsmogelijkheden voor bedrijven die veel ruimte nodig hebben.
Tot slot is het voor Breda een uitdaging om op de inzakkende kantorenmarkt een toppositie te verwerven. Met de Spoorzone beschikt Breda straks over een toplocatie en heeft het daarmee een sterke troef in handen.

Breda, 19 januari 2004