Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Personenverkeer, Migratie en Vreemdelingenzaken

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum

20 januari 2004

Behandeld


- drs. E.M. Driessen


Kenmerk


- DPV/JP-011/04

Telefoon


- +31 (0)70 3486860


Blad


- 1/1

Fax


- +31 (0)70 3484006


Bijlage(n)


- 1

E-Mail


- edo.driessen@minbuza.nl


Betreft


- HLWGAsiel en Migratie


-

Zeer geachte Voorzitter,

Zoals aan uw Kamer is toegezegd tijdens het Algemeen Overleg inzake de Werkgroep op Hoog Niveau voor Asiel en Migratie (HLWG) d.d. 18 mei 2000, gaat u hierbij, mede namens de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, het verslag toe van de HLWG- bijeenkomst van 24 november 2003.

De Staatssecretaris voor Europese Zaken,

Atzo Nicolai

VERSLAG VAN DE BIJEENKOMST VAN DE WERKGROEP OP HOOG NIVEAU VOOR ASIEL EN MIGRATIE (HLWG) OP 24 NOVEMBER 2003 TE BRUSSEL

Samenvatting-

Naast de ontwerpverordening inzake financiële en technische bijstand aan derde landen op het gebied van asiel en migratie en het evaluatiemechanisme voor derde landen op het gebied van de bestrijding van illegale immigratie heeft de HLWG zich over de conclusies van de RAZEB van mei jl. gebogen inzake migratie en ontwikkeling. Voorts bevatte de agenda van deze laatste HLWG-bijeenkomst onder Italiaans Voorzitterschap enkele informatiepunten, waaronder de voortgang van de toekenning van de projecten die zijn ingediend onder de oproep tot het indienen van aanvragen in het kader van budgetlijn B7-667 voor 2003.

Verslag-


1.Ontwerpverordening voor een programma inzake financiële en technische bijstand aan derde landen op het gebied van asiel en migratie

Het Voorzitterschap gaf aan dat er overeenstemming bereikt was over de tekst van het programma in Coreper. Ook de laatste toevoeging van het Europees Parlement was reeds door de JBZ Radengroep goedgekeurd. Nadat de tekst als integraal pakket is goedgekeurd door het Europees Parlement op 4 december aanstaande kan dit conceptprogramma als hamerstuk naar de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen (RAZEB). De Commissie riep de lidstaten op onder dit nieuwe programma vooral ook zelf projecten in te dienen i.p.v. slechts projecten te ondersteunen van internationale en nongouvermentele organisaties, zoals dit tot nog toe vaak het geval is geweest.


2.Evaluatiemechanisme voor derde landen op het gebied van de bestrijding van illegale immigratie

Het Voorzitterschap gaf aan dat ook inzake het Evaluatiemechanisme nu een akkoord op handen was. De HLWG verklaarde zich akkoord met de voorliggende tekst en het Voorzitterschap sprak de hoop uit dat de Europese Raad in december nog naar dit behaalde resultaat zou refereren. Hiermee werd immers gehoor gegeven aan een deel van de conclusies van de Europese Raad van Thessaloniki.


3.Migratie en ontwikkeling

De Commissie gaf aan dat de conclusies van de RAZEB terzake nog vrij kort geleden zijn aangenomen. In detail zal hierop pas volgend jaar worden ingegaan, als de Commissie zoals in genoemde Raadsconclusies van mei jl. is aangegeven, met een aantal voorstellen zal komen. Tevens werd nog gerefereerd aan de internationale conferentie in Londen inzake overmakingen van migranten naar hun landen van herkomst. De Commissie achtte het opvallend dat bijna alle presentaties gingen over overmakingen vanuit de Verenigde Staten van Amerika naar Zuid-Amerika. Over overmakingen van migranten vanuit de EU naar Afrika is daar niet gesproken.


4.Budgetlijn B7-667

De Commissie gaf aan dat er voor ¤ 80 miljoen aan projectvoorstellen is ingediend. Dit is het viervoudige van de onder de budgetlijn beschikbare ¤ 20 miljoen voor 2003. Nederland informeerde naar de status was van de ¤ 7 miljoen hiervan, die voor Afghanistan zou worden gereserveerd. De Commissie gaf aan dat vanwege mogelijke onveiligheid bij bepaalde projecten ¤ 1,5 miljoen van deze middelen niet specifiek aan Afghanistan zouden worden besteed, maar zouden worden toegekend aan andere projecten onder dezelfde budgetlijn.

===