Gemeente Amersfoort

Gemeente Amersfoort laat onderzoek doen naar afvalscheiding inwoners

datum: 20 januari 2004

Binnenkort laat de gemeente onderzoek verrichten naar het gedrag, de ervaringen en de wensen van inwoners van Amersfoort met betrekking tot afvalscheiding. Dat gaat plaatsvinden in de periode van maandag 26 januari tot en met vrijdag 20 februari. De gemeente is benieuwd naar de wijze waarop haar bewoners omgaan met het huishoudelijk afval en wil graag weten welke rol de gemeente kan spelen om de afvalscheiding verder te ondersteunen en stimuleren.

De afgelopen jaren heeft de gemeente al een aantal belangrijke verbeteringen bij de inzameling van het huishoudelijk afval in gang gezet. Zo is enkele jaren geleden het Kringloopcentrum gestart en zijn onlangs de duobakken vervangen door aparte bakken voor groente-, fruit- en tuinafval (gft) en restafval. Ook kunnen inmiddels alle bewoners van laagbouwwoningen kiezen voor een eigen papierbak. De gemeente bereidt echter meer verbeteringen voor om de hoeveelheid niet herbruikbaar huishoudelijk afval te verminderen. Daarbij zijn het gedrag, de ervaringen en wensen van de inwoners van Amersfoort met betrekking tot het scheiden van afval van groot belang.

Het onderzoek bevat vragen over het huidige gedrag ten aanzien van afvalscheiding, de knelpunten die bewoners ervaren bij het aanbieden van afval, de mate van tevredenheid over de dienstverlening van ROVA, de verbeteringen in het afvalbeleid van de gemeente en de mening over een aantal milieuaspecten. Bij de keuze van de steekproef onder de Amersfoortse huishoudens is zorgvuldig gelet op een goede verdeling over de wijken en de verschillende typen woningen (hoogbouw/laagbouw).

Het onderzoek wordt verricht door Marintel, een onderzoeksbureau uit Nijmegen. Bij de meeste inwoners zal de vragenlijst persoonlijk op het huisadres worden afgegeven en opgehaald. Dit maakt het voor de bewoner mogelijk om vragen te stellen over het onderzoek. Wie daar belangstelling voor heeft, kan uit dank voor de medewerking meeloten voor één van de 25 IRIS-geschenkbonnen van 20 euro. Alle gegevens worden anoniem verwerkt. De onderzoeksresultaten - op basis van 600 ingevulde vragenlijsten - gebruikt de gemeente om het scheiden van huishoudelijk afval verder te verbeteren